Jak tak można!

Jak masz dylemat w jakim dziale poruszyć problem lub zadać pytanie to pisz tu.

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 09:09

Pawle Twoim najwiekszym problemem jest czytanie ze zrozumieniem oraz zapamietywanie togo co tam pisze (co jest bardzo zauwazalne w Twoich postach bo raz piszesz tak a raz inaczej) naucz sie tego bo kazda razmowa konczy sie tym samym czyli po raz juz chyba setny pytasz sie o te same rzeczy
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 09:19

Myśl trochę. Chcę tylko aby się pochwalił czytającym swoimi osiągami bo uciągnąć ok.6L to nie to samo co ok.8,5 w tym samym czasie.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 10:34

A i przestan jeszcze sprzedawac te bajki o Twoim uzysku skoro robicie z 1l plukanki co na pewno capi jak cholera a twierdziles ze to co wali nie wliczasz do serca oraz odlicz ta koncowke co Ciagniesz do 0.5 na gornym bo podejrzewam ze to juz nie bedzie dobre. Tak wiec wez sie w koncu ogarnij chlopie
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 10:48

To z płukanki i końcówki z prawidłowym RR jest lepsze niż surówka po razie. Czyli jak najbardziej mogę to wliczać do uzysku.
Tylko przedgonów i pogonów się nie wlicza.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 11:36

Moze i jest lepsze ale jest zanieczyszczone. Nie chce mi sie juz z Toba pisac wyniki badan wszystko powiedza a z Twojej strony bedzie to wygladac jak z porownaniem Hept czyli znow bedziesz wymyslac
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 13:00

siedestyluje napisał(a):Boxer nie chce napisać ile mu naleciało bo spartaczył nastaw i się wstydzi


Widzę że nie zadałeś sobie trudu aby poszukać odpowiedzi. No trudno, więc Ci powiem że uzysk to 0,6l z kg cukru brutto. Nastaw był z 12 kg cukru. Tyle Ci wystarczy?

siedestyluje napisał(a):Myśl trochę. Chcę tylko aby się pochwalił czytającym swoimi osiągami bo uciągnąć ok.6L to nie to samo co ok.8,5 w tym samym czasie.


Zrób tyle w takim samym czasie bez bufora, co za problem??? Przy okazji zobaczysz różnicę między wsadem mocnym a słabszym.


To teraz czekam na odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie, które zresztą zadaje po raz kolejny. Po czym poznać że RR w kolumnie jest nieprawidłowe?

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 13:38

@Asus. Sam jesteś zanieczyszczony :P Do nalewek dajemy destylat po razie, do starzenia i zaprawk też po razie a to o czym piszesz jest lepsze niż ten po razie.
Co do HETP to powinno się to mierzyć w warunkach identycznych dla pracy kolumny a nie jak każdy sobie chce.
Przy RR 1-3 będzie inne HETP a przy 1-5 będzie inne na tym samym wypełnieiu. Więc do puki nie będzie wspłnej metodyki odbierania próbek to wiarygodność badań HETP mozna sobie między bajki włożyć.

@Boxer. Napirdolić wody i dać mało mało cukry to kazdy..... potrafi. Sztuką jest dać mało wody a dużo cukru i aby to się do końca wychodizło.
Dlatego pytałem ile miałeś z tych 45 litrów nastawu.

Zrobię w tym samym czasie nawet więcej niż Twoje ok. 6L

Przecież Ci już nie raz odpowidałem.
Zależy co rozumiesz przez prawidłowe. Jedan będzie napierdzialał z RR 1-3 i bemba będzie mu się cieszyć, że temperatura stoi w miejscu.
A drugi będzie miał 1-5 i też temperatura będzie mu stała w miejscu.
Jak myslisz kto będzie miał więcej półek w kolumnie? (pyt. retoryczne)
Dobre wg mnie RR to stała temperatura na dole kolumny oraz mała różnica pomiędzy dolnym a górnym termometrem. (nie większa niż 0,3st)

Pozdr. Paweł.

ps. Sprawdz sobie chociaż raz ile idzie Ci na min na otwartym zaworku i podziel to przez odbiór to może w końcu przejrzysz na oczy. Nie rozumiem czemu tak doświadczony operator jak Ty jeszcze tego nie zrobił i nie wie z jakim RR pracuje.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 14:04

siedestyluje napisał(a):@Boxer. Napirdolić wody i dać mało mało cukry to kazdy..... potrafi. Sztuką jest dać mało wody a dużo cukru i aby to się do końca wychodizło.
Dlatego pytałem ile miałeś z tych 45 litrów nastawu.


A jesteś jakąś wyrocznią że muszę robić tak jak Ty? porównywałem sobie chromatografy z tak mocnych nastawów z tymi słabszymi i słaby nastaw bije na łeb na szyję taki jak Ty zalecasz. To samo wyszło z tym co ja puszczałem, w nastawie było dużo więcej przed i pogonów. No ale jak ktoś jest ślepym ortodoksem i nie ma zmysłu powonienia i stosuje się dokładnie do Twoich wskazówek to rzeczywiście, uzysk ma dobry ale niestety jakość do :dupa: . Poczekamy na wyniki próbek od bruchacza, te moje próbki surówki i spirytusu co wysłałem i zresztą są opisane na forum, z tego mocnego nastawu co niby przerobił było odebrane 2,5 l przedgonu. A przypominam że nastaw był przeskalowany pod mój zbiornik i miał o 25 l mniej niż ten co Ty robisz, i jeżeli w moich próbkach będzie przedgon to całą Twoja metodę można o kant dupy roztrzasnąć.

siedestyluje napisał(a):Zrobię w tym samym czasie nawet więcej niż Twoje ok. 6L


No to zrób, czekam na rezultat, tylko przypominam prędkość początkowa max 50 ml i temperatura na 10 półce ma być stała do końca procesu.

siedestyluje napisał(a):Dobre wg mnie RR to stała temperatura na dole kolumny oraz mała różnica pomiędzy dolnym a górnym termometrem. (nie większa niż 0,3st)


No to co się przypierdzialasz do mojego RR że pracuję na niewłaściwym co? Zaczynam proces z 50 ml to co uważasz że RR jest niewłaściwe? I skoro temperatura stoi w miejscu to chyba RR się nie zmieniło tak??? Bo mnie uczono że RR się pogarsza jak temperatura na 10 półce idzie w górę i wtedy trzeba reagować, a Ciebie inaczej? Jeśli robisz to w inny sposób to napisz chętnie się czegoś nauczę, nigdy nie zawadzi jak głupi mądremu doradzi ;)

siedestyluje napisał(a):ps. Sprawdz sobie chociaż ile idzie Ci na min na otwartym zaworku i podziel to przez odbiór to może w końcu przejrzysz na oczy. Nie rozumiem czemu tak doświadczony operator jak Ty jeszcze tego nie zrobił i nie wie z jakim RR pracuje.


Sprawdzałem to 2 lata temu ale nie pamiętam ile to było. Moja technika prowadzenia procesu jest Taka jest i taką sobie wypracowałem. Skoro otrzymywany przeze mnie spirytus mieści się w normach to jest to chyba dobra metoda co? Ale ok przy następnej możliwości sprawdzę to specjalnie dla Ciebie żebyś mi przestał pierdo.... o tym w kółko.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 14:44

Skoro tak to czemu zmiejszyłeś tempo odbioru? Wcześniej jechałeś na 65ml/min a teraz tylko na 50ml
Powiem Ci, że nawet szybciej niż 65ml mozna robić i tamperatura będzie stała w miejscu.

Żaden słabyszy nastaw nie bije mocniejszego. Jakość wyrobu jest taka sama.
Przedgonów owszem jest adekwatnie więcej do urobku, to oczywiste.
Na keg mamy 0,5L w sumie z 3 kegów jest 1,5L Tylko taki Partak jak Ty może mieć więcej. :)

Nie mówię że masz źle, teraz jak odbierasz 50ml to masz RR że tak powiem już akceptowalny chociaż mógłby być lepszy ale nie wiem czy warto.
Chromatografy nam trochę powiedzą.

RR zmierzyć to podstawa. Zawsze jak się odbiera tzw. pierwszą setkę warto sprawdzić ile idzie mam na min szczególnie jak ktoś robi nowe nieprzetestowane nastawy
Wtedy wiadomo jakie początkowe tempo sobie ustawić.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 15:20

siedestyluje napisał(a):Skoro tak to czemu zmiejszyłeś tempo odbioru? Wcześniej jechałeś na 65ml/min a teraz tylko na 50ml
Powiem Ci, że nawet szybciej niż 65ml mozna robić i tamperatura będzie stała w miejscu.


Zmniejszyłem bo 50ml/min to jest konsensus dla prowadzenia mojego procesu. Przy tej prędkości, dobranej mocy, czasów stabilizacji itd moja kolumna pracuje jak automat. Cała obsługa sprowadza się do załączenia sterownika. Widzisz dla Ciebie najważniejsze jest żeby się tanio uchlać i żeby na długo starczyła. Mnie bardziej interesuje znalezienie sposobu rektyfikacji, który zawsze da mi ten sam zadowalający efekt i tej samej jakości rektyfikat. U mnie nie chodzi tylko o to że ma by dużo i tanie bo z doświadczenia wiem że jak jest dużo i tanio to jest do :dupa: .

siedestyluje napisał(a):Żaden słabyszy nastaw bije mocniejszego. Jakość wyrobu jest taka sama.
Przedgonów owszem jest adekwatnie więcej do urobku, to oczywiste.
Na keg mamy 0,5L w sumie z 3 kegów jest 1,5L Tylko taki Partak jak Ty może mieć więcej.


I znowu mamy, jeszcze raz się pytam masz swój zespół? Piszesz oficjalnie za kogoś? Napisz za kogo bo chciałbym wiedzieć kogo jeszcze reprezentujesz? W jednym poście piszesz że słabszy nastaw nie jest lepszy a zdanie później że owszem w mocniejszym jest więcej przedgonu. Pozostawiam to bez komentarza. Tak samo pozostawiam bez komentarza ilości odebranych przez Ciebie lub Was ilości przedgonów. Pasuje Ci tak Twoja sprawa. Nie ja to będę pił.

siedestyluje napisał(a):Nie mówię że masz źle, teraz jak odbierasz 50ml to masz RR że tak powiem już akceptowalny chociaż mógłby być lepszy ale nie wiem czy warto.
Chromatografy nam trochę powiedzą.


No to już mamy postęp moje RR jest ok. To teraz jeszcze mi wytłumacz co jest oznaka że to RR ulega zmianie i co trzeba zrobić aby to RR pozostało niezmienione?

siedestyluje napisał(a):RR zmierzyć to podstawa. Zawsze jak się odbiera tzw. pierwszą setkę warto sprawdzić ile idzie mam na min szczególnie jak ktoś robi nowe nieprzetestowane nastawy
Wtedy wiadomo jakie początkowe tempo sobie ustawić.


A to myślisz że moja kolumna fi 70mm będzie miała inne osiągi jak te same średnice u moich kolegów i Twoja?

PS.
Czy ja Cię obrażam? Zaczynasz mnie po woli denerwować, próbuję z Tobą prowadzić dyskusję na poziomie ale qurwa się nie da. Zawsze mówiłem że człowiek ze wsi wyjedzie ale wieś z człowieka nigdy i właśnie jesteś takim wiejskim gburem co cały czas szuka zaczepki i prowokacji. Albo zmienisz podejście albo ja podziękuję za uczestnictwo w tym forum. Nie mam zamiaru poświęcać tu tyle swojego czasu jak nie będziesz okazywał szacunku.
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 15:48

Nigdy ale to nigdy nie stawiam na ilość kosztem jakości. Jakość to podstawa, piję tylko luks/neutral. Nie obrażaj mnie!

Żaden automat nie istnieje, więcej czynności musisz wykonać przy zaprogramowaniu sterownika niż ja przez całe pilnowanie sprzętu. Dotykam do zaworka 2-3 razy,
o qurwa jak ręka rozbolała, ale to ciązka praca, masaka. Sprzetu bez opieki przecież też nie zostawiasz i słusznie, czy zostawiasz??????///////////
Jak by Ci ten śmieszny automat sam nalał do kega, sam sie umył, sam zmieniał naczynko jak potrzeba, sam zrobił na dwa razy ect.... to szacun, a tak gówno masz nie automat, Musisz tak samo jak wszyscy być przy robocie, siedzieć i się gapić lub być w poblizu, ja przynajmniej zrobię sobie dwie, lub jedną korektę dla rozrywki.
Automat to jest taki, że wlewasz nastaw idziesz spać i rano przychodzisz po gotowy Absolucik a nie po surówkę.

Mocny nastaw jest lepszy w sensie że więcej z niego jest urobku.
Jakość przy poprawnej retyfikacji jest taka sama.
Jak więcej mamy urobku to i więcej przedgonu, dzieciak by to szybciej ogarnął. Co w tym złego że jest 2 lity więcej serca i ok 100ml przedgonu?
Mam nie mieć więcej za jednym podejściem bo przedgonu będzie więcej? to jakaś paranoja.
Więcej zboża to i więcej plewy.

RR możesz sobie sprawdzać co jakiś czas, tylko po co jak i na słabszym RR idzie dobre (akceptowane)

To nie kolumna i jej fi odpowiada za RR Głuptasku :) Za RR odpowiada operator.

Mieszkam na wsi i się tego nie wstydzę. Jak Cię to boli to przepraszam, że myślę racjonalnie i nie bujam w obłokach tak jak Ty.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 16:05

siedestyluje napisał(a):Nigdy ale to nigdy nie stawiam na ilość kosztem jakości. Jakość to podstawa, piję tylko luks/neutral. Nie obrażaj mnie!


Buahahahahahahahahahahahahahaha nic więcej nie będę tu pisał.

siedestyluje napisał(a):Jak by Ci ten śmieszny automat sam nalał do kega, sam sie umył, sam zmieniał naczynko jak potrzeba, sam zrobił na dwa razy ect.... to szacun, a tak gówno masz nie automat, Musisz tak samo jak wszyscy być przy robocie, siedzieć i się gapić lub być w poblizu, ja przynajmniej zrobię sobie dwie, lub jedną korektę dla rozrywki.


Czytaj ze zrozumieniem bo nie mam już siły tłumaczyć Ci każdego posta. Proces ma przebiegać automatycznie a nie wszystkie czynności związane z rektyfikacja.

siedestyluje napisał(a):Mocny nastaw jest lepszy w sensie że więcej z niego jest urobku.


I nic poza tym nie ma na plus.

siedestyluje napisał(a):Jak więcej mamy urobku to i więcej przedgonu, dzieciak by to szybciej ogarnął. Co w tym złego że jest 2 lity więcej serca i ok 100ml przedgonu?
Mam nie mieć więcej za jednym podejściem bo przedgonu będzie więcej? to jakaś paranoja.


Już Ci napisałem że możesz sobie robić jak chcesz. Ja to przetestowałem i mnie to nie odpowiada. Nastaw jest zasmrodzony a przedgonu i pogonu dużo więcej. Nie dziękuje pozostaje przy swoim a WY róbcie sobie jak chcecie.

siedestyluje napisał(a):RR możesz sobie sprawdzać co jakiś czas, tylko po co jak i na słbszym RR idzie dobre (akceptowane)


Wiesz co w :dupa: mam Twoje dyrdymały odnośnie RR. Skoro Twoim zdaniem moje RR jest tylko i wyłącznie akceptowalne to laboratoria, które badają moje próbki powinny zmienić sprzęt i zwolnić pracowników bo ich zdaniem mój spirytus jest neutralny.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 16:37

Mój też jest w najwyższej klasie, wręcz nie do uwierzenia.
Z 45l mam 8,5L surówki i poł litra odpadu. Ty wolisz jak Ci pódzie mniej za jednym podejściem. ok rozumiem wtedy będzie szybciej :głupek: :hahaha:
Mój sprzęt kosztuje 1800zł (Keg 100L i kolumna 76) Twój ok 8000 tyś
Ja robię 17L w nieco ponad 7 godz Ty możesz sobie tylko marzyć a takich osągach.
Nie masz się czym chwalić, naprawdę.

I tak wiem że mnie lubisz, inaczej by Cię tu nie było, już tyle razy nas opuszczałeś i zaraz wracasz :tuli:

Pozdr. Paweł. :łyk:
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 11 sie 2016, o 16:43

Paweł możesz mi wytłumaczyć tą różnice pomiędzy górny i dolnym pomiarem temp? Co do tego ma RR? Moim zdaniem to kompletna bzdura, ale może inaczej na to spoglądasz, albo masz coś innego na myśli niż piszesz.

I za to 1800 to co konkretnie dostajemy? Tylko konkretnie.
TaniCukier
 
Posty: 167
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 16:52

siedestyluje napisał(a):Mój też jest w najwyższej klasie, wręcz nie do uwierzenia.


Pożyjemy, zobaczymy.

siedestyluje napisał(a):Z 45l mam 8,5L surówki i poł litra odpadu. Ty wolisz jak Ci pódzie mniej za jednym podejściem. ok rozumiem wtedy będzie szybciej


Oczywiście że wolę jak będzie mniej bo z dużo lepszej jakości nastawu. I nie mów mi tu że nastaw nie ma znaczenia na jakość końcową produktu bo kolumna to i z gówna bat ukręci ;)

siedestyluje napisał(a):Mój sprzęt kosztuje 1800zł (Keg 100L i kolumna 76) Twój ok 8000 tyś


Ale Cię boli że nie kupiłem u Ciebie. Kiedyś podliczę ile wydałem i Ci napiszę. Ale czy to ma jakiekolwiek znaczenie? Już nie raz Ci pisałem że Polonezem i Mercedesem przejedziesz ten sam dystans tylko oczywiście w innym komforcie ;)

A tak przy okazji zapytam, skoro jesteś taki tani to może zrobisz mi zbiornik dedykowany 120 l z blachy walcowanej??? Akurat szukam wykonawcy.

siedestyluje napisał(a):Ja robię 17L w nieco ponad 7 godz Ty możesz sobie tylko marzyć a takich osągach.


Bez sensu porównanie 76mm do 70 mm ale niech Ci będzie jesteś gość. Ja na swojej 70 mm tylko 36l za 12h przepuściłem ;) Ale co ja tam wiem.

siedestyluje napisał(a):Nie masz się czym chwalić, naprawdę.


A czy ja się kiedykolwiek chwaliłem? Przedstawiam tylko jak u mnie proces wygląda. To Ty wiecznie się do czegoś dopierdalasz.

siedestyluje napisał(a):I tak wiem że mnie lubisz, inaczej by Cię tu nie było, już tyle razy nas opuszczałeś i zaraz wracasz


Nie jestem tu dla Ciebie tylko dla ludzi, którzy czytają to forum i wciskasz im tą swoja ciemnotę. Jeden nawrócony to już sukces.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 sie 2016, o 17:36

@Cukier. Dolny to ten główny ok 1/3 od dołu. Górny to ten na 2/3 kolumny, nie ten w głowicy jak u Boxera bo jak tam temperatura zaczyna rosnąć to już syf leci.
W głowicy wcale nie wspawuję aby klientom głowy nie zaprzątać.
RR jest lepsze jak różnica pomiędzy dołem a górą jest mniejsza, wtedy refluks ma ułatwione zadanie.
Jak zbyt mocno grzejesz i zbyt szybko odbierasz to będziesz miał mniej półek w kolumnie, bo po prostu flegma nie wraca w takiej ilości na dół jak mogłaby wracać o czym świadczy właśnie ta zbyt duża róznica temperatur.
Nie twierdzę, że tak jak robi Boxer się nie da. On ma tylko mniej pułek w kolumnie ale pewnie i tak wystarczjąco dużo aby być zadowolonym z końcowego efektu.

Za 1800 mozna złożyć już kompletny sprzęt fi 76 i 100l keg, ale o szczeguły to już zadzwoń lub pytaj na PW.

@Boxer. Przecież Ty mi tez dałeś zarobić, nie pamiętasz? :)
Tak, kolumna i z gówna bat ukręci, kto zna zasadę rektyfikacji dla tego to normalne. Masz przykład jak chłopaki z odpadów robili.

Nie uważm, że Ty jedziesz w lepszym komforcie niż ja swoim samograjem.
Dotnięcie 2-3 razy do zworka to sama satysfakcja, nie jest to ani trochę praca.
Czekaj czekaj, To nie Ty pisałeś że nie chcesz być sterowany jak małpka? :drażni: I tobą będzie rządził jakiś sterownik? :smile: :smile: :smile:
Zbiornika Ci nie wykonam, bo ja wykonuję tylko to co ma sens. Jaki sens jest samemu robić zbiornik jak keg 100 litrowy jest tańszy.
36 podzielić na 12 to wychodzi 3 litry na godz. A gdzie rozgrzewania zalewania stabilizowania?
Jak byś miał 76mm to byż mógł tak odbierać a nawet dużo szybciej bo tam moc robocza jest 5000W albo i więcj w zalezności od przewiewności wypełnienia.

Jeden nawrócony na bufor i wyprane kieszenie? :smile: :smile: :smile:

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5114
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 18:34

A jaki jest wysoki ten zbiornik z kega 100? Bo jak byś się nie domyślał to właśnie mi chodzi o jak najniższy, żebym mógł się zmieścić w moim biurze ze swoją kolumną.

To kup sobie za te zarobione pieniądze pożądną flaszkę w sklepie a nie pij tej swojej ślepoty.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 18:38

Pawel Ty chyba nie udajesz Ty jestes tempy i w ogole nie umiesz czytac ze zrozumieniem.....
Boxerowi nie chodzilo zeby kogos nawrocic na bufor i nikogo do tego nie namawia widzisz to czy nie??
jemu chodzilo ze nawroca sie i beda rektyfikowac jak trzeba oraz o to ze z jedyny plus z mocnych nastawow jest ilosc jak olejesz przedgon i odbierzesz tyle co ty mowisz... rozumiesz czy jeszcze?????
A teraz stan przy scianie przedem niej i odchyl sie mocno do tylu i pochyl sie mocno w przod zrob tak pare razy moze w koncu zajarzysz....
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 18:58

@Asus

Widocznie wszystko co piszemy jest za trudne do zrozumienia dla niego, no trudno, nic na to nie poradzisz. Poza tym nie powinniśmy dyskutować np o buforze z kimś kto nie przeprowadził na nim nawet jednego procesu ale to już inna kwestia.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 19:06

Boxer mam pytanko do Ciebie czy ty byles w stanie przeprowadzic proces bez bufra do 100 w kegu??oczywiscie zeby pogonem nie walilo??
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 19:15

Ale sposobem SD czy jak robiłem po swojemu?
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 19:49

ogolnie czy sie tak da bez bufora bo mi sie nie udalo...
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 11 sie 2016, o 20:08

Raczej ciężko żeby tak rektyfikować do 100 w zbiorniku ze stałą temperaturą na 10 półce. Możesz robić jak Paweł i przejść na górny termometr ale urobek z tego to raczej do dolania do kolejnego nastawu niż do wypicia. Możesz podpompowywać, znaczy spuścić trochę z kolumny zakręcić odbiór i stabilizować i tak aż wyciągniesz cały alkohol ze zbiornika.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez Asus » 11 sie 2016, o 20:23

w taki sposob to dawlalem rade z tym pompowaniem chociaz powiem ze bylo ciezko zeby gorny trzymal bo o 10 polce to moglem zapomniej:)
Asus
 
Posty: 832
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak tak można!

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 11 sie 2016, o 21:21

Z ciekawości zapytam, ile udawało Ci się łącznie odebrać od momentu, gdy dolny już nie chciał trzymać z pompowanie włącznie?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 566
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Poczekalnia pytań / Inne sprawy.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość