Zacieranie

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 15:49

O walsnie Tabik ostatnio sie chwaliles ze zaczales sie bawic w zacieranie moze pochwalisz sie swoimi doznaniami? Czy widzisz jakas roznice czy nie?
Ostatnio edytowano 10 sty 2017, o 16:30 przez admin, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzielono z [Jak zrobic nastaw na wódkę premium]
Asus
 
Posty: 2021
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 16:04

Proszę administratora o wydzielenie osobnego wątku, począwszy od wpisu Asusa powyżej. Może coś o zacieraniu?
Asus, pytasz o różnicę w czym?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 630
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 16:13

No ogolnie czy smakowo jakos odczules np.
Asus
 
Posty: 2021
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 16:24

Ogólnie smakowo zdecydowanie różnica jest odczuwalna.
Nawet bardzo.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 630
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 16:44

Na korzysc?
Asus
 
Posty: 2021
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 10 sty 2017, o 17:05

tabikgo napisał(a):Ogólnie smakowo zdecydowanie różnica jest odczuwalna.

Ale piszesz o destylacie czy rektyfikacie?
I tak jak kolega wyżej napisał:
Asus napisał(a):Na korzysc?
MarTcziX
 

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 21:00

Destylacji na 25cm miedzi. Nie da rady porównać z cukrówką na pełnej kolumnie :)
Na świeżo smaku aż za dużo, chociaż powoli dojrzewam do próby że słodem zamiast enzymów. Cel to słód wędzony.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 630
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 20 lip 2018, o 21:14

Witaj tabiko zacierałem, ale dla sportu z zacieru kukurydzianego bez cukru zrobiłem spiryt.
Najpierw destylacja z nastawu i rektyfikacja na koniec.
Mam plan taki by zatrzeć pszenice i porównać z kuku.
Chyba nigdy nie stane się fanem ,,wódy na myszach"
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 933
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 21 lip 2018, o 08:52

Filtrujesz, czy z młótem w płaszczu? Teraz jest sezon na owoce, ja ziarna odłożyłem na zimę.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 630
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 21 lip 2018, o 12:13

Filtruje nie mam płaszcza grzeje max 1500W przy destylacji 500W na grzałkę. Owoce u mnie będą na jesieni winogrona i japca. Ale to prawda trzeba się przy tym urobić frajda jest jednak niesamowita.
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 933
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 28 lip 2018, o 18:33

Z płaszczem mniej roboty, dasz radę samemu zrobić. Keg w keg, 2 cale na spust umiejscowiony z boku, żeby można było również gazem, mufa 5/4 pod grzałkę przy okazji, 3 mufy 1/2 cala pod zalewanie, spuszczanie i zabezpieczenie płaszcza, szeroki wlew i nie trzeba filtrować. Myślę nad 100l kotłem zaciernym z sitem, ale to już chyba przesada. Przy moich ruchach zejdzie z rok. Ostatnio wreszcie zrobiłem chłodnicę shotgun, to ją razem z autem kolegi zaje... w nocy spod bloku. Miał mi tylko po spawaniu przetoczyć, żeby do zwężki ładnie pasowało. A taka była ładna, hamerykańska…

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 630
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 28 lip 2018, o 19:33

Nie przewiduje na razie plaszcza raczej bedę szedł w stronę ULWD. Zawsze prościej wspawać 5 grzalek obniżyć napięcie i tak je połaczyć by mieć te 2.5W na cm2
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 933
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 21 sie 2018, o 16:54

Pszenica zrobiona zacny z niej rektyfikat
1. Miejsce kukurydza i pszenica za slodkość kuku i wyrazisty smak pszenicy
2. Owoca japca i winogrona za powiew świeżości i prostotę wykonania minus za plaski smak winogron
.
.

999999999999. Miejsce burak za wydajność 17 litry z kega :D
To częśc planu teraz przyda się to pomieszać pszenice i kukurydzę w nastawie i zrobić destylat na zadębienie. To jednak odlegla przyszłość
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 933
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Zacieranie

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 24 sie 2018, o 20:26

Może nie zacieranie ale 110kg winogron dostanie g995 będzie winko ;)
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 933
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości