Jakie drożdże do rumu

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Jakie drożdże do rumu

Nieprzeczytany postprzez Django » 17 gru 2016, o 15:54

Witam wszystkich :)
Chciałbym na poważnie wkręcić się w temat rumu. Na początek szukam drożdży, które dadzą najlepszy efekt jakościowy, możecie coś polecić? Przy okazji byłbym wdzięczny za jakieś info o dobrej melasie, bo na rynku są różne i w dość szerokich przedziałach cenowych.Pozdrawiam
Django
 
Posty: 3
Dołączył(a): 17 gru 2016, o 15:44

Re: Jakie drożdże do rumu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 17 gru 2016, o 16:08

Drożdży jakich używałem było kilka, ale najlepsze jak dla mnie były te: https://www.destylacja.com/pl/p/RUM-TUR ... T-12-/1035
A co do melasy to popytaj tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/topic1 ... ml#p150640
Albo bież z tąd: http://zogala.com/sklep/equimins-molass ... -4801.html - w miarę tania, i ogólnie dobra jakościowo, sam na niej robiłem i jestem zadowolony :spoko:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Jakie drożdże do rumu

Nieprzeczytany postprzez Django » 17 gru 2016, o 20:57

Dzięki!
No więc tak, poczytałem trochę i z tego co widziałem, to polecają drożdże piwne do lagerów, winiarskie Bayanusy G-995, ale zdecyduję się jednak na typowe drożdże do rumu Alcotec Rum http://www.malinowynos.pl/produkt/2531/ ... ukoamylaza mają dobrą cenę, a chce zamówić od razu większą ilość, bo z tego co widzę, będą dobre do zbożówek (w planach żytniówka).
Szukałem też melasy i jak na razie ta z zogala.com wychodzi najtaniej, inne chodzą po 80-100 zł i wyżej. Trochę przeraził mnie tylko opis "dodawać do paszy", ale nie będę się czepiał :D

Skoro robiłeś już rum, pewnie będziesz mi mógł odpowiedzieć na dwa nurtujące pytania:
- dodawać węgiel aktywny? bo w necie krążą sprzeczne informacje, jedni zalecają, inni odradzają bo w nastawie zostaje mniej posmaków "rumowych"
- dawałeś cukier trzcinowy czy glukozę? bo znalazłem przepis z glukozą, ale jeśli różnica w smaku byłaby istotna, to chętnie spróbowałbym z cukrem trzcinowym

Pozdrawiam!
Django
 
Posty: 3
Dołączył(a): 17 gru 2016, o 15:44

Re: Jakie drożdże do rumu

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 18 gru 2016, o 01:01

Z piwnymi nigdy nie eksperymentowałem, więc nie wiem jak się zachowają, co do bayanusów to potwierdzam sprawdzają się, tylko, że bayanusy są uniwersalne bo używa się ich głównie przy nastawach owocowych, można też i na nich zboże nastawiać i przez ich uniwersalność są takie trochę lipne, bo w winach ciężko je zatrzymać, a przy zbożach oddają nieciekawe aromaty, tak samo zresztą przy melasie czy cukrze trzcinowym, dlatego osobiście do rumu nie polecam.
ale zdecyduję się jednak na typowe drożdże do rumu Alcotec Rum http://www.malinowynos.pl/produkt/2531/ ... ukoamylaza mają dobrą cenę, a chce zamówić od razu większą ilość, bo z tego co widzę, będą dobre do zbożówek (w planach żytniówka).

Testowałem te drożdże dość dawno temu i pozytywnego skutku nie było, wprowadzały do destylatu wyraźną ostrość co dla mnie było nieakceptowalne, dlatego kombinowałem z innymi, były to różne począwszy od Coobry, przez Red Ethanol i w końcu zatrzymałem na tych co poleciłem wcześniej i okazały się najłagodniejsze.
Nie kieruj się ceną i uniwersalnością bo to nigdy nie jest dobry wyznacznik, lepiej zainwestować w drożdże sprawdzone i mieć pewność że efekt będzie ok.
A tak obok tematu to jak planujesz zbożówki to nie baw się w żadne turbo, tylko kup po prostu drożdże Fermiol, pracują trochę dłużej, ale będziesz Pan zadowolony z efektu :spoko:
Trochę przeraził mnie tylko opis "dodawać do paszy", ale nie będę się czepiał :D

Tu nie ma się czego bać - taka jest prawda, ta melasa z zogala.com to po prostu dodatek do karmienia koni :) Ale jest spoko, sprawdzona i warta uwagi :spoko:
- dodawać węgiel aktywny? bo w necie krążą sprzeczne informacje, jedni zalecają, inni odradzają bo w nastawie zostaje mniej posmaków "rumowych"

Broń Cie kurwa panie boże, nigdy do żadnego nastawu/ zacieru nie dodawać żadnego węgla aktywnego i innego temu podobnego szajsu :takiego:
Ten wynalazek obmyślili sobie producenci chujowych drożdży by destylat nie walił bimbrem. To jest tak samo jak z gównianymi kolumnami destylacyjnymi za kilka klocków w których są montowane filtry węglowe - debilizm :głupek:
- dawałeś cukier trzcinowy czy glukozę? bo znalazłem przepis z glukozą, ale jeśli różnica w smaku byłaby istotna, to chętnie spróbowałbym z cukrem trzcinowym

Jak masz możliwość, to daj cukier trzcinowy wprowadza fajne posmaki rumowe, glukoza natomiast po fermentacji jest bardziej neutralna i smak rumu opiera się tylko o użytą melasę.

Pozdrawiam :piwo:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 146
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Jakie drożdże do rumu

Nieprzeczytany postprzez Django » 19 gru 2016, o 22:37

Wielkie dzięki za rady! Też zdziwił mnie ten dodatek węgla aktywnego do nastawu w przepisach, dlatego wolałem zapytać. Pozdrawiam :piwo:
Django
 
Posty: 3
Dołączył(a): 17 gru 2016, o 15:44


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: cukrownik i 1 gość