Grilowanie i gotowanie.

Jak ktoś ma coś smacznego na zakąskę to proszę się nie krępować,:)

Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 14 lut 2015, o 23:14

Obecnie jesteśmy w okresie przestoju pichcenia w plenerze co nie oznacza,że nie warto wymienić swoje pomysły i przepisy na zrobienie pysznej potrawy do przegryzienia przy poczęstunku naszymi trunkami w gronie przyjaciół. :friends:
Kultura przyrządzania potraw w plenerze bardzo szybko ewoluowała w ostatnich kilku dekadach. :shock:

Zaczęło się od pieczenia kiełbasy nad ogniskiem aż do bardziej złożonych potraw z użyciem nowego oprzyrządowania.
Różne typy grillów,barbecue,wędzarni,kociołków daje nam niewyczerpane możliwości do przyrządzania wyśmienitych
potraf w postaci wędzonej lub pieczonej wędliny w kompozycji z jarzynami jak również inne mieszanki mięsno - jarzynowe jak gęste zupy,gulasze z kociołka. :kciuki:
Zachęcam kolegów do wymiany sprawdzonych przepisów kulinarnych jak również do dyskusji na temat stosowanych urządzeń i naczyń,ich dostępności i cen :czytaj: . Warto również podzielić się z nami uwagami na temat zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniej technologi przyrządzania tego typu posiłków. :dobani:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez dzejk » 14 lut 2015, o 23:31

Ja mam wędzarnie z szafy metalowej ba ubrania :świrek:
dzejk
 
Posty: 125
Dołączył(a): 23 gru 2014, o 12:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 15 lut 2015, o 00:18

Hmm....bardzo oryginalne rozwiązanie :pmidor:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez dzejk » 15 lut 2015, o 20:27

Na święta pekluje szynkę i do szafy pycha mięsko
dzejk
 
Posty: 125
Dołączył(a): 23 gru 2014, o 12:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 16 lut 2015, o 23:04

Rozwiń temat ....i podaj przepis ,czym peklujesz,na czym i jak wędzisz? :roll:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez man111 » 16 lut 2015, o 23:24

Napisał Ci czym wędzi
pewnie coś podobnego
https://www.youtube.com/watch?v=MrHmCKtzDaQ
czym peklujesz

sól, peklosól o innych nie słyszałem :smile: plus dodatki smakowe oczywiscie.
No ale oczywiscie sam odpowie :smile:
man111
 
Posty: 156
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 11:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 16 lut 2015, o 23:43

Podam teraz przepis,który w opinii naszych forumowych kolegów jest super smaczny... :kciuki:
Jak określił nasz kolega "każdy się nim zajada! :spoko:
Skład :
-Młode ziemniaczki
-boczek
-musztarda
- papryczka chili
- ostra przyprawa z papryki lub chili,przyprawy.
Boczek pokroić w plastry i do marynaty. W skład marynaty wchodzą: pieprz,czosnek,papryka ,ocet winny,olej.
Najlepiej marynatę zrobić dzień wcześniej.
Ziemniaczki ugotować dzień wcześniej tak aby miały konsystencje zwartą. Ziemniaki ostudzić ,plastry boczku obsmarować z jednej strony musztardą i ostrą pastą z papryki.
Boczek nawijamy na ziemniaka i wbijamy tak wykałaczki aby boczek nie spadał. To wkładamy na grilla i polewamy pozostałym sosem po ziemniaczkach.Piec w zależności od upodobań smakowych.
Z relacji znajomych to jest super tanie i smaczne danie na grilla. :brawa: :cwaniak:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez man111 » 16 lut 2015, o 23:49

Nie wiem czy to o mnie, ale cos podobnego podałem razem ze zdjeciami na białym forum pare lat temu. Jeśli to jadłeś i masz inne zdanie, to bardzo proszę. :cwaniak:
man111
 
Posty: 156
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 11:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 17 lut 2015, o 00:22

@man111, po co zaraz pytanie o moje inne zdanie? Jeżeli jest coś dobre to warto ocenić i cenić! :szacun:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 25 lut 2015, o 21:15

johny napisał(a):mieszanki mięsno - jarzynowe jak gęste zupy,gulasze z kociołka.

Od dłuższego czasu zamierzam urozmaicić plenerowe menu poprzez zakup dodatkowego sprzętu aby poszerzyć paletę smacznych posiłków,mam na myśli zakup kociołka.
Jak mówią "kociołek przygadał garnkowi" :kciuki: . W tym temacie jest wiele różnych opinii co do typu i jakości tego typu "garnków" :grymas: To co się orientuję,chociaż zastrzegam że mogę się mylić jest dwa typy kociołków:
Kociołek węgierski i kociołek myśliwski.
Jeżeli ktoś ma swoje doświadczenia z użytkowania tego typu sprzętu to proszę o podzielenie się z nami swoimi uwagami.:czytaj:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez robur71 » 26 lut 2015, o 19:08

Kociołek węgierski jest zawieszany nad ogniem (wydaje mi się że jest zazwyczaj stalowy), natomiast myśliwski wstawia się w ognisko (jest żeliwny, na nogach).
Z powodzeniem użytkuję ten drugi od ok. 2 lat. Posiada pokrywę mocowaną pałąkiem ze śrubami, która w pewnym sensie nadaje mu charakteru szybkowara (pokrywa nie jest idealnie szczelna, ale powstaje pod nią pierścień parowy). Dodatkowo równomiernie nagrzewające się żeliwo sprawia, że przyrządzane potrawy duszą się / zapiekają równomiernie ze wszystkich stron. Pichcę w nim najróżniejsze mieszaniny warzyw i mięs. Wysmarowany smalcem garnek należy obłożyć wewnątrz liśćmi kapusty lub chrzanu (u mnie najpierw liście chrzanowe, potem kapusta), które dodadzą dodatkowego aromatu jedzonku oraz zabezpieczą przed jego przypaleniem, na dole można umieścić dodatkowo kilka plastrów boczku lub słoninki. Następnie warstwami układamy pokrojone i przyprawione solą, pieprzem i ziołami ziemniaczki, cebulkę, pieczarki, ew. poszatkowaną kapustę, opcjonalnie buraczki i inne warzywa, oraz mięska: podwędzony boczek, zamarynowaną wcześniej łopatkę (lub inne), kiełbaskę ?i tak do wyczerpania składników (warstwami). Od góry dodatkowo okrywamy liśćmi kapusty. Zakręcamy pokrywę i stawiamy to w żar ogniska na ok godzinę, a już po 40 min rozchodzi się wokół taki zapach, że może zwabić nie tylko sąsiadów. :smile: Mój kociołek jest 8-10 litrowy, więc dodatkowych odwiedzin się nie obawiam (spokojnie nasyci 10 osób).
Pozdrawiam i smacznego.
robur71
 
Posty: 86
Dołączył(a): 14 sty 2015, o 11:38

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 26 lut 2015, o 22:21

@robur71,wielkie dzięki za podzielenie się z nami swoim doświadczeniem,właśnie o to mi chodziło.
Jeszcze dodatkowo narobiłeś smaku i zapachu wokół tego postu. :brawa:
Twój kociołek jak nadmieniłeś jest żeliwny,ale czy wewnątrz jest emaliowany?
Z pewnością emalia ułatwia utrzymanie w czystości i nie borykania się z ewentualną rdzą chociaż na to też są sposoby, ale czy ma to jakikolwiek wpływ na niuanse smakowe przyrządzanych w naczyniu potraw? :czytaj:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez robur71 » 26 lut 2015, o 22:57

Mój kociołek nie jest emaliowany. Nie miałem okazji próbować potraw z emaliowanego, więc osobiście trudno mi ocenić różnice, ale spotkałem się ze zdaniem ?ortodoksów?, że właśnie czyste żeliwo wpływa pozytywnie na smak zawartości. Co do utrzymania w czystości to trzeba by zacząć od przygotowania kociołka przed pierwszym użyciem. Polega on min. na tzw. wypaleniu (wygrzaniu w wysokiej temp. z zawartością oleju wewnątrz). Każde ponowne czyszczenie odbywa się bez użycia detergentów, a jedynie gorącej wody i daje doskonały efekt. Po takim zabiegu należy zabezpieczyć wewnętrzną powierzchnię tłuszczem (ja używam smalcu), a w wypadku długiego nieużywania - przed biesiadowaniem - powtórzyć zabieg (gorąca woda + tłuszcz). Nie ma śladów rdzy.
Pozdrawiam
robur71
 
Posty: 86
Dołączył(a): 14 sty 2015, o 11:38

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 26 lut 2015, o 23:12

Myślę,że coś w tym jest jeśli chodzi o jednorodność materiału(w tym wypadku samo żeliwo) do kontaktu z żywnością i wpływu na smak przyrządzanych potraw. Nasuwa się analogia z beczką dębową i jej przygotowaniem do leżakowania trunku.
Jedynie beczka która oddycha (nie pokryta lakierem) daje ciało i duszę trunkowi powierzonemu jej objęciom. :cmok2: :wódkalepsza:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 27 lut 2015, o 01:52

Przećwiczyłem dziesiątki przepisów na kociołki i nigdy się nie zawiodłem. Obydwa patenty mają niezaprzeczalny atut ? pichcenie na ognisku zawsze daje smak, aromat i to coś?
Babcie mówiły ?lepiej smakuje, bo na ogniu gotowane? i nikt nie dyskutował. Parzyło w język ale było pyszne.

@robur71 ? jeśli nie próbowałeś polecam przepis Okrasy (do znalezienia w necie) na żeberka z ziemniakami i kapustą w kociołku myśliwskim. Jest tam taki bajer z palonym sianem ? można odpuścić, ale faktycznie trochę suchej trawy daje ciekawy aromat.

W kociołku węgierskim często robię gęsty, ostry gulasz. Do tego na kawałku blachy nad ogniskiem placki ziemniaczane (zaręczam, że smakują lepiej niż z patelni). Gulasz między placki na to sos i solidny klapsior śmietany i mogę rozmawiać z głodnym.

Obydwa dania, dość ciężkie rodzą potrzebę uprawiania naszego hobby i wymagają pobudzenia trawienia porządnym destylatem. W tym temacie biegłych tu nie brakuje.
O żołądek trzeba dbać, wobec tego nie żadni "bimbrownicy" a uzdrowiciele i dobroczyńcy!
Takie żarcie i takie picie to jest dopiero absolut szczęścia!

Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 lut 2015, o 08:49

Ale żeśta smaka narobili. :) Chyba zarzucę grilla i przejdę na ognisko, szczególnie wieczorem jest dużo fajniej.
Innych dań nie próbowałem ale kiełbasa z ogniska smakuje lepiej jak z grilla - to wiem na pewno, a kociołek brzmi naprawdę kusząco.
Trzeba będzie tylko pomyśleć nad jakąś konstrukcją aby wygodnie było pichcić.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 6247
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez man111 » 27 lut 2015, o 10:33

Ponieważ kociołek to też moje smaki, więc tylko podpowiem, że kociołki emaliowane są super, pod warunkiem, że z dobrej półki. Emalia pęka, robią się rysy i mozna go utrzymać w należytej czystości przez wodorotlenek sodu. A co do ogniska, to felga od naczepy bardzo dobrze się sprawdza, jako ogranicznik ognia, a przy okazji idzie mało drzewa na przygotowanie kociołka.
man111
 
Posty: 156
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 11:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 27 lut 2015, o 23:37

man111 napisał(a): A co do ogniska, to felga od naczepy bardzo dobrze się sprawdza, jako ogranicznik ognia, a przy okazji idzie mało drzewa na przygotowanie kociołka.

Doskonały pomysł z tym ogranicznikiem strefy ogniska :brawa: ,a dodatkowo metal się nagrzewa i póżniej oddaje ciepło.
Czasem bardzo proste rozwiązania dają doskonałe efekty. :czytaj:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 28 lut 2015, o 00:08

Dla mnie git! Ognisko w starej feldze, zajebiście klimatycznie. Palcie Panowie zużytymi oponkami będziecie mieli smak pieczonek na miarę naszych czasów. Podlejcie na rozpałkę zużytym olejem i jesteście w cywilizacyjnej awangardzie. Chcesz ograniczyć ognisko, obłóż kurna kamieniami. Jak Boga kocham smutno się robi .
"Dziś prawdziwych cyganów już nie ma!"
Są, tylko nie piszą.
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez johny » 28 lut 2015, o 01:33

@ kalfas,dałeś fajny przepis na jadło,a teraz jedziesz na bezdechu... :ściana:
Pojechałeś po bandzie zarzucając palenie zużytych opon i zużytego oleju. :dobani:
Każdy jednak ma słabe chwile więc dzisiejsza noc obudzi nowy dzień który odpowie ci , czy warto się było budzić? :smile:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 28 lut 2015, o 10:38

Okej, okej przeszarżowałem, fakt, sorry. Patent z felgą mnie szoknął, ale zostawmy, piszmy dalej o smakołykach.
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez robur71 » 28 lut 2015, o 12:00

Kalfas wspomniał o gulaszu i plackach ziemniaczanych (mniam?)
Jego tym pewnie nie zaskoczę, ale dla mniej wtajemniczonych podaję 3 tricki by placuszki były perfekcyjne:
1. ziemniaki tarkujemy nie na miazgę ale na grubych oczkach tarki (kilka można też zetrzeć na drobnych)
2. starte odciskamy nad sitem i zbieramy odciśnięty płyn do miseczki ? po kilku chwilach zlewamy płyn, a osiadłą na dnie skrobię dodajemy do reszty
3. dodajemy kilka łyżek śmietany lub jogurtu (na 1,5 kg ziemniaków ok 4 łyżek)
Teraz już tylko 2 starte cebule, 3 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, sól i pieprz (proporcje na ok 1,5 kg ziemniorów). Sposób przygotowania i dodatek śmietany sprawiają, że placuszki nie czernieją i nie przypalają się w czasie smażenia, dodatkowo są wyjątkowo chrupiące. Pozostaje pokryć je gulaszem Kalfasa, w ostateczności nawet samą śmietaną (moje dzieciaki lubią je również z dżemem).
Pozdrawiam i smacznego.
robur71
 
Posty: 86
Dołączył(a): 14 sty 2015, o 11:38

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 28 lut 2015, o 14:50

Kalfas napisał(a):Dla mnie git! Ognisko w starej feldze, zajebiście klimatycznie. Palcie Panowie zużytymi oponkami będziecie mieli smak pieczonek na miarę naszych czasów. Podlejcie na rozpałkę zużytym olejem i jesteście w cywilizacyjnej awangardzie. Chcesz ograniczyć ognisko, obłóż kurna kamieniami. Jak Boga kocham smutno się robi .
"Dziś prawdziwych cyganów już nie ma!"

Dokładnie :spoko: Popieram w 100%
johny napisał(a):@ kalfas,dałeś fajny przepis na jadło,a teraz jedziesz na bezdechu... :ściana:
Pojechałeś po bandzie zarzucając palenie zużytych opon i zużytego oleju. :dobani:
Każdy jednak ma słabe chwile więc dzisiejsza noc obudzi nowy dzień który odpowie ci , czy warto się było budzić? :smile:

Jeśli nie rozumiesz ironi, tudziesz sarkazmu to proszę Cię nie wypowiadaj się.

Pozdrawiam :piwo:
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez man111 » 28 lut 2015, o 22:01

Faktycznie, felga przeszkadza, a do wędzenia beczka po oleju już nie :smile:
Jak byście ruszyli trochę mózgownicą i zobaczyli co można z takim kawałkiem metalu zrobić, to by was aż tak nie raziło. Ta felgę super się wkopuje i własnie obkłada kamieniami.
Jak Boga kocham smutno się robi .

Dokładnie
man111
 
Posty: 156
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 11:14

Re: Grilowanie i gotowanie.

Nieprzeczytany postprzez man111 » 28 lut 2015, o 22:39

Patent z felgą mnie szoknął

Problem polega na tym, ze nie każdy mieszka na wsi, ma parę hektarów lasu czy sadu. Ja muszę kupić drzewo, więc go szanuje, Inna sprawa to ilość ognia w zabudowie.
A co do szoku, to mam zrobionego grila z butli gazowych.Jak myślisz, też tam śmierdzi gazem :świrek: A Twój keg to po czym jest? Może po jabolu? i jak możesz na nim absolucik robić?
No dobra, wkurzyłeś mnie naciagając fakty, ze mógłbym aż taki nieokoliczny być :chytry:
man111
 
Posty: 156
Dołączył(a): 9 sty 2014, o 11:14

Następna strona

Powrót do KULINARIA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość