Problem z odbiorem

Tu możesz pisać także jako gość. Pytaj śmiało, na pewno chętnie pomożemy.

Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 26 sie 2016, o 21:53

Witam
Panowie mam problem z odbiorem-a może się mi tak tylko wydaje.Opisze mój problem ale wpierw chciałbym spytać o jedną małą rzecz bo to może dużo wyjaśnić w temacie.

Ile urobku powinno mi nalecieć przy prędkości ok.45ml/min nim dolny termometr podskoczy o te 0,3*C.
Oto konfiguracja
Nastaw 130l w tym 30kg cukru-przerobiony w całości.
Lane do kega nie więcej niż 45l
Rura 70
Wypełnienie całość zmywaki z destylandi
Grzanie ok.3600W

Prosze o pomoc,bo normalnie już ręce opadają
Pozdrawiam
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Asus » 26 sie 2016, o 22:15

To zalezy od ilisci wsadu I mocy :-) jak odbierasz za szybko to tez ci szybciej podskoczy pod koniec procesu powinienes regulowac odbior
Asus
 
Posty: 981
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 26 sie 2016, o 22:28

Tak jak pisałem wsadu nie więcej jak 45l.Powiedzmy 44.5l a moc to nie wiem jaką to miało dlatego napisałem 130l w tym 30 kg cukru.Tak orientacyjnie chciałbym wiedzieć ile powinno,ile wam leci z takiego nastawu,albo podobnego.
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 26 sie 2016, o 22:43

Gotujesz trzy wsady. W każdym masz około 5.5l?
Strzelam, że jakieś 2.5l.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 590
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez gość » 26 sie 2016, o 23:06

tabikgo - czemu strzelasz? Nie możesz napisać jak jest u Ciebie? Chyba wiesz po odebraniu ilu litrów(z ilu całości) redukujesz odbiór.
gość
 

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 26 sie 2016, o 23:10

Tak gotuje 3 razy pierwszy i drugi raz na czysto bez przedgonów i pogonów to tak jak piszesz ok.5,5l
A mi z prędkością 45ml.min wyleciało ok.0.6l może 0.7 i potem szybuje do góry.
Moc jaką zastosowałem podczas prób to od 2800W do 4000W i co bym nie ustawił to uleciało ze 0.6l i temp w góre,dodam że to co odebrałem lądowało z powrotem w kegu
Do katalizatora weszło 7 zmywaków 40 gram.-myślałem że za dużo zostawiłem 6 ale objawy te same.
Więc tak z szybkością 45ml 0k.0.6,0.7l potem redukcja na 33ml i około 2.4l i koniec 20ml-reszta.
Prosze o pomoc w wyjaśnieniu w czym tkwi problem czemu tak ta temp. z początku tak szybko idzie w góre.
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Asus » 26 sie 2016, o 23:23

moze zalewac Ci kolumne dlatego ci temp skacze ( cos z tymi zmywakami porobiles za mocno ubiles?? )
jak masz ten wezyk w odpowietrzniku zobaczy czy nie jest zatkany bo juz byl na forum taki przypadek.
moze byc za szybki odbior zmierz sobie RR
Napisz jeszcze jaka masz temp na kegu jak Ci szybuje do gory
(
Asus
 
Posty: 981
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 26 sie 2016, o 23:36

No też tak myślałem że ubite za mocno wyjąłem jednego i dalej to samo
Wężyk to nie jest-odpowiecznik drożny
Kiedyś mierzyłem rr i wyszło mi że tak ok.47ml
Term.w kegu brak
To się dzieje zaraz po odbiorze przedgonów i ustabilizowaniu.Uleci z 0.7 serca no i musze redukować :x
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Asus » 26 sie 2016, o 23:48

dziwne moze pawel CI pomoze jutro:) on zna lepiej swoje sprzety:) sproboj jeszcze z mnoejsza predkoscia
Asus
 
Posty: 981
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 27 sie 2016, o 00:34

Kolego gość, chcesz to liczyć proporcją?
A czy nie powinno być czasami ile przed końcem redukuję? Przy jakim pozostałym stężeniu w kegu?
Przy jakiej temperaturze na zbiorniku?
Znajdziesz mój opis jeśli poszukasz.
Ale lepiej wykorzystasz swoje zaangażowanie odpowiadając koledze Grisza na pytanie.
Grisza, jak wygląda Twój ponowny przerób? Dużo wyższe stężenie.
Zlewasz urobek z trzech procesów, rozcieńczasz i ile wtedy odbierasz przy 45ml/min?

Piotr.
tabikgo
 
Posty: 590
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 sie 2016, o 08:05

Albo masz a słaby procentowo nastaw. Zmierz RR (sprawdz ile idzie Ci na min na otwartym zawroku)
Albo zasysa Ci z kega. (upuść ze dwa trzy liry i odpal ponownie)

Pozdr. Paweł.

ps. Dlaczego nie robisz na Kodim? Po co napirdzielasz aż tyle wody? Dając tyle wody masz nastaw słaby jak wino to i nie dziwne, że prędkość szybko zwalnia.
siedestyluje
 
Posty: 5742
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 27 sie 2016, o 08:08

Kol.tabiko
Nie wiem jak się będzie mieć sprawa z przerobem surówki na zmywakach w katalizatorze-bo jeszcze nie próbowałem-aż się boje.
Ale jak była miedź to przez większą część procesu zasuwało aż miło.
Przy przerobie nastawu z miedzią to przy 45ml tak jak było napisane szło ze 2.5l albo i więcej.
Tylko teraz mam takie problemy jak zapakowałem zmywaki do katalizatora,może one muszą mieć jakąś odpowiednią wartość mocy grzania??Tylko jaką??Jeśli macie zmywaki w katalizatorze to ile??
Pozdrawiam
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez gość » 27 sie 2016, o 08:09

@grisza, zmniejsz po prostu początkowy odbiór na 35 ml/min a problem zniknie. Masz po prostu za mały refluks ;)
gość
 

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 27 sie 2016, o 11:48

Jak masz łączoną kolumnę z kegiem?
Flansza z pełnym przekrojem 70 czy fitting z wąskim gardłem?
Asus prawdopodobnie ma rację.
Na miedzi dawało radę przy jej przewiewności.
Na zmywakach dochodzi do dolnego zalania.
Temperatura dołu rośnie, Ty redukujesz odbiór co tylko zwiększa zalanie i reakcja łańcuchowa.
Górna idzie w górę.
Następnym razem zwróć dokładnie uwagę, czy nie widać choćby delikatnego trzęsienia kolumny.
Może wężyk lub kabel od termometru zaczyna się kiwać.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 590
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Asus » 27 sie 2016, o 14:43

Pan Siedestyluje napisal cyt Albo masz a słaby procentowo nastaw. 2 Dając tyle wody masz nastaw słaby jak wino to i nie dziwne, że prędkość szybko zwalnia.
Grisza nie wierz w te bzdury ja tez mam slabo % nastaw i nie mam tego problemu:)
Asus
 
Posty: 981
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 27 sie 2016, o 21:31

Nom i po dzisiejszych bojach wreszcie sukces :kciuki: :taniec:
Na spokojnie przetestowałem wszystkie porady,niektóre powtórnie bo też na nie wpadłem wczoraj :D i w końcu się udało.
Musiało zalewać dołem(choć żadnych drgań nie było widać)
Pozbyłem się jednego zmywaka(powtórka z wczorajszej zabawy)ale dodatkowo pozostałe bardzo mocno "pomiętoliłem"-i to było to :spoko:(I nie żeby ktoś powiedział że było za mocno ubite bo te 7 co było na początku wchodziło bez żadnego dobijania,tylko lekkie dociśnięcie)Wreszcie kolumna odzyskała swoją chyba poprawną prace i parametry.
Z tego miejsca dziękuje wszystkim za pomoc,za chęć pomocy.Pozdro dla kolegi co trafił z diagnozą :spoko:

No ale teraz jeszcze małe pytania:
AD1.Jeśli teraz "grzałem mocą 3400W"(Brak watomierza-tak tylko teoretycznie po mocy grzałek)Różnica między dołem a górą wynosiła 0,37*C RR 1/4 wyszło mi 49ml/min a zmniejszył bym moc to zapewne i RR by się zmniejszyło.
Ad2.Jeśli bym odczuł wrażenie że dalej coś tam może z dołu zalewać i zmniejszył bym moc grzania to czy zalanie ustąpi??
Ad3.Jaka powinna być opcjonalna temp.między górą a dołem??
Ad4. :x :x Czy po 2 gotowaniach bez miedzi zapach jaj zniknie :) (Czytałem że tak,ale jak to mówią papier wszystko przyjmie)

A co do nastawu by Kodi...... :płacze: :płacze: :płacze: to tyle cukru co zostało nie przerobione to przez 3 lata do kawy bym nie wsypał :płacze: :płacze: :płacze: Nie żebym sie nie starał i robił na odpier....akurat przy tak bardzo ważnych rzeczach robie pedancko :) Temp. otoczenia stała 23,5*C,wszystko zgodnie z zaleceniami-rozmieszane elegancko(tak jak zawsze)a i żeby nie było-woda z cukrem po wymieszaniu i napowietrzeniu(dokładnym)czekała sobie aż osiągnie z wartość 29 do wartość 24,5*C.
No i co no i :dupa: Stanęło na +5 (Tak przy okazji to nastaw na dundrze i produkt finalny to wg.mnie jest dużo gorszy)
Pozdrawiam
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Asus » 27 sie 2016, o 21:58

:smile: U mnie rozbnica miedzy dolem a gora wynosi 0.1niekiedy 0.2st I szczeze powiem ze nie wiem o co pawlowi chodzi z ta roznica moze ona wynika z tego ze nie klarujecie nastawu.
Jezeli zmniejszysz moc powinno zalanie ustapic ale wyliczona bezpieczna moc dla rury 70 jest 3500
Zapach zgnilych jaj podobno znika
Nie ma czegos takiego jak optymslns temp miedzy gora a dolem duzo czynnikow na to wplywa wszystko wychodzi po ustabilizowaniu kolumny
Asus
 
Posty: 981
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez grisza » 27 sie 2016, o 22:56

Jacy my??????
Aż tak stary nie jestem żeby mi tak mówić :mrgreen: :mrgreen: :D :D
grisza
 
Posty: 46
Dołączył(a): 15 mar 2016, o 15:25

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez Gość » 9 wrz 2016, o 08:46

Asus napisał(a)::smile: U mnie rozbnica miedzy dolem a gora wynosi 0.1niekiedy 0.2st I szczeze powiem ze nie wiem o co pawlowi chodzi z ta roznica moze ona wynika z tego ze nie klarujecie nastawu.
Jezeli zmniejszysz moc powinno zalanie ustapic ale wyliczona bezpieczna moc dla rury 70 jest 3500
Zapach zgnilych jaj podobno znika
Nie ma czegos takiego jak optymslns temp miedzy gora a dolem duzo czynnikow na to wplywa wszystko wychodzi po ustabilizowaniu kolumny



nie wiem z czego się śmiejesz, mnie w szkole uczyli czytać ze zrozumieniem - on ma trmometr z dokładnością do setnych stopnia a ty do dziesiętnych to kto ma wiekszą róznicę?
Gość
 

Re: Problem z odbiorem

Nieprzeczytany postprzez ximenek » 15 wrz 2016, o 11:15

nie wiem z czego się śmiejesz, mnie w szkole uczyli czytać ze zrozumieniem - on ma trmometr z dokładnością do setnych stopnia a ty do dziesiętnych to kto ma wiekszą róznicę?[/quote]

A mnie uczyli że 0,2 to mniej niż 0,37
ximenek
 
Posty: 72
Dołączył(a): 17 wrz 2014, o 13:54


Powrót do Problemy z rektyfikacją. Pomoc dla początkujących i nie tylko...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość