Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Ogólnie o rektyfikacji, budowa sprzętu, rodzaje wypełnienia itp.

Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 9 gru 2016, o 09:31

Asus napisał(a):Mnie tylko zdziiło ze mowicie ze ni mozna odebrac alkoholu z kegu ta predkoscia co paweł zaleca czyli 20ml jak termometr na 2/3 juz nie bedzie stbilny niby boxer potwierdził to ze juz nie ma:) mnie sie tez wydaje ze jest to mozliwe ale to trzeba by było spuscic z kega i zmierzyc alkoholomierzem:)

wielki szu napisał(a):Nie jest prawdą, że bez termometru w kegu można mieć wiedzę ile jeszcze alkoholu w nim pozostało. Kompletne bzdury człowieka, który za wszelką cenę chcąc zaoszczędzić wmawia innym te banialuki. Taki ktoś powinien się wstydzić, że wali w rogi innych ( a przede wszystkim klientów).

Jak widzicie bardzo doświadczeni koledzy nie mogą pojąć jak to możliwe.
A ja bardzo bym chciał pomóc kolegom z czarnego i białego forum (tym którzy tego nie rozumieją) w ogarnięciu praw fizyki zachodzących w kolumnie aby już nie trzeba było wydawać kasy na drogie termometry.

Zapraszam do dyskusji.
Można posiłkować się tym linkiem http://siedestyluje.pl/viewtopic.php?f=9&t=499

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 9 gru 2016, o 13:50

Odpisze tutaj na Twoje zarzuty z drugiego tematu, bo to bardziej Ty nie czytasz.
To dlaczego ten sam termometr z wykorzystaniem zawsze kończył powyżej 100 w kegu? Różnie 100,6;100,4;100,3, 100,8 - zapewne domyślasz się dlaczego?
A dlaczego bez bufora zawsze kończył w granicach 98-98,5?

To jest bardzo dziwne że w przypadku bufora ciśnienie działa w jedna stronę, a bez bufora w drugą. No ale widocznie tak zbieg okoliczności :hahaha:

Moim zdaniem boxer się pomylił - przecież nie jest wyrocznią. Chyba, że miał na myśli coś innego - należałoby go zapytać przy jakiej temp w zbiorniku skończył.

To ze wzrostu też dolali do urobku, który poszedł do badania?
Arci, możesz to potwierdzić? I ile masz wypełnienia nad górnym term, bo nie będę szukał.
TaniCukier
 
Posty: 149
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 9 gru 2016, o 19:44

Czyli według Ciebie, termometr Boxera się pomylił?
Skalibrowany i sprawdzony niejednokrotnie w procesach?
Raczej nie :)
Przy procesie bez bufora i jego zakończeniu na ruszenie górnego termometru, w KEGU jest zero alkoholu.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 361
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Asus » 9 gru 2016, o 20:25

TaniCukier oni moga miec racje wez pod uwage ze to chodzi o gorny termometr i w dodatku juz nie tzyma. dolny juz nie trzymał pewnie przy 98 wiec teraz mozna sie domyslac przez jaki czas odbieraja 20ml pewnie cos około godz:)
Asus
 
Posty: 518
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez lizard » 9 gru 2016, o 22:01

tabikgo napisał(a):...
Przy procesie bez bufora i jego zakończeniu na ruszenie górnego termometru, w KEGU jest zero alkoholu.

....

Nieprawda!!!
Czy nie lepiej samemu to sprawdzić zamiast teoretyzować cytując przeczytane historie? Jeśli wyrazisz ochotę to Ci podpowiem jak to zrobić.
lizard
 
Posty: 364
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 gru 2016, o 08:46

No powiedz mam Leszku. Czekamy czekamy.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez lizard » 10 gru 2016, o 09:48

A to tabigko i siedestyluje to te same osoby? Nie wiedziałem.
Sposobów jest kilka. Są bardzo proste i tanie. Czyli nie powinieneś mieć problemów ze zrozumieniem jak to zrobić.. Wyposażasz kocioł w termometr. Może być taki tani jak używasz. Wystarczy przełożyć z innego miejsce w kolumnie. No chyba, że się zrujnujesz na 15zł i kupisz nowy. Ważne, żeby nie wariował i pokazywał stała temperaturę.
Wlewasz do kega wodę i ją przegotowujesz. Przy zamkniętym układzie. Czyli z pełnym refluksem. Nadążasz? Gotujesz ok. 10 minut. I teraz najważniejsze. Czytaj uważnie... Spisujesz temperaturę z kotła. Ot i koniec. To jest twoja temperatura w danym dniu, która wskazuje, że w zbiorniku nie ma alkoholu. Aha - jeszcze jedno - nie zdziw się, że nie będzie to 100*C (chociaż i taki przypadek może zaistnieć). I teraz część eksperymentu najbardziej skomplikowana. Tu już mogą u Ciebie pojawić się pewne problemy z ogarnięciem tematu. Ale ja w Ciebie wierzę. Przykro mi ale musisz przez to przebrnąć aby pomiar był jak najbardziej wiarygodny. Musisz poszukać tabelę zależności temperatury wody od ciśnienia atmosferycznego. Jest gdzieś na forum. Bo niestety ale temperatura wrzenia wody zmienia się każdego dnia. tak jak temperatura wrzenia azeotropu. I teraz najmilsza wiadomość. Ten eksperyment robisz tylko raz. No chyba, że zmienisz termometr.
Drugi sposób jest troszkę bardziej upierdliwy. Dlatego na razie go nie podam, żebyś nie wpadł w panikę. Jednak jeśli wyrazisz ochotę to chętnie Ci go przedstawię. Ten sposób pokaże jeszcze dobitniej, że po skończonej rektyfikacji Twoją metodą w zbiorniku jest jeszcze alkohol.
Nie zapomnij podzielić się z forum o wynikach eksperymentu.
lizard
 
Posty: 364
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 gru 2016, o 10:05

buhahahahahaha :smile: :smile: :smile:

Uważasz że Boxer to jakiś gamoń i nie umiał zmierzyć temperatury w kegu?
Dwa, to już ładnych parę lat temu jak jeszcze się uczyłem zasad rektyfikacji mierzyłem dokładnie temperaturę w kegu bo naczytałem się bajek na forach i myslałem, że tak trzeba.

Przecież Ci tłumaczę, że bez termometru w kegu można odebrać cały alkohol, wystarczy tylko ruszyć trochę mózgownicą i zrozumieć jak działa kolumna.
Napisz Laeszku co Cię przerasta, gdzie nie widzisz logiki w kończeniu na wzrost to Ci pomogę zrozumieć, jestem do Twoich usług.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez lizard » 10 gru 2016, o 10:35

Cały Ty... :brawa:
Miałem nadzieję, że jednak Ciebie ten eksperyment nie przerośnie.
gdzie nie widzisz logiki w kończeniu na wzrost

Widzisz kolego, gdybyś nie gubił się w swoich matactwach i zawężonym światopoglądzie i chociaż raz uruchomił trzeci zwój w mózgu czytając uważnie posty to byś nie zadawał mi takiego pytania. Bo na tym forum już było na ten temat. I to nie dalej jak wczoraj.
Ty ciągle z tym kończeniem na wzrost temperatury. Przecież wszyscy kończą na wzrost temperatury. Inaczej się nie da !!!. Opisałem to dosyć szczegółowo.


siedestyluje napisał(a):Przecież Ci tłumaczę, że bez termometru w kegu można odebrać cały alkohol,

Tłumaczyć to Ty se możesz... To jest bzdura!!! A ja ci powtarzam jeszcze raz. Robiąc Twoją metoda nie ma takiej możliwości. I czyja racja jest mojsza.... :brawa:

P.S. Przestańcie czepiać się boxera. zacznijcie myśleć i robić samodzielnie.!!! :głupek:
lizard
 
Posty: 364
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 gru 2016, o 10:52

Nie Leszku. Czytaj dobrze. ten śmieszny eksperyment mnie nie przerósł, ja to sprawdzałem już dawno temu, przecież Ci napisałem.
Boxer tylko teraz to potwierdził i nie czepiam się o to a wręcz chwalę za postępy.

Przykro mi to stwierdzić ale chyba masz jeszcze ograniczoną wiedzę. Nie rozumiesz, że jak w kegu ubywa % to i w kolumnie nie da się utrzymać stałej temperatury na koniec procesu. Ta prosta zależność pozwala mi stwierdzić na pewno, że wszystko odebrałem. To sa podstawy a Ty tego nie możesz pojąć?

Górny nie trzyma w kegu nima, patrz nawet się rymło. :)
Myśl trochę.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 14 gru 2016, o 13:33

Do głowy przychodzi mi pięć sposobów na to, żeby stwierdzić, czy w zbiorniku pozostał alkohol.
Pomiar skalibrowanym wcześniej termometrem jest oczywiście bardzo dobrym sposobem. Tak jak zrobił to Boxer.
I faktycznie nie musi to być termometr wart pierdylion złotych.
Kolejnym, jeszcze łatwiejszym sposobem jest metoda na wzrost, którą wszyscy tak bardzo chwalą i stosują.
Tym razem wykorzystać można fakt, że wraz ze zmniejszaniem stężenia temperatura w kegu rośnie.
Odpowiednie tabele temperatury wrzenia w zależności od zawartości alkoholu są oczywiście do znalezienia.
Dochodząc w procesie do momentu, gdy górny termometr przestaje trzymać, temperatura w kegu rosnąć przestaje.
Dla kolumny 70mm, końcowa prędkość odbioru 20ml/min jest wystarczająco niska.
Można dla sprawdzenia pozostawić aparaturę włączoną po zakończeniu procesu.
Koszt niewielki, a każdy może przeprowadzić test we własnym zakresie. Ani po dwóch, ani po trzech godzinach temperatura nie wzrośnie.
Nie trzeba się rujnować na kolejny termometr. Wystarczy użyć ten, który znajduje się zazwyczaj na 10-tej półce.
W tej części procesu jest on już tylko ozdobą.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 361
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez lizard » 14 gru 2016, o 13:46

tabikgo napisał(a):Można dla sprawdzenia pozostawić aparaturę włączoną po zakończeniu procesu.
Koszt niewielki, a każdy może przeprowadzić test we własnym zakresie.

No proszę - brawo!!!
Długo to trwało. Ale to już jest niestety skutek gdy się na wszelkie tematy teoretyzuje.
Tylko, że łatwiejszym i pewniejszym, oraz nie pochłaniającym tyle czasu jest sprawdzenie termometrów na czystej gotującej się wodzie. Tak jak opisałem wcześniej.
...Kolejnym, jeszcze łatwiejszym sposobem jest metoda na wzrost, którą wszyscy tak bardzo chwalą i stosują...
...Dla kolumny 70mm, końcowa prędkość odbioru 20ml/min jest wystarczająco niska...

Trochę przesadzasz z tym słowem "...wszyscy..." Widać, że masz problem z manią generalizowania i teoretyzowania na każdy temat.
Sposób jest nierealny. Zwłaszcza przy tej prędkości.
lizard
 
Posty: 364
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 14 gru 2016, o 15:35

Górny nie trzyma w kegu ni ma.
Lesgo, kto jak kto ale żebyś Ty tego nie wiedział. :smile: :smile: :smile:

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Próbki dla siędestyluje

Nieprzeczytany postprzez Asus » 14 gru 2016, o 21:03

Korzystajac z okazji ze Box zaczał chwilowo pisac mam do CIebie Box pytanie bo troche spiny jest ostatnio o to czy idzie do konca odebrac alkohol z kega tak jak pisze Paweł czy sie nie da. w Twoim tescie potwierdziłes ze sie da a kolega Lizard nieby twierdzi ze sie nie da jadac predkoscia 20ml/min do wyraznego ruchy termometra na 2/3 odebrac cały alkohol z kega?
czy mogłbys to potwierdzic po raz kolejny ? Bo wszyscy wiedza ze kolega Lizard posiada kolumne mniejsza niz 70 wiec teoryzuje według mnie:) bez urazy


Ps sory za zasmiecenie tematu ale nie daje mi to naprawde spokoju:)
Pozdrawiam
Asus
 
Posty: 518
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Próbki dla siędestyluje

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 14 gru 2016, o 21:31

Wiem, że pytanie do Boxera, ale nie wytrzymam, żeby nie odpowiedzieć. Nie jestem ekspertem, ale Przecież to oczywiste, że mając kolumnę 70 mm bez bufora(nie wiem jak się sprawa ma w kolumnie z buforem takim jak ma Boxer), w czasie kiedy termometr na 2/3 kolumny wzrośnie nawet o 10 stopni przy prędkości 20ml to w kegu jeszcze jest alkohol i to nie mało. Sory, ale dziwię się, że akurat Ty zadajesz takie pytania, już prędzej uwierzę, że metodą OPWCS można uzyskać absolut niż w te brednie....


Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz19029
 
Posty: 701
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Próbki dla siędestyluje

Nieprzeczytany postprzez Asus » 14 gru 2016, o 22:16

Mariusz19029 napisał(a):Wiem, że pytanie do Boxera, ale nie wytrzymam, żeby nie odpowiedzieć. Nie jestem ekspertem, ale Przecież to oczywiste, że mając kolumnę 70 mm bez bufora(nie wiem jak się sprawa ma w kolumnie z buforem takim jak ma Boxer), w czasie kiedy termometr na 2/3 kolumny wzrośnie nawet o 10 stopni przy prędkości 20ml to w kegu jeszcze jest alkohol i to nie mało. Sory, ale dziwię się, że akurat Ty zadajesz takie pytania, już prędzej uwierzę, że metodą OPWCS można uzyskać absolut niż w te brednie....


Pozdrawiam,
Mariusz


Mozesz ze mnie teraz szydzic ale poczekamy moze Box odpowie bo on prowadził proces na kolumnie od Pawła i napisał ze potwierdza ze nie ma aloholu :) tez na poczatku myslalem ze powinno cos zostac ale skoro Box pisal ze potwierdza ze nic nie ma wiec???
Asus
 
Posty: 518
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 15 gru 2016, o 00:35

Cieszę się, że Ci się spodobało.
Przyznam, że nie rozumiem czemu według Ciebie test Boxera jest niewiarygodny:
viewtopic.php?f=7&t=497#p5608
"Prędkość początkowa procesu to 50ml, przy wzroście większym o 0,3 redukowałem tak aby utrzymać temperaturę dnia. Prędkość końcowa 20 ml/min. Sprawdziłem jeszcze temperaturę w kegu na sam koniec procesu i muszę powiedzieć uczciwie że całe alko z kega zostało odebrane."
Czy to nie jest dokładnie ten sam sposób, który Ty sam przedstawiasz jako łatwiejszy, pewniejszy oraz nie pochłaniający tyle czasu? Przecież termometr był skalibrowany. Była zdaje się nawet mowa o tym, że jego termometr automatycznie uwzględnia ciśnienie atmosferyczne.
Oczywiście przy sposobie podanym przeze mnie nie trzeba marnować niepotrzebnie czasu.
Termometr w KEGU zatrzymuje się jeszcze zanim górny termometr ruszy.
Pół godziny bez wzrostu powinno nas upewnić, że KEG jest "pusty". W sam raz tyle, żeby ruszył górny termometr.
Ty możesz czekać nawet 5 godzin.
Twoje przyśpiewy tego nie zmienią. Jak zwykle w odpowiedzi od Ciebie można przeczytać nic. Argumentów brak.
Nie bo nie i koniec. A za pół roku wrócisz odmieniony, pod nowym nickiem. Ostatnio o co poszło? O przedgony w buforze?
I po pół roku Paweł wkleja cytat, że jednak są? Pisany przez Ciebie?
Konkretnie napisz, jaka temperatura jest według Ciebie na KEGU, gdy trzeba redukować że względu na dolny termometr.
"...wszyscy..." to cytat z Ciebie:
"Ty ciągle z tym kończeniem na wzrost temperatury. Przecież wszyscy kończą na wzrost temperatury. Inaczej się nie da !!!."
To nie jest forum psychoanalizy, więc uważaj czy nie analizujesz samego siebie.
Mariusz, tu nie trzeba być ekspertem. Spróbuj sam. I wtedy zastanów się, czy potrzebujesz sprzęt za piątkę z przodu, żeby odebrać cały alkohol z KEGA.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 361
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Asus » 15 gru 2016, o 01:02

Tabik sa czy nie sa przedgony w buforze nie ma to znaczenia jak ktos pojmuje jakie zadane ma bufor.
Paweł by moze zmienił zdanie o buforze jesli by wiedział jak działa odstojnik a on nie ma pojecia

tak jak z prawami fizyki cały czas pisze fizyki pan nie oszukasz a on nawet nie wiem o czym pisze usłyszał cos kiedys ze to ma cos wspulnego z fizyka i tak teraz chodzi i pier..li.



pozdrawiam
Asus
 
Posty: 518
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 15 gru 2016, o 01:04

Tabikgo, Ty i Paweł macie niskie poczucie własnej wartości, bo ciągle gadacie o tym, że na drogim sprzęcie nie jest lepiej itp itd.... Nikt nigdy nie powiedział wam, że macie gorszy sprzęt od innych. NIKT!!!!!


Pokaż mi w którym miejscu napisałem, że potrzeba sprzętu za 5000, żeby odebrać cały alkohol. Znajdź i wklej moje słowa, a jeżeli nie znajdziesz to odszczekaj to co napisałeś!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nawiasem mówiąc mam zwykłą kolumnę bez bajerów oprócz OLM, której dużo dużo brakuje do tych 5000... Swoją drogą, odebrać cały alkohol można nawet na pot stillu z taboretem gazowym za 500 zł, to nie o sprzęt tutaj chodzi.

Teraz mam do Ciebie pytanie i proszę odpowiedz na nie i się nie wymiguj.
Mając kolumnę 70 mm i odbierając prędkością 20 ml, jak o ile wzrośnie temperatura na górnym termometrze, to znak, że w kegu nie ma już alkoholu?

Pozdrawiam,
Mariusz :dobranoc:
Mariusz19029
 
Posty: 701
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 15 gru 2016, o 09:37

O, nareszcie jeden zaczyna trybić :)
Każdy wzrost na koniec procesu (nie mylić ze skokiem) na górnym to znak, że już w kegu pusto bo nie ma już flegmy w kolumnie aby wychładzać czujkę.
Górny nie trzyma w kegu nima -PRWA FIZYKI
Jak można tego nie rozumieć? Przecież to są podstawy rektyfikacji, ze wstydu bym się spalił pytając o to nawet. Nowy owszem może tego nie wiedzieć, ale wyyyyyyyy??????////////////////Starzy wyjadacze???????////////

Wzrost temperatury przyjmuje się, że wzrośnie o 0,3st. i czy górny czy dolny to nie ma różnicy.
Na dolnym zmniejszamy odbiór dopóki da się temperaturę zbić, jak się nie da to więcej niż 20ml (dla 70tki) już nie zmniejszamy.
Kolumna osusza się nam od dołu i systematycznie ubywa nam półek. Patrzymy w tym czasie na górny, jak tam już rośnie to finito.
I mam 100% pewności, że odebrałem wszystko.

Pozdr. Paweł.

ps. No sory, ale zawsze wydawało, mi się że jak się wydaje kilka razy więcej na kolumnę to po to aby mieć lepszy sprzęt. No patrzcie jak sie można pomylić.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 15 gru 2016, o 11:25

Paweł, konkretnie,
Kolumna 70 mm, prędkość odbioru 20 ml.
1. Jak o ile wzrośnie temperatura to wiemy, że w kegu są pustki?
2. Górny termometr, czyli na jakiej wysokości dokładnie?

Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz19029
 
Posty: 701
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 15 gru 2016, o 12:15

Przecież masz link do procesu Boxera. (od Tabika)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 15 gru 2016, o 12:41

Ja się pytam Ciebie, a nie Boxera. Odpowiedz uczciwie na te 2 pytania :D
Mariusz19029
 
Posty: 701
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 15 gru 2016, o 12:53

Ale przecież Ty mi nie wierzysz to po co pytasz kłamczucha? Teraz to żeście już całkiem się pogubili bo nawet Boxerowi nie wierzycie a przecież gracie w tej samej drużynie.
boxer1981228 napisał(a):Biorąc pod uwagę że nastaw nie był przerobiony do końca to z dolnego termometru wyszło 5,8l i z górnego 0,4l.
Całkowity czas procesu biorąc pod uwagę iż rozgrzewałem 3,5 kw to 4:30 min. Więc to co Paweł mówił a ja nie wierzyłem, że można obrócić kega w 5h bez bufora, to teraz potwierdzam, można a nawet i szybciej. Prędkość początkowa procesu to 50ml, przy wzroście większym o 0,3 redukowałem tak aby utrzymać temperaturę dnia. Prędkość końcowa 20 ml/min. Sprawdziłem jeszcze temperaturę w kegu na sam koniec procesu i muszę powiedzieć uczciwie że całe alko z kega zostało odebrane.

Z jego wypowiedzi wynika, że też jak wy nie dowierzał, ale sam na sobie się przekonał, że mówię prawdę.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Kończenie na wzrost temperatury, bez termometru w kegu.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 15 gru 2016, o 13:20

Boxer nic nie napisał o wzroście temperatury na termometrze, dlatego zadałem Tobie pytania.

1. Jak o ile wzrośnie temperatura to wiemy, że w kegu są pustki?
2. Górny termometr, czyli na jakiej wysokości dokładnie?
Mariusz19029
 
Posty: 701
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Następna strona

Powrót do REKTYFIKACJA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron