Rodzaje sprzętów do destylacji

Dział w ciągłej rozbudowie.....

Rodzaje sprzętów do destylacji

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 17 lip 2013, o 11:52

Wszystkie kolumny rektyfikacyjne LM (Liquid Management) oparte na projekcie Nixona Stone'a. zasługują na uwagę.
Najbardziej znane to: Aabratek, Bokakoba i Puszkowa, każda kolejna głowica i tak będzie na bazie NS tylko może nieco inaczej wyglądać.

Głowica Abratek ma skraplacz skierowany na bok. Głowica Bokakoba i Puszkowa mają skraplacze pionowe. Bokakob różni się od puszkowej sposobem zbierania skroplin.
W głowicy Bokakoba są skośne półki a w puszkowej tzw. grzybek. Zarówno pod grzybkiem jak i nad dolną skośną półką jest wspawana rurka przelewu którą skropliny wracają na wypełnienie. W głowicy Bokakoba jeziorko jest tylko po jednej stanie rurki a w puszkowej rozlewa się dookoła grzybka.
Aabratek jest moim zdaniem najlepsza ponieważ nie zabiera mam wysokości (dobre i parę półek teoretycznych więcej utworzy się w kolumnie) i na dodatek ma małe jeziorko.
Wymienione głowice mają za zadanie skroplić parę w ciecz i skierować ją częściowo na wypełnienie a resztę do odbioru (stosunek refluksu ok.1-4)
Każda z wymienionych kolumn równie dobrze spełnia swoje zadanie i na każdej bez problemu uzyskamy bezwonny destylat jakością przewyższający to co kupujemy w sklepach.
Do kolumn NS można stosować dwa systemy odbioru: LM (regulacja cieczą) oraz VM (regulacja parą)

Niektórzy robią jeszcze przestarzałe kolumny typu CM (Cooling Management) potocznie nazywane palcówkami są to kolumny dla mało wymagających hobbystów.
Jak chcemy uzyskać bezwonny destylat to jak wiadomo należy kolumnę ustabilizować i odebrać dobrze przedgony, CM nie posada zaworka odbioru co bardzo utrudnia obsługę. Zazwyczaj użytkownicy takich kolumn godzą się z tłumaczeniem producenta, że domowy destylat ma śmierdzieć i już.
"Magicy" tworzą jeszcze tzw, refluks zewnętrzny (chłodnica pionowa obok kolumny połączona zaworkiem kulowym z kolumną) Podstawowy błąd to zbyt nisko powracający refluks do tego brak precyzyjnej regulacji, brak zaworka odbioru i przeważnie brak odpowietrznika.

Destylatory typu Pot-still w których to leci do odbioru wszystko co się skropli. Takie destylatory są polecane do smakówek lub dla lubiących jak destylat ma posmak taki jak preferowali nasi dziadkowie.
Na końcu są destylatory z odstojnikami, gromadzi się w nich nieprzyjemny zapach który potem się miesza z lepszym destylatem, zamiast pomagać odstojniki tylko szkodzą.

Pozdrawiam Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5962
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Powrót do Kompendium wiedzy w pigułce.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości