przecier pomidorowy

Jak ktoś ma coś smacznego na zakąskę to proszę się nie krępować,:)

przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 26 sie 2016, o 09:44

witam, mam tego typu pytanie, mam nadprodukcje pomidorów, sporo tego jest i sobie tak umysliłem że zrobię z nich przecier, odkurzyłem taki stary parownik z paleniskiem, co starsi wiedzą o jaki mi chodzi , taki na zawiasie przewracany gdy trzeba wylać wodę i w nim chciałem zrobić ten przecier ale poczytałem w necie i nie zalecają ocynku do styku z żywnością, macie jakieś zdanie w tym temacie
DZICI
 
Posty: 21
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 26 sie 2016, o 10:08

Raczej mają rację. Pewnie nic by się nie stało jak byś skorzystał z tego parnika ale sama śwoadomoiść, że jest to ocynk nie dawałaby mi spokoju.
Myślę, że jeszcze ma znaczenie, że jest to stary parnik. Jak stary to lepiej bo już wszystkie ewentualne "zarazki" może już dawno oddał. :)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 2617
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 26 sie 2016, o 10:50

niby jak się na wsi świniobicie robiło to taki parnik to obowiązkowy był w każdym gospodarstwie
DZICI
 
Posty: 21
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 26 sie 2016, o 11:33

Bimber w tym pędzono i nie poumierali :)
Wysoka temperatura zarazki zabije a ocynk pewnie już dawno zszedł.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 2617
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 27 sie 2016, o 01:55

Zlej ten parownik i wypierdol go na złom - pomidory są kwaśne, a kwas przeżera ocynk, o ile w bimbrze może to być akceptowalne (choć nie dla mnie) bo ocynk nie przedostaje się do destylatu, to przy gotowaniu produktów spożywczych będzie problem bo cały ten syf zostanie w przecierze.
Poza tym zastanów się czy warto robić przecier z pomidorów bo roboty z tym od chuja, a czasu jeszcze więcej - z 5kg pomidorów dostaniesz z 2 litry przecieru i to dość słabej jakości do tego dojdzie Ci przecieranie, oddzielanie pestek, odparowywanie wody - echh naprawdę w chuj roboty - przerabiałem to wiem...
Lepiej te pomidory po prostu zapasteryzuj w słoikach - szybciej i do więcej potraw możesz ich użyć - tak jak pomidorki z puszki itp.
:piwo:
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 109
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 27 sie 2016, o 08:03

przecier robię jak najbardziej naturalny z pestkami, w sumie to tylko tak, wrzucam polówki na ogień, rozgotowuje się, rozdrabniam, odcedzam skórki, redukuje wodę i w słoiki, pomidorowa jak znalazł bez porównania ze zwykłym przecierem. I jedno wam powiem, mam wokół siebie ogrodników produkujących pomidory, ogórki, brokuły i inne warzywka to z ręką na sercu nie wziął bym tego do rąk, chemia,chemia i jeszcze raz chemia, dziś pryskają jutro zbierają , nie ogarniam tego jak to może ktoś kupować i przeznaczać do jedzenia i że nikt tego nie kontroluje
DZICI
 
Posty: 21
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: przecier pomidorowy

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 27 sie 2016, o 11:38

A ja robię przecier i ketchup na takiej maszynie:
sil.jpg

Z taką przystawką:
przy.jpg

Pomidora na cztery i wio. Przeciera na sicie i końcówką wypluwa pestki, skórki, gniazda.
Przeciera do gara i po zabawie.
Pogarbiła się dopiero na 2kg aronii. Termik zatrzymał silnik. Ostygło po chwili i do tej pory hula.
Na rosyjskim olx można całe kombajny znaleźć. Trzeba szukać pod hasłem мрия 2, tylko trzeba uważać, żeby Antonowa nie kupić :)

Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
tabikgo
 
Posty: 297
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35


Powrót do KULINARIA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość