Chlebek z własnego wypieku.

Jak ktoś ma coś smacznego na zakąskę to proszę się nie krępować,:)

Chlebek z własnego wypieku.

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 28 lut 2015, o 16:24

Witam wszystkich.

Jako, że od dłuższego już czasu piekę "swojski" chleb, postanowiłem podzielić się z chętnymi przepisem na wykonanie tego dość łatwego i naprawdę smacznego pieczywa...

Składniki i przygotowanie zaczynu:

Zakwas żytni - 100g
Mąka żytnia typ720 - 100g
"Letnia" woda - 100g

Dokładnie wszystko mieszmy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8godz.

Składniki i przygotowanie ciasta "właściwego"

Zaczyn
Mąka żytnia typ720 - 400g
Mąka pszenna typ650- 600g
"Letnia" woda około 450ml
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru

Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy na blacie (stolnicy) jednolite ciasto (wygniatamy około 30min), po czym obsypujemy mąką i układamy w misce, przykrywamy wilgotną scierką i stawiamy w ciepłym miejscu na około 1godz do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu na blat, (w między czasie nagrzewamy piekarnik do 50*C) dzielimy na 2 części, każdą wygniatamy około 10min po czym obtaczamy w mące i układamy na blasze, nacinamy bochenki i wkładamy do piekarnika (50*C) na około półtorej godziny żeby ciasto wyrosło (teoretycznie powinno delikatnie wychodzić z blachy), po tym czasie zwiększamy temp. na 200*C i tak zapiekamy ok. 20min. następnie zmniejszamy temp. na 150-160*C i pieczemy ok 50-60min. , po tym czasie wyjmujemy z blach i dopiekamy chleb w 100*C przez 20-25min. nastepnie wyłączamy grzanie i zostawiamy chleb w piekarniku do wystygnięcia...

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Ps.tak wygląda mój chleb :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Powrót do KULINARIA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość