Przepis na solidny nastaw-porady

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez Skuterpl2 » 1 kwi 2019, o 11:40

Witam,
Mam pewien problem a mianowicie chodzi o nastaw.
Kupiłem drożdże marki Purifem 100l i z tego nastawu wyszło mi ok 7l czystego alkoholu, czy mógłbym zasięgnąć tutaj informacji odnośnie zrobienia solidnego nastawu, z którego mógłbym się spodziewać większej ilości alkoholu?
Pozdrawiam
Skuterpl2
 
Posty: 3
Dołączył(a): 8 lut 2019, o 20:16

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 1 kwi 2019, o 12:46

Musisz zaopatrzyć się w termometr (do beczki) i grzałkę z termostatem, taką do akwarium np 150W
Polecam robić na turbo wtedy masz więcej uzysku z kega za jednym podejściem.
Podstawa to nie przegrzać. Tu masz wskazówki na mocny nastaw: viewtopic.php?f=7&p=23548#p23543
Lub jak ktoś woli robić z przepisu na opakowaniu.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez Skuterpl2 » 1 kwi 2019, o 13:15

Jakiego typu termometr do beczki powinien być zastosowany?
Rynek oferuje wiele możliwości,a chciałbym jak najlepiej zacząć.

Pozdrawiam
Skuterpl2
 
Posty: 3
Dołączył(a): 8 lut 2019, o 20:16

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 1 kwi 2019, o 13:23

Może być zwykły najtańszy, ale trzeba go najpierw sprawdzić czy właściwie pokazuje. Można to najłatwiej zrobić kładąc obok rtęciowego i mniej więcej będziesz wiedział ile przekłamuje, lub też możesz zmontować taki od pieca CO. Wiercisz otwór w beczce (polecam na wysokości takiej ile zajmuje 75l wody to zarazem będzie służył potem jako podziałka/wskaznik ile wlewać wody. Kolejnym razem wlewasz wody do termometru, dosypujesz cukier i gotowe.
W termometrze od pieca (taki okrągły) na otwór w beczce dajesz tylko uszczelkę od i przykręcasz nakrętką. Jak cyfrowy to trzeba wykombinować kapilarę na uszczelkę, lub wykorzystać od piecowego.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez antua12 » 1 kwi 2019, o 22:04

Drożdże puriferm to chyba najgorsze drożdże na rynku , kup sobie najlepiej ALCOTEC NA 100L do beczki 30kg cukru i uzupełniasz do 100 litrów . 30x0,6 masz 18 litrów cukru + 82 litry wody , temperatura ok 27 stopni C .Do dzieła i będzie sukces.
antua12
 
Posty: 5
Dołączył(a): 16 kwi 2015, o 08:23

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 2 kwi 2019, o 08:23

Antula12, a próbowałeś kiedyś mocnego nastawu? Na Kodim mam o ok 2L więcej z kega niż na przepisie z opakowania. Nie piękne to?
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez Skuterpl2 » 14 kwi 2019, o 21:57

Mam dodatkowe pytanie:
Jeżeli chciałbym uzyc pompy wody jako chłodzenia ze studni , jakiej powinienem szukać i na co powinienem zwrócić uwagę?Chodzi o destylację aabratek
Pozdrawiam
Skuterpl2
 
Posty: 3
Dołączył(a): 8 lut 2019, o 20:16

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 15 kwi 2019, o 08:11

Po ze studni? Nie lepiej z beczki?
Po ile płacisz za wodę?
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 16 maja 2019, o 07:48

Nie raz już na tym forum przerabiałem temat mocnego nastawu czy to publicznie na forum czy też w prywatnych konwersacjach.
Cały czas wierzę w ten mocny nastaw lecz ja próbując go robić chyba z pięć razy w żadnej próbie nie odniosłem sukcesu. Wszelkiego rodzaju wskazówki które doradzali mi koledzy wprowadziłem w życie i lipa. 30kg cukru, 75l wody i dwie paczki alcotect 48 pure. Temperatura początkowa około 30stopni, nastaw dobrze napowietrzony, grzałka akwariowa ustawiona na 25 stopni, cały czas monitorowana temperatura i lipaaaaaaa. Najlepszy mój rezultat to 1blg na plusie. Po wszelkich analizach w grę jedynie wchodzi woda, choć jak mnie pracownik wodociągów zapewniał nie chlorowana. Ostatnią próbę robię na wodzie z biedronki. Innych pomysłów nie mam
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 08:08

Zwykła woda z klanu idzie.
Na pewno pilnowałeś temperatury na drugi/trzeci dzień? Dla turbo to 30st jest już zdecydowanie za dużo.
Może spróbuj dać 2,5 paczki albo nawet i 3 tylko pilnuj dobrze temperatury na początku bo to jest kluczowe.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 16 maja 2019, o 08:12

30 stopni miałem na myśli temperaturę wody na której robię nastaw
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 08:21

A ja początkową fazę fermentacji.
Nie poddawaj się to jest nastaw sprawdzony, na bank musiałeś coś nie dopilnować.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 08:36

mogę ci polecić ALCOTEC MegaPack na 100L. Robiłem kilka razy na nich naastaw 30/72-75 w wiekszości z powodzeniem.
Przygotuj sobie zamrożone 4 butelki z wodą 1,5l.
Drożdze( nawet te których teraz używasz) podaj w temp 25-27 stopni. Jak nastaw ruszy i zobaczysz ze ma 29 to odrazu dwie butelki z lodem ładuj do środka.( i odrazu dwie kolejne do zamrażarki ;P). I tak ciągle musisz pilnować żeby temp powyżej 30 nie skoczyła.

Jest z tym torchę roboty i plinowania, sam musisz sobie odpowiedzieć czy warto czy nie. Bo z 25kg fermentacja dużo spokojniej przebiega nie trzeba tak przy tym skakać.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 08:45

Grzyby nie są aż tak ważne, każdy swoje będzie chwalił, nie w tym rzecz.... moim zdaniem liczy się tylko aby były z rodziny turbo.
Najracjonalniej kupić te czarne alcotec (bez pure) też są dobre i tańsze.
Młodypsotnik dobrze mówi, ale ja bym zaczął nawet już przy ok.27st schładzać i musi się udać.
Pozdr. Paweł
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 16 maja 2019, o 08:59

I tu nasuwa się pytanie, czy robić mocny nastaw i nad nim latać czy sobie darować i zrobić normalny. Nastawić , zapomnieć i po tygodniu wrócić na gotowe
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 09:04

to już indywidualna sprawa. Ja robiłem z 25kg cukru, pewny ładny przerobiony nastaw.
Niektórzy z forumowiczów podjeli również temat że lepszy produkt z mniejszego BLG ale to też sam możesz ocenić jak porównasz urobek z dwóch różnych nastawów.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 16 maja 2019, o 09:06

25kg cukru i ile wody i jaki uzysk
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 09:11

DZICI napisał(a):I tu nasuwa się pytanie, czy robić mocny nastaw i nad nim latać czy sobie darować i zrobić normalny. Nastawić , zapomnieć i po tygodniu wrócić na gotowe

Jak ktoś nie chce robić mocnych nastawów to nikomu dupy nie zawraca, tylko robi tak na opakowaniu.
Osobiście nie wyobrażam sobie wrócić do czasów kiedy było o ok 2L mniej z kega.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 09:19

25kg cukru + 75-77 l wody (piszę widełki bo miałem na beczce oznaczone a to nie zawsze utrafisz)
co do uzysku to bym musiał w notatki z tamtego roku zajrzeć, gdzies moze i na forum wiszą dane bo chyba pisaliśmy kiedys o moim procesie ale opisze jak o standardoowo wyglądało.
keg 50l zalewany 45 l nastawu. Kolumna 70 od Pawła 30 cm miedz 120cm zywaki głowica aabratek. i robiłem OPWS przeważnie.
0,5 przedgon
1l płukanka (na półke i jak sie uzbiera to do gotowania)
4,5-5L serca (przeważnie robię produkt tylko po razie, taki lubimy)
0,7 jakaś tam końcówka dopóki termometr na 2/3 trzyma (na półke i jak sie uzbiera to do gotowania)

i drugi keg to samo.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 16 maja 2019, o 09:20

OK, robisz mocny nastaw, za każdym razem go chłodzisz, jaka temperatura w pomieszczeniu
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 09:23

jeśli pytanie do mnie to zależy od pory roku;p
nastaw stoi w budynku poza domem a tam jest przeróżnie, teraz jest fajna pora na produkcje tylko czasu mało bo temp mam 15stopni.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 09:25

siedestyluje napisał(a):Jak ktoś nie chce robić mocnych nastawów to nikomu dupy nie zawraca, tylko robi tak na opakowaniu.


żyj długo i pomyślnie gościnny gospodarzu...
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 09:48

Przepraszam, nie wiedziałem żeś tak delikatny.
Pisz na temat, szanuj przynajmniej innych jak mnie nie chcesz.

Pozdr. Paweł.
ps Przepraszam za off topic
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 10:42

Nie jestem delikatyny tylko Ty jesteś niekulturalny.
I w przeciwieństwie do Ciebie piszę na temat odpowaidając na pytania kolegi, to jego wątek.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 11:00

Przypomnę tylko, że kolega pytał o mocny nastaw.
Pozdr. Paweł.
młodypsotnik napisał(a):25kg cukru + 75-77 l wody
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Następna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron