Alcotec 24 Classic

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez Alibaba » 3 gru 2016, o 13:25

Witam!

Jestem świeży w temacie profesjonalnych grzybków turbo, do tej pory posiłkowałem się drożdżami piekarskimi. W związku z tym, na razie eksperymentuję z różnymi markami i odmianami. Czy ktoś miał doświadczenie z tymi: http://www.malinowynos.pl/produkt/2535/ ... 24-classic ? Obecnie pracuję na delegacjach, zjeżdżam na 3-4 dni i zależy mi na czymś, co szybko przerobi 6 kg cukru. Zdaję sobie sprawę, że to co pisze na opakowaniu to jedno, a rzeczywistość drugie i wcale nie oczekuję, że drożdże zakończą fermentację po jednej czy dwóch dobach. Ale szukam czegoś bezproblemowego i mocnego, no i w miarę niedrogiego. Te alcotec 24 dadzą radę?
Alibaba
 
Posty: 3
Dołączył(a): 3 gru 2016, o 12:56

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 3 gru 2016, o 13:41

Zerknij sobie tu viewtopic.php?f=16&t=543&hilit=kodi
Kodi wymiata :)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3915
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez kodi » 5 gru 2016, o 09:36

Tylko tak wtrące, że pojawiły się drożdże Alcotec Classic. Nie wiem czy były wcześniej w sprzedaży, ale ja praktycznie od początku działam na alcotec 48 pure turbo. I to i to alcotec, ale nie wiem jak zachowują się classiki poza tym że są tańsze. Turbo pure są sprawdzone i działają. 6 kg cukru 1 paka powinna przerobić Ci w 4dni. rozmieszaj je w ciepłej wodzie 25-30 stopni i powinno buć dobrze.

Pozdr
Avatar użytkownika
kodi
 
Posty: 89
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:22

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez Metylowy » 10 gru 2016, o 13:46

Też polecam Alcotec Turbo 48 h, zarówno w starej, jak i nowej wersji Classic. Nowe są tańsze i lżejsze (np. pomiędzy "starymi" 24 h a nowymi jest 35 g różnicy). Na rynku pojawiły się też nowe grzybki, które miałem okazję przetestować - Puriferm UK-48. Przerobiły 7 kg cukru w 4 doby, nastaw pachnący i dobry w smaku. Kosztują niecałe 6 zł, więc cena naprawdę przyzwoita http://allegro.pl/drozdze-gorzelnicze-p ... 14382.html Teraz będę eksperymentował z innymi Purifermami: UK -24 i Moskva. Aha, no i jak chcesz żeby drożdże pracowały szybko to zadbaj, żeby miały ciepło. Wystarczy niewielki spadek temperatury otoczenia, żeby z 4-5 dni zrobiły się dwa tygodnie. No i tak jak wspomniał kodi, zawsze lepiej uwodnić drożdże przed zadaniem, mimo że w instrukcji pisze jedynie o bezpośrednim dodaniu do nastawu.
Metylowy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 gru 2016, o 12:49

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 11 gru 2016, o 23:20

Uwodnić? Dlaczego lepiej je uwodnić?
TaniCukier
 
Posty: 167
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 12 gru 2016, o 01:14

TaniCukier napisał(a):Uwodnić?

Uwodnić, rehydrować - jak zwał tak zwał ;)
Ja także zawsze uwadniam drożdże przed dodaniem do nastawu, szybciej i stabilniej startują niż przy sypaniu suchych z paczki, trzeba tylko pamiętać o wyrównaniu temperatur (nastawu i uwodnionych drożdży), no i nie dodawać do nich zbyt wiele cukru by nie wywołać szoku osmotycznego...
Metylowy napisał(a):Aha, no i jak chcesz żeby drożdże pracowały szybko to zadbaj, żeby miały ciepło

Szybka praca w gówno się obraca - zapamiętajcie raz na zawsze - choć "wódz" zaraz napisze, że to nieważna bzdura bo kolumna załatwia wszystko ;)
A ja i tak wiem swoje, destylaty ze słabszych nastawów fermentowanych wolniej i w niższej temperaturze są o niebo lepsze "organoleptycznie" od tych ulepków by "kodi" dogrzewanych grzałką... :!:
Metylowy napisał(a):Przerobiły 7 kg cukru w 4 doby, nastaw pachnący i dobry w smaku.

Enjoy :pijak:
Metylowy napisał(a):No i tak jak wspomniał kodi, zawsze lepiej uwodnić drożdże przed zadaniem

Tyle tylko, że niczego nowego Mistrz ulepków nie odkrył - bo ja ( nie wspominając o innych kolegach na innych forach ;)) (na starym koncie (taki.andrzej) do którego przepadły mi dane) tutaj o tym pisałem już jakoś miesiąc po powstaniu tego forum, jak Kodi jeszcze nawet nie wiedział co to rektyfikacja... ;)

Sorry kurwa, od dawna chciałem to napisać, ale ciągle się powstrzymywałem od skomentowania tego na kogo się tutaj kreuje @kodi'ego - to co on tutaj przedstawia, już dawno było opisane na czarnym i białym forum, tam koledzy od dawna testowali i opracowywali powiększone nastawy - więc nie wiem skąd te zachwyty...

Używajcie sobie teraz i zdrówka życzę :piwo:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 133
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 12 gru 2016, o 02:42

No właśnie uwodnić - czyli zrobić to czystą wodą - tak się robi z drożdżami aktywnymi bez pożywek, buforów, mikroelementów, bo to składniki nie poprawiają ich kondycji. Może jak znajdę, gdzie o tym czytałem to wrzucę.

Przy okazji, tutaj http://allegro.pl/drozdze-puriferm-uk-4 ... 37921.html można dorwać jeszcze taniej te drożdże.
TaniCukier
 
Posty: 167
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 12 gru 2016, o 09:41

Skoro ktoś pisze coś takiego to znaczy, że chyba nie pił prawdziwej czystej i nadal do niej dąży.

1. Nastaw by Kodi właśnie chodzi dużo dłużej niż w przepisie na opakowaniu, chyba czegoś nie doczytałeś.
2. To nie jest żaden ulep bo BLG schodzi na -5 o czym świadczy wydajność z kg. Ulep to jest coś słodkie jak sama nazwa wskazuje, a nastaw by Kodi jest gorzki jak piołun i po skończonej pracy nie ma w nim cukru.
3. Co to znaczy destylaty są o niebo lepsze? Bo kurwa nie rozumiem. Czyta to jest czysta i tylko czysta i nic więcej, nie może być lepsza ani gorsza bo czysta jest czyta i tyle. Jak może czysta być lepsza i gorsza? Jak ktoś widzi różnicę to nie ma czystej, ma tylko jej namiastkę albo smakówkę.

Też pier..olę czy Ty mnie lubisz czy nie, co mam napisać to napiszę. Osobiście szanuję takich ludzi co mówią to co myślą i w dopę innym nie włażą

Jak ktoś umie rektyfikować to z byle gówna zrobi cacko, zawsze to powtarzam. Daj mi piwo to przerobię na absolut, nastaw nie ma się tu nic do tego.
Koledzy z odpadów zrobili super a Ty pomiędzy słabym a mocnym nastawem widzisz różnicę????/////// Masakra.
Nigdy nie wrócę do tych czasów co za jednym pier..leniem się miałem 2 litry mniej.

Daj linka do recepty na mocny nastaw, który podałeś przed Kodim. (taki z którego wychodzi ponad 8l z kega) myślę, że sytuacja tego wymaga.

Pozdr. Paweł. '
Kto się lubi ten się czubi. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 3915
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 12 gru 2016, o 17:24

siedestyluje napisał(a):Daj linka do recepty na mocny nastaw, który podałeś przed Kodim. (taki z którego wychodzi ponad 8l z kega) myślę, że sytuacja tego wymaga.

Paweł proszę czytaj dokładniej i ze zrozumieniem -ja pisałem o uwadnianiu drożdży, a nie o robieniu ulepków.
Metylowy napisał(a): No i tak jak wspomniał kodi, zawsze lepiej uwodnić drożdże

:arrow:
mtx napisał(a):Tyle tylko, że niczego nowego Mistrz ulepków nie odkrył - bo ja ( nie wspominając o innych kolegach na innych forach ;)) (na starym koncie (taki.andrzej) do którego przepadły mi dane) tutaj o tym pisałem już jakoś miesiąc po powstaniu tego forum, jak Kodi jeszcze nawet nie wiedział co to rektyfikacja... ;)



Przepisu na mocne nastawy nie podawałem nigdy bo wg. mnie nie ma sensu takich robić, wspominałem o nich tylko tutaj przy okazji opisywania różnych drożdży.
viewtopic.php?f=14&t=242#p565

Pozdrawiam :piwo:
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 133
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 12 gru 2016, o 17:42

Ok, ale o Kodim też pisałeś a Kodiego będę bronił jak brata bo To on mnie nauczył jak zyskać 2 litry więcej z kega za jednym podejściem.
Dlaczego nie ma sensu robić mocnych nastawów? Daj mi dwa litry serca a ja Ci dam 4 kg cukru. Pasuje?
Ten sam czas ta sama robota a dobroci więcej. :taniec: Pomnik Kodiemu trzeba postawić a nie po nim jechać.

W linku jest chyba mowa o powiększonym nastawie a to nie to samo co mocny.
Nawalić wody to każdy potrafi. Dać dużo cukru a mniej wody i aby się wychodziło to jest sztuka.

Uwadnianie drożdzy, tam wiem....po jakiego grzyba jak bez uwadniania wychodzi dobrze.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 3915
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 12 gru 2016, o 19:47

siedestyluje napisał(a):Ok, ale o Kodim też pisałeś a Kodiego będę bronił jak brata bo To on mnie nauczył jak zyskać 2 litry więcej z kega za jednym podejściem.

No i fajnie :spoko:
Dlaczego nie ma sensu robić mocnych nastawów? Daj mi dwa litry serca a ja Ci dam 4 kg cukru. Pasuje?

Paweł ja mam swoje przekonania, a Ty swoje i przy nich pozostańmy, po co się spierać jak i tak każdy ma swoje zdanie?
Pomnik Kodiemu trzeba postawić a nie po nim jechać.

Kaczyńskiemu podobno też, ale ja sensu nie widzę - w żadnym z obu przypadków. ;)
W linku jest chyba mowa o powiększonym nastawie a to nie to samo co mocny.

No i tak właśnie czytasz...
Pisałem i o powiększonych i o wzmocnionych.
Uwadnianie drożdzy, tam wiem....po jakiego grzyba jak bez uwadniania wychodzi dobrze.

To napisz to też Kodiemu ;)
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 133
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Alcotec 24 Classic

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 12 gru 2016, o 20:41

Pewnie, że pozostańmy każdy przy swoim.

Pozdr. Paweł. :piwo:

ps. No i fajnie :taniec:
siedestyluje
 
Posty: 3915
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość