Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 28 gru 2016, o 13:21

Witam

Koszt paczki drożdży do około 4 kg więc dość sporo. Próbował ktoś zrobić nastaw na gęstwie? W piwowarstwie takie oszczędności to norma, a nawet piwo z gęstwy jest lepsze.
Choć nie wiem czy przy mocnym nastawie wszystkie drożdże nie zostały wybite alkoholem.
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez seneka25 » 28 gru 2016, o 17:21

???
Avatar użytkownika
seneka25
 
Posty: 34
Dołączył(a): 14 wrz 2014, o 21:29

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez robur71 » 28 gru 2016, o 21:38

kovalski2
Dwa lata temu przeprowadziłem takie doświadczenie.
11 kg cukru + 38 l wody i gęstwa z przerobionego nastawu ALCOTEC T. 24. Chodziło to prwawie miesiąc (29 dni), po 18-tu dniach (Blg 1,5) dodałem gęstwę po kolejnym nastawie. Ostatecznie zeszło do -3,5 Blg. Zrobiłem to z ciekawości, ale ze względu na czas przerobu nie bawiłem się w to więcej.
robur71
 
Posty: 86
Dołączył(a): 14 sty 2015, o 11:38

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 28 gru 2016, o 21:56

Silna matka, dobre pożywki. solidne napowietrzenie, rozsądne stężenie i będzie hulać aż miło.
Aha - też ważne - gęstwę należy przepłukać z martwego osadu.
Podobne rezultaty (co do kosztów i jakości) przyniesie użycie - zamiast wątpliwej gęstwy - zwykłych drożdży babuni. Drożdże traktujemy jak wyżej.
Destylat/rektyfikat tak w jednym jak i drugim przypadku wychodzi łagodniejszy.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 9 sty 2017, o 20:59

Wychodzi łagodniejszy? Dosyć ogólne stwierdzenie. Łagodniejszy od czego?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 14:08

Odniosłem wrażenie, że kolega Lesgo odpowiedział nie w temacie. Poprosiłem administratora o przeniesienie wpisów do tematu, gdzie aktualnie dyskutuje się porównanie cukier - glukoza.
W tym temacie pisaliśmy o wykorzystaniu gęstwy do nastawu.
Pisałeś, że gęstwa oraz drożdże babuni dają destylat/rektyfikat łagodniejszy.
Ja zapytałem od czego jest łagodniejszy.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 10 sty 2017, o 14:28

Od destylatu zrobionego z ulepku na drożdżach turbo w których jest jeszcze kilo pożywki i witamin, w którym rozpuszcza się XX kilogramów cukru w litrze wody, który pracuje tydzień, i drożdże nasrają w nim tyle, że głowa mała ;)
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 15:23

Czyli twierdzisz, że destylat zrobiony w tych samych proporcjach będzie łagodniejszy na odżywionych drożdżach babuni/gęstwie niż na drożdżach turbo? Krótszy czas przerobu działa również na niekorzyść?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 10 sty 2017, o 15:39

tabikgo napisał(a):Wychodzi łagodniejszy? Dosyć ogólne stwierdzenie. Łagodniejszy od czego?

Pozdrawiam,
Piotr.


Moja wypowiedz miała mieć charakter ogólny. I jest na wskroś subiektywna. Chociaż podobne odczucie ma wielu bywalców sąsiednich for. Nie sposób określić na piśmie łagodność czegokolwiek. A już w stosunku do czegoś innego jest jeszcze gorzej opisać. Powód jest prosty - każdy z nas ma inne punkty odniesienia i inną wrażliwość. Coś co dla jednego może być ostre dla drugiego jest łagodne i odwrotnie. Żeby komuś cośkolwiek opisać w sposób wiarygodny i przekonywujący to musielibyśmy mieć wspólny wzorzec do porównań.
Jest jednak wyjście z tej sytuacji i to bardzo proste. Podnieść kuper i zrobić samemu bardzo proste doświadczenie. Wykonaj dwa równoległe nastawy prowadzone w takich samych warunkach. Dla uściślenia - jeden na turbo i drugi na piekarniczych. Po czym zrób w identyczny sposób rektyfikację. Efekty porównaj. Wnioski wyciągnij sam.
Resztę wyjaśnił kol. MarTcziX .
Jeśli to jest za mało to wszystko na ten temat w wyczerpującej formie jest do znalezienia na sąsiednich forach.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 16:09

Doprecyzuj jeszcze co masz na myśli pisząc "dobre pożywki", którymi to proponujesz zasilić gęstwę/drożdże babuni.
No i ten czas przerobu nie daje mi spokoju. Czytałem, że krótszy czas przerobu to lepszy destylat.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 10 sty 2017, o 16:49

tabikgo napisał(a):Doprecyzuj jeszcze co masz na myśli pisząc "dobre pożywki"

Odpowiedż:
lizard napisał(a):...wszystko na ten temat w wyczerpującej formie jest do znalezienia na sąsiednich forach.


tabikgo napisał(a):Czytałem, że krótszy czas przerobu to lepszy destylat.

Nie w każdym przypadku im krótsza fermentacja tym lepsza. Długość musi być optymalnie dostosowana do rodzaju nastawu.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 10 sty 2017, o 16:52

tabikgo napisał(a):Czyli twierdzisz, że destylat zrobiony w tych samych proporcjach będzie łagodniejszy na odżywionych drożdżach babuni/gęstwie niż na drożdżach turbo?

Dokładnie tak twierdzę, zawsze tak twierdziłem i będę tak twierdził.
Natomiast nigdy nie negowałem użycia drożdży turbo w sposób prawidłowy, ja neguję tylko robienie mocnych nastawów, startowanie z wysokiego blg, dogrzewanie nastawów grzałakami itp.
tabikgo napisał(a):Krótszy czas przerobu działa również na niekorzyść?

Oczywiście, że tak!
Bo dlaczego drożdże pracują szybciej?
Można to napisać w dość kolokwaialny sposób - bo się je naspiduje pożywką jak Pudziana przed zawodami, albo się im podniesie temperaturę - co w obu przypadkach da im większą spinę na przerobienie cukru, która to zaowocuje soczystymi bąkami w nastawie ;)
A kiedy, startujemy bez przesadzonych ilości pożywki i w niższej temperaturze, to drożdże mają łatwiej, pracują spokojniej, przez to nastaw jest o wiele czystszy, co można zresztą łatwo sprawdzić osobiście, wystarczy zrobić dwa nastawy jeden mocny, szybki, dogrzewany, a drugi powolny, lekki, w temperaturze około 16-18*C i porównać próbki - możesz organoleptycznie sam nastaw, albo go przepędzić i porównać urobek.
tabikgo napisał(a):Doprecyzuj jeszcze co masz na myśli pisząc "dobre pożywki", którymi to proponujesz zasilić gęstwę/drożdże babuni.

Np. witamina B1, dwufosforan amonu (DAF), termolizat drożdżowy, można też dodać starte jabłko.
Pożądane też jest odpowiednie zakwaszenie środowiska pracy drożdży i tu można pomóc sobie sokiem z cytryny, lub kwasem cytrynowym, fakt, że częściej się ten zabieg stosuje przy fermentacji zacierów zbożowych, ale można też śmiało sobie pomóc tym przy produkcji nastawu - hasło dla Ciebie "cukier inwertowany".
tabikgo napisał(a):Czytałem, że krótszy czas przerobu to lepszy destylat.

A można wiedzieć gdzie to czytałeś? Sam chętnie bym to przejrzał :spoko:

Pozdrwaiam :piwo:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 20:53

Nie pisałem o starcie z 30Blg. Pisałem wyłącznie o tych samych proporcjach przy wykorzystaniu różnych drożdży. Ale oczywiście całkiem zrozumiałe jest co piszesz. Wysokie Blg nie, drożdże turbo tak. Jaka jest wg. Ciebie rozsądną granica jeśli chodzi o zawartość cukru w nastawie? Czy podobnie jest z dogrzewaniem? Dogrzewanie tak, temperatura powyżej 18*C nie? W kwestii odżywek z umiarem. Jakieś sugestie co do dawkowania? Rodzaje odżywek? Optymalne pH dla cukrówki?
Szybka fermentacja: http://alkohole-domowe.com/forum/post12 ... lit=szybka fermentacja#p122391 :)
Póki co dziękuję, za Twoje konkretne odpowiedzi. Jednak można :spoko:

Pozdrawiam,
Piotr. :piwo:
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 10 sty 2017, o 22:08

tabikgo napisał(a): Wysokie Blg nie, drożdże turbo tak.

Wysokie Blg. nie - z powodu bardzo prostego, mianowicie im drożdże mają cięższe życie tym więcej wydalają smrodów do nastawu - piszę to tak może i głupio, ale po prostu tak najłatwiej to zobrazować ;)
Co do drożdży turbo to oczywiście można używać i sam do tego zachęcam, ale bez przegrzewania i bez zawyżonego Blg startowego.
Nie wiem czemu, po co, w jakim celu promuje się tutaj nastawy z ulepków "by kodi" - dla mnie to kompletna bzdura, ale podobno każdy może tu mieć swoje zdanie, choć coraz częściej zauważam, że nie jest to wcale takie pożądane i mile widziane...
tabikgo napisał(a):Jaka jest wg. Ciebie rozsądną granica jeśli chodzi o zawartość cukru w nastawie?

Nie tylko wg, mnie ale i wg. wielu osób tyle, że faktycznie z innych for/forów (nie wiem jak się to poprawnie pisze) to odpowiedni poziom cukru w nastawie na starcie nie powinien przekraczać 25Blg - wtedy fermentacja jest spokojna i stabilna.
tabikgo napisał(a):Dogrzewanie tak, temperatura powyżej 18*C nie?

Dogrzewanie tak - o ile jest wymagane - czyli jeśli trzymasz nastaw np. zimą w garażu gdzie temperatura powietrza wynosi +kilka stopni to jak najbardziej zalecam dogrzewać nastaw, ale nie takimi metodami jakie się tutaj opisuje (czyli wjebać grzałkę ustawioną na 26-28*C) tylko zrobić to prawidłowo, czyli owijasz beczkę/zbiornik fermentacyjny kocem, grzałkę umieszczasz w buforze i zadajesz jej temperaturę 18-20*C i tak fermentujesz nastaw, by niepotrzebnie nie przegrzewać drożdży - bo to na ich formę i pracę pozytywnie nie wpływa.
Jakieś sugestie co do dawkowania?

viewtopic.php?f=16&t=247
Rodzaje odżywek?

Opisałem wyżej.
Optymalne pH dla cukrówki?

3.5-4 Ph

A czytałeś tytuł? "Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu." więc jaki ma to związek z fermentacją cukrówki? ;)
Co innego jest trzymać zboże w zacierze, a co innego fermentacja cukrówki. Poszukaj dobrze informacji o fermetacjii cukru, co, jak, dlaczego i jak długo... :spoko:
Jednak można :spoko:

Wszystko można, tylko na tym forum czasem po prostu ręce opadają i się nie chce... :(

Pozdrawiam :piwo:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 11 sty 2017, o 10:13

Do momentu, w którym napisałeś o ulepku, nie było mowy o rodzaju nastawu ;)
Poza tym temat pasował jeszcze z innego powodu :spoko:
Dawkowanie odżywek to szeroki temat. Nie jestem pewien, czy takie zasilanie z ręki tabletką jest lepsze od zastosowania fabrycznie przygotowanej mieszanki drożdży z pożywką, gdzie chociażby z przyczyn ekonomicznych nie walą żadnego ze składników w nadmiarze.
Górną granicę temperatury już opisałeś, a co z dolną? Do jakiej temperatury można zejść, żeby się później nie okazało, że nastaw cukrowy stoi miesiącami nie przerobiony?

I za tych co mogą :piwo:

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 11 sty 2017, o 15:07

tabikgo napisał(a): Nie jestem pewien, czy takie zasilanie z ręki tabletką jest lepsze od zastosowania fabrycznie przygotowanej mieszanki drożdży z pożywką,

Tyle, że dajesz dwa-trzy składniki, a nie pół tablicy Mendelejewa ;)
Górną granicę temperatury już opisałeś, a co z dolną? Do jakiej temperatury można zejść, żeby się później nie okazało, że nastaw cukrowy stoi miesiącami nie przerobiony?

Żeby zupełnie zatrzymać fermentację, musiał byś zejść poniżej 12-10*C - choć i do końca nie jest to pewne, bo np. u mnie nastaw na miód pitny, potrafił pracować i w 6-7*C.
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 11 sty 2017, o 22:55

Rozumiem Twój punkt widzenia. Turbo drożdże, pół tablicy Mendelejewa, wysokie Blg. I tu pojawiają się świetne wyniki Arciego. Czy to przy wysokim Blg, czy to na wodzie odwarowej. Po jednym razie. Szczególnie brak pogonów. Jak Ty to widzisz?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez Asus » 12 sty 2017, o 01:04

poczytaj co arci zrobił z cukrem:] probujesz sie wymadrzac a obraca sie to przeciwko Tobie
Asus
 
Posty: 831
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 12 sty 2017, o 08:47

tabikgo napisał(a):Rozumiem Twój punkt widzenia. Turbo drożdże, pół tablicy Mendelejewa, wysokie Blg. I tu pojawiają się świetne wyniki Arciego.

Nic nie rozumiesz...
Świetne wyniki na chromatografie to tylko cyferki. Chromatograf "powie" Ci tylko to co chcesz usłyszeć/zobaczyć . Ażeby to uzyskać jest zaprogramowany odpowiednimi wzorcami. Resztę poda w zaokrągleniu odnosząc się właśnie do znanych wzorców.
Świetne wyniki na chromatografie to jedno a jakość pod względem walorów organoleptycznych to drugie. I tu wchodzimy na zupełnie inną działkę.
Badania, których wyniki są podawane na forum są tylko obrazem pewnej rzeczywistości. Są pewnego rodzaju pułapką, w którą wpadł administrator tego forum opierając całą swoją "wielkość" i całe swoje jestestwo na wątpliwej jakości wynikach z przed lat.
Nie zawsze próbka, która ma większy procent jest lepsza. Nie zawsze próbka, która ma "na oko" większe zanieczyszczenia jest gorsza. To od czego zależy jej jakość to rodzaj zanieczyszczeń, jakie posiada. Cała gra polega więc na eliminacji w maksymalny sposób tych "złych" dla smaku zanieczyszczeń w sposób maksymalny. Niestety ale w warunkach domowych i w typie rektyfikacji (okresowa) którą prowadzimy będziemy mieli jeszcze długo pewnego rodzaju trudności aby uzyskać ideał. Jesteśmy już blisko.
I jeszcze jedno - nie istnieje coś takiego jak spirytus w którego skład wchodzi tylko etanol i woda. A tym bardziej otrzymany sposobem, którego propagatorem jest naczelny tego forum. No chyba, że otrzymany laboratoryjnie. A jakoś nie chce mi się wierzyć, że jego garaż to laboratorium z uniwersyteckim wyposażeniem.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 12 sty 2017, o 08:56

Leszku! Zrób chociaż raz tak ja zalecam i będziesz na Mount Everest

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5082
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 12 sty 2017, o 09:34

Powtórzę chyba po raz setny - ja ten sposób przerabiałem kilka lat temu. Teraz robię inaczej i mam porównanie. Tak że wiem co piszę. Ty jak zwykle - tylko Ci się wydaje, że wiesz o czym piszesz. Jednym słowem motasz się.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 12 sty 2017, o 09:47

Jak byś miał kilka lat temu Absolucik i kega przerabiał w 5 godz co daje 8 litry serca to byś nie wydawał kasę na przygwizdy do kolumny.

Ale chyba mocno zeszliśmy z tematu więc nie zaśmiecajmy już pozostańmy każdy przy swoim.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5082
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez lizard » 12 sty 2017, o 10:50

No właśnie zaśmiecasz temat... :spam:
Ja odpowiadałem kol tabikgo'wi, a Ty jak zawsze wpieprzyłeś się między wódkę a zakąskę.
lizard
 
Posty: 698
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 12 sty 2017, o 23:27

Asus, kumplu. Fajnie Cię również tutaj spotkać. Ostatnio na to samo pytanie odpowiedziałeś, że nie wiesz czemu u Arciego nie było pogonów. Dopytałeś już kolegów? Co Arcii zrobił z cukrem? Rozpuścił? Podzielisz się informacjami?
Lesgo, nie jestem pewien, czy dobrze interpretuję Twój wpis. Co dokładnie masz na myśli pisząc o "wątpliwej jakości wynikach"? Twierdzisz, że nie powinno się dyskwalifikować próbki wyłącznie ze względu na zbyt niską moc? Zielone wyniki nie muszą oznaczać wysokiej jakości produktu? To naprawdę ciekawe zagadnienie. Może znajdę gdzieś rozwinięcie poruszonych przez Ciebie kwestii.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 556
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez Asus » 13 sty 2017, o 00:03

Tabik ty chyba jestes pojebany myslac ze po raz kolejny Ci ktos powie sam poczytaj moze jak przeczytasz to zaczniesz samodzielnie myslec arci to opisał.

tsaa niedługo mózg Ci sie roztopi od tych farmazonow.

a to ze arciemu nie pokazało pogonow z całosci to sam do konca sie dziwuje gdyz u mnie ja gorny nie trzyma to juz smierdzi destylat widocznie duzo ma do powiedzenia ilosc wypełnienia nad olm,

zanim sprobujesz mi cos głopio odpisac to mi odnosnie tych fuzli to chodzi o te ze kiedys pisał ze mu paie w laboratorium wytłumaczyła od czego mogło byc to przekroczenie.

i tak Ci dłuzo opowiedziałem

w tym temaci z ta ciecza co mnie prowokujesz to juz wyczytałem dla czego tak sie dzieje powiem Ci tylko ze chodzi od podcisnienie i tak sie wiecej nie domyslisz wiec nie skakaj dalej
Asus
 
Posty: 831
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Następna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron