Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez on87 » 10 sty 2017, o 12:16

Mysle ze bledem jest tutaj porownywanie cen cukru i glukozy, gdyz na samym poczatku tego tematu napisalem ze chodzi tu o jak najlepsza jakosc produktu a nie o cene. Dlatego chcialem uzyc do nastawu glukozy, a nie cukru bo gdzies tam wyczytalem ze wyrob jest łagodniejszy co mi Pawel odradził. Ale przyjdzie czas to przetestuje te metody i wtedy zobaczymy kto ma racje :)
on87
 
Posty: 155
Dołączył(a): 5 sty 2017, o 13:15

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 12:26

Mi chodzi glownie o to ze roznica 20 gr czy w niektorych przypadkach 50 gr to mala roznica nie jest to tska roznica jak kiedys gdy cukier byl w okolicach 2 zl ale jak sami widzisz same zlotowy tu ns tym forum.

Testuj kolego a sam.zobaczysz roznice.

Od siebie dodam ze na poczatku wezystko Ci bedzie sie wydawac super dopiero po paru procesach sam bedziesz dostrzegac roznice w tych slabo wyczuwalnych zapachach. Dla porownania.zostaw sobie flaszke z pierwszego razu ibpo kilkunastu procesach wroc do niej ;-) no chyba ze jestes przygotowany perfekcyjnie z teorii to moze sie uda od razu robic dobrze chociaz z pierwszym razem jest stresik ;-)
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez on87 » 10 sty 2017, o 12:35

To ze jestem swiezym uzytkownikiem to nie znaczy ze nigdy nie robiłem tego hehe ;)
Mialem kiedyś zp, a poza tym "dostaje" od kumpla czysty tylko robiony na olmie puszczany RAZ.Jest dobry ale troche pali rurę...
No ale zobaczymy jak to bedzie wychodzic w praktyce ;)
on87
 
Posty: 155
Dołączył(a): 5 sty 2017, o 13:15

Re: Wykorzystanie gęstwy do nastawu

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 13:08

Odnoszę wrażenie, że odpowiedziałeś nie w temacie. Proszę administratora o przeniesienie wpisów do tematu, gdzie aktualnie dyskutuje się porównanie cukier - glukoza.
W tym temacie pisaliśmy o wykorzystaniu gęstwy do nastawu.
Pisałeś, że gęstwa oraz drożdże babuni dają destylat/rektyfikat łagodniejszy.
Ja zapytałem od czego jest łagodniejszy.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 13:26

Kolego on87, spróbuj prześledzić wątki kolegi Arcii. Jako jedyny wysłał swoje próbki do badania i otrzymał wyniki, które opublikował na forum. Myślę, że znajdziesz tam wiele podpowiedzi, szczególnie jeśli interesuje Cię proces na RAZ. Potwierdzonych badaniami.
Asus, coraz ciekawsze rzeczy piszesz. Czyli oprócz konieczności zwiększenia ilości glukozy w nastawie o jakieś 10%, można się spodziewać również mniejszej wydajności? Piszesz litr czy dwa. Z czym to jest związane? Więcej odpadu, mniejsza wydajność przy fermentacji?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 sty 2017, o 13:26

Już uporządkowane. Mam nadzieję że Lesgo się odnajdzie.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 4550
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez on87 » 10 sty 2017, o 13:35

Nie pisalem ze mnie interesuje proces na raz tylko ze ktos robi na raz. Bede robic na dwa razy bo z tego co wiem na raz nie da sie zrobic "absoluciku" :D
Jestem w trakcie robienia zakupow i zeby test byl miarodajny to zrobie na samym cukrze (nie glukozie) i tych samych drozdzach (ALCOTEC 48 TURBO PURE) dwa nastawy po okolo 90 l i puszcze jeden metoda OPWCS, a drugi metoda Asusa. Później nastawie na samej glukozie i jakis lagodniejszych drozdzach z dodatkiem wegla i puszcze metoda ktora wygra i wtedy bedzie wiadomo czy rzeczywiscie sie nie opłaca przepłacać czy dokładając jakaś kwote na "bajery" do nastawu można osiągnąć lepsze efekty.
on87
 
Posty: 155
Dołączył(a): 5 sty 2017, o 13:15

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 14:55

Tabik co Ty wgl do mnie mowisz?
Wez czytaj ze zrozumieniem I ojakich 10% ty piszesz

Ja traktuje 1kg glukozy to tyle samo co 1kg cukru
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 10 sty 2017, o 15:09

Ale 1kg glukozy nie da tyle alkoholu co 1kg cukru...

Pozdrawiam,
Mariusz
Mariusz19029
 
Posty: 1318
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 15:18

Asus, umknął Ci temat w kwestii poruszonej przez Ciebie: viewtopic.php?f=12&t=595&start=75#p8739
Ciągniesz dalej temat nie czytając wpisów innych osób? O co kaman?
Prośba do Ciebie gorąca, czytaj ze zrozumieniem :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 10 sty 2017, o 15:38

Nie nie umknal odpisalem wczoraj tylko trzeba umiec czytac. Lizard tez dzisiaj o tym pisal ale Ty tego nie zrozumiesz bo liczy sie ilosc :-) I cena ;-)
Tak wiec szkoda Ci tlumaczyc

Mariusz teoretycznie nie powinno byc duzej roznicy nawet gadajac o tym z bardziej doswiadczonymi kolegami powinno sie to zrownac gdyz masz mniej odpadu.

Mi osobiscie sie to nie udaje I mam duzo mniej alkoholu niz z cukru.
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 10 sty 2017, o 21:07

Liczą się fakty, a te podawane przez Ciebie mówią, że 4 jest mniejsze od 2.69.
Z jaką ilością odpadu należy się liczyć przy przerobie nastawu z glukozy z wykorzystaniem OLM?
Czy mógłbyś opisać swój proces?

Pozdrawiam,
Piotr
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez lizard » 10 sty 2017, o 21:16

tabikgo napisał(a):Z jaką ilością odpadu należy się liczyć przy przerobie nastawu

Nie istnieje coś takiego jak ilość odpadu. Jednym z ważnych elementów mających wpływ na ilośc odpadów to sposób prowadzenia fermentacji i przygotowania nastawu do gotowania. Też duży wpływ na ilość odpadów ma sposób prowadzenia procesu. Konfiguracja sprzętu. A przede wszystkim sposób przeprowadzenia stabilizacji.
Tak więc widzisz, że nie sposób określić tej ilości. Nawet w przypadku gdy dwie osoby fermentują i póżniej destylują ten sam surowiec.
Ilość odpadów może się wahać (przedgon i pogon) od 0,5 litra z kega 50 litrów do aż 2 litrów.
lizard
 
Posty: 580
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 11 sty 2017, o 09:58

To może ktoś inny podzieli się szczegółowymi informacjami z przerobu nastawu z glukozy?

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez lizard » 11 sty 2017, o 13:39

A dlaczego sam nie zrobisz takiej rektyfikacji i nie zdasz relacji na forum? A jak jeszcze podrzucisz relację z rektyfikacji cukrówki to już będziemy w siódmym niebie.
lizard
 
Posty: 580
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 11 sty 2017, o 22:37

Pytanie sugerujące odpowiedź. I jak zwykle same konkrety. Typowe. Jeśli tylko cena glukozy spadnie do 2.2zł/kg zrobię nastaw na glukozie.
Szkoda Asus, że również i Ty posiadając tak wielkie doświadczenie, po przejściu do konkretów nie masz nic do powiedzenia.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 12 sty 2017, o 01:01

nie bede z Toba Tabik dyskutował.
ja pierdole za cukier płacisz 2.7 a od glukozy wymagasz 2.2 zeby zrobic nastaw jestes załosnym ignorantem i tyle nawet czytanie Ci nic nie daje a no tak ,trzeba umiec czytac ze zrozumieniem i tu sie pojawia problem.

Widac ze robisz to tylko i wyłacznie na zarobek gdyz szkda ci zainwestowac pare zł wiecej zeby test zrobic lepiej zrobic z siebie głupka i zadawac dłupie pytanie i czekac na odpowiedz
po co Ty wgl z nami dyskutujesz jak nie masz zamiaru sam czegos sprawdzic masz qrwa najwiecej do powiedzenia tylko po co skoro i tak pozniej tego nie sprawdzisz?? nam nie wierzysz co piszemy wierzysz tylko pawłowi wiec dam Ci dbra rade dyskutuj tylko z nim bo przez Ciebie tracimy czas zebyCi cos wytłumaczyc po czym to zhejtujesz w głupi sposob a na koncu i tak tego nie sprawdzisz

juz raz probowałes mnie wysmiac z ta pomoca dla kolegi co mu za szybko do damy naleciało i sam sie osmieszyłes piszac ze nieby przepływu wody w chłodnicy nie było :smile:
zeby kogos skompromitowac musisz miec jakas wiece i dopiero do niego skakaj na razie zamilcz chłopie bo zal na CIebie zuzywac klawiatury

wasza swieta trojca czyli Ty Paweł i Zimny jestescie po prostu the best

Jakbys był chociaz troszke inteligentny to bys widział ze na wiekszosc Twoich postow odpowiedziałem ALE TRZEBA UMIEC CZYTAC
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 12 sty 2017, o 22:58

Nie rozumiem, rozmawiasz że mną, czy nie?
Ciągniesz temat ceny, ok. Napisałeś, że glukoza jest tańsza od cukru. Zakładam 10-cio procentowe zwiększenie ilości glukozy w stosunku do cukru, że względu na wydajność. Żeby była tańsza, zakładam kolejne 10%. Wychodzi mi, że glukoza w cenie 2.2zł/kg będzie tańsza od cukru. Najtańszą znalazłem w cenie 80zł/25kg. Widzisz różnicę między 2.2zł a 3.2zł? Po Twojej reakcji wnioskuję, że rozumiesz co znaczy tańsza. Jeśli czegoś nie jestem pewien, wówczas pytam. Uważasz, że moje pytania są głupie? Nie poradzę. Podobnie było w temacie który przywołujesz. Zdanie do którego się odnosisz zakończone było znakiem zapytania :) Właśnie wtedy bardzo Cię polubiłem. Liczyłem, że pociągniesz że mną temat i wytłumaczysz mi, w jaki sposób zwiększenie odbioru zwiększa ciśnienie w kolumnie, co sugerowałeś. Pojawił się również tematy zalania wywołanego zwiększonym odbiorem. Może teraz wrócisz do tematu? viewtopic.php?f=4&t=528
Czy zostawisz mnie tak samo jak w temacie o zacieraniu?
To, czy robię wyłącznie dla siebie, nie ma znaczenia. Zostawię to bez komentarza. Ale wiedz, że dla kumpla jak Ty zawsze znajdę w składziku coś na poratowanie w potrzebie. Nie jest tego dużo, ale przyjacielowi nie odmówię.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez seneka25 » 12 sty 2017, o 23:07

A ja Was pogodzę.Spotkajcie sie w pół drogi. Moja odpowiedź to cukier inwertowany :kciuki:
Avatar użytkownika
seneka25
 
Posty: 33
Dołączył(a): 14 wrz 2014, o 21:29

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 12 sty 2017, o 23:51

juz wam tłumaczyłem i nie pisałem ze glukoza jest tansza tylko w cenie cukru;] dla mnie roznica 50 gr to mała ronica jesli chodzi o jakosc widzisz 80zl za 25kg glukozy wychodzi 3.2 idac na wojne z Toba moge pisac ze w normalnym sklepie cukier jest po 3.5 i wtedy ja bede miec racje ale wiem ze sa rozne promocje i ceny

jakbys był spostrzegawczy to bys wyczytał ze chodziło mi głownie o to ze juz nie ma duzej roznicy miedzy glukoza a cukrem jak to miało miejsce kiedys

po 2 taka osoba jak ty nie hest odpowiednia zeby wypowiadac sie o uzysku z glukozy skoro nawet tego nie przetestowałes bo ci szkoda kasy

juz napisałem jestes załosnym ignorantem i tyle w temacie
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 13 sty 2017, o 22:54

Asus, nie robiłem na glukozie. Nie sprawdzałem jak z jej wydajnością. Dlatego prosiłem Ciebie, żebyś mi przybliżył temat. Tak po koleżeńsku. Napisałeś litr czy dwa mniej. To dawałoby 10-20% mniejszą wydajność od cukru. Liczę na Twoją pomoc.

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 522
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez Asus » 14 sty 2017, o 00:01

Pisałem eozmawiałem kiedys z bardziej doswiadczonymi kolegami i powiedzieli ze powinno byc porownywalnie. Mi sie nigdy nie udało załozmy z 12kg glukozy miałem niecałe 5l destylatu

uwaga jest taka ze nigdy nie robiłem dwuch takich samych nastawow na glukozie i na cukrze inne drozdze uzywałem wiec ja nie mam porownania jakbym zrobił na ych samych drozdzach i te same proporcje musze kiedys sprawdzic:)
Asus
 
Posty: 738
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez lizard » 14 sty 2017, o 09:34

@tabikgo
Dzisiaj trafiłeś na mój dobry dzień. Poświęciłem się i poszperałem w annałach archiwum:
http://alkohole-domowe.com/forum/wydajn ... 87%20cukru
Zajęło mi to 5 sekund. Dlatego mnie czasami irytuje, gdy ktoś bez przerwy mówi - wrzuć link, nakieruj na temat. Podaj na tacy (w zamyśle , co się będę wysilał jak znajda się frajerzy, którzy za mnie to zrobią).
Nie pamiętam czy doświadczenie było opisywane szczegółowo. Tak więc dla przypomnienia. Alkohol był wyciągany regularna metoda rektyfikacyjną. Bez końcowego pompowania. Po prostu odbiór był redukowany aż do kropelkowego. A doświadczenie było zakończone jak na termometrach poniżej głowicy pokazała się temperatura bliska wrzenia wody. Ostatni termometr przed głowicą był 30cm poniżej. Temperatura w głowicy pokazywała ok. 80*C. Moc całości urobku (brutto) wynosiła powyżej 96,5%.
lizard
 
Posty: 580
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez on87 » 14 sty 2017, o 11:34

:szacun:
on87
 
Posty: 155
Dołączył(a): 5 sty 2017, o 13:15

Re: Jak zrobic nastaw na wódkę premium

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 14 sty 2017, o 11:40

Prosze tylko wziąć po rozwagę, że tak małe różnice mogą wynikać z tego, że jeden nastaw wychodził się lepiej, drugi gorzej.
Moim zdaniem nie powinno się wydawać wyroków na cukrze w ten sposób jak to zrobił kolega Lesgo.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 4550
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron