Termometr na Arduino

Namiary na dobrych wykonawców i dobre produkty związane z naszym hobby, oraz prośby o opinie/recenzje

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 3 paź 2016, o 15:23

Dobra robota :szacun:
Lepszy jak u Boxera, bo łatwiejszy w obsłudze i bez zbędnych pierdół.
Jeszcze tylko dorzuć jakiś wyłącznik termiczny aby sam wyłączył sprzęt na koniec procesu lub jak wodę zabiorą i będzie ful wypas.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 4550
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 4 paź 2016, o 00:07

Lepszy pewnie nie. Nie ma elektrozaworu na odbiorze. Niczym nie steruje ani nic nie zabezpiecza.
Ale jest tani, prosty i szybki w obsłudze. I ma tylko jeden przycisk :)
W sam raz dla amatora jak ja.
Obudowa:
4 obudowa.jpg

Posklejany:
7 podkladka.jpg

Poskładany:
8 poskladane.jpg


Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 4 paź 2016, o 06:19

jesteś wielki !!!!!!
DZICI
 
Posty: 25
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 4 paź 2016, o 09:48

Mnie to by wkurzał tylko ten elektrozwór bo zamknie odbiór i sprzęt na darmo zużywa prąd, wodę i czas. Masakra!
U Ciebie jest lepiej bo termometr Cię zawoła abyś podszedł do zaworka i nie przerywa odbioru. :brawa:
Po to mierzymy temperaturę na dole abyśmy mieli mnóstwo czasu na reakcję.

Jak bym miał wydać kasę na bajery to tylko na coś takiego jak u Ciebie :spoko:

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 4550
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 4 paź 2016, o 21:30

Zapomniałem napisać, że termometr na zdjęciu to termometr kolegi DZICI :)
Bajery czasem się przydają. Myślałem, żeby dołożyć przepływomierz na chłodzeniu, ale i tak jestem cały czas przy sprzęcie.
Odpuściłem, bo ostatnio bawię się w zacieranie zboża, a przepływomierz wykorzystam do automatycznego nalewaka zadanej ilości wody.
Elektrozawór z pralki też już mam :)
Na zdjęciu mostek do podłączenia GND i VCC:
5 mostek.jpg

Trochę widoczny tutaj:
6 laczenie.jpg

Na wyświetlaczu taśma piankowa dwustronna do przyklejenia przedniej obudowy.
I wyprowadzenia z Arduino Pro Micro:
523a1765757b7f5c6e8b4567.png

Może kolega kovalski2 pomoże i napisze co z czym połączyć? :)

Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 18 paź 2016, o 21:18

Napiszę ;)

Całość łączymy jak na zdjęciach :smile:

trytytka.jpg


pajak.jpg


Wszystko działa jak należy :taniec:
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 22 gru 2016, o 23:21

tabikgo napisał(a):
4 obudowa.jpg



Masz może wymiary tej obudowy? Bo mi pająk przestał prawidłowo działać (musiałem bezpośrednio podłączyć zasilanie bo +5V z arduino szwankowało). Muszę się wziąć i poskładać wszystko do kupy jak "książka pisze" :)
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 24 gru 2016, o 11:03

Szerokość wyświetlacza + dwie grubości płytki + 1mm.
To samo z wysokością.
Dłuższa listwa to samo, krótsza to wysokość wyświetlacza + 1mm
Całość składamy jak na zdjęciach i wszystko działa jak należy :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 10 sty 2017, o 21:26

Chciałem zmodyfikować program aby wyświetlał wartości pobrane z tablicy (rybki destylacyjnej), byłoby to bardziej uniwersalne przy gotowaniu mielibyśmy podane ile % w kegu zostało.

Tabikgo jakieś pomysły jak to ugryźć?
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 5 mar 2017, o 22:05

Wymyśliłeś już jak to zrobić?
W moim programie na sztywno są wartości spisane z poprzednich procesów. Z małym wyprzedzeniem również przypomnienie o redukcjach prędkości, np:
if (dG){
if (tempZbior>=81.62 && tempZbior<81.67){ // Ustal doświadczalnie własne wartości temperatury !!!
lcd.setCursor(13,2); // Zawartosc bedzie wyswietlana dopiero po wcisnieciu przycisku
lcd.print(" 18 L ");
}
if (tempZbior>=81.67 && tempZbior<81.75){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 16 L ");
}
if (tempZbior>=81.75 && tempZbior<82){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 15 L ");
}
if (tempZbior>=82 && tempZbior<82.25){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 14 L ");
}

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 6 mar 2017, o 18:05

Zrób sobie 3 tablice:
temp1[] = {81.62,81.67....};
temp2[] = {81.67, 81.75...};
wart[] = {'18l', '16l',...};
l_elem= 5; //liczba elementów tablicy

I forem to poleć, lepiej się będzie czytać i dodając elementy do tab nie masz dodatkowego pisania ifów, tylko ramu pilnuj bo nie wiem ile tam tego jest.

for (int i = 0; i < l_elem; l_elem++)
{
if (tempZbior>=temp1[i] && tempZbior<temp2[i]){ // Ustal doświadczalnie własne wartości temperatury !!!
lcd.setCursor(13,2); // Zawartosc bedzie wyswietlana dopiero po wcisnieciu przycisku
lcd.print(wart[i]);
}

Kovalski możesz zrobić tak samo tworząc dwie tablice przepisując wartości z rybki.

Ewentualnie tablica struktur, albo jakieś dictionary albo map, nie wiem co tam w arduino macie.
TaniCukier
 
Posty: 167
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 6 mar 2017, o 20:51

TaniCukier, duże piwko dla Ciebie :piwo:

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 14 mar 2017, o 11:10

:brawa: TaniCukier :brawa:

Program zmodyfikowany, zostało tylko przetestować.
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 16 mar 2017, o 22:38

Wrzucam zmienne aby wyświetlało nam z rybki. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie ponieważ w kegu gotujemy różne %

Kod: Zaznacz cały
int l_elem = 61; //liczba elementów tablicy
float temp1[] = {99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7,81.8};
float temp2[] = {100,99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7};
char wart[] = {'0%','1%','2%','3%','4%','5%','6%','7%','8%','9%','10%','11%','12%','13%','14%','15%','16%','17%','18%','19%','20%','21%','22%','23%','24%','25%','26%','27%','28%','29%','30%','31%','32%','33%','34%','35%','36%','37%','38%','39%','40%','41%','42%','43%','44%','45%','46%','47%','48%','49%','50%','51%','52%','53%','54%','55%','56%','57%','58%','59%','60%'};
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 18 mar 2017, o 13:10

Nie wiem czemu nie mogę edytować postu? Małe poprawki:

Kod: Zaznacz cały
int l_elem = 61; //liczba elementów tablicy
float temp1[] = {99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7,81.8};
float temp2[] = {100,99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7};
int wart[] = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,61};


Kod: Zaznacz cały
if (dG){
  for (int i = 0; i < l_elem; i++)
  if (tempZbior>=temp1[i] && tempZbior<temp2[i]){ // sprawdza wartości z tablicy
  lcd.setCursor(13,2); // ustawia kursor
  lcd.print(wart[i]);
  lcd.print('%    ');
  }


Jakby ktoś pytał dlaczego do 60%. To dla tych co gotują na 2,5 raza lub na 3 razy :świrek: ;)

PS
Jakby byłby ktoś chętny na mój prototyp termometru to proszę o kontakt na pw.
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 20 mar 2017, o 08:06

Ile sobie krzyczysz za ten termometr? Myślę, że jak ktoś chce kupić to by była bardzo przydatna informacja :)

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 4550
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Poprzednia strona

Powrót do GDZIE ZROBIĆ ZAKUPY, CO POLECAMY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości