Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 17 paź 2016, o 11:29

rps20161017_112600.jpg

Uwaga na nowe grzybki alcotec u mnie stają na -3 przy mocnym nastawie 30/75. Dunder po procesie ma 5 blg czyli nie przerabia około 4-5 kg cukru.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
arcii111
 
Posty: 565
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez bohema.zaba » 17 paź 2016, o 20:12

Napisz do producenta, że dałeś 30kg cukru i jego kiepskie drożdże tego nie przerobiły :smile:
bohema.zaba
 
Posty: 80
Dołączył(a): 4 lis 2015, o 23:40

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 paź 2016, o 08:46

Jak kończysz proces? Tak jak uczyłem czy po swojemu?
Ile Ci poszło z kega na tym niewychodzonym nastawie?

@Żaba. Co Cię tak śmieszy?

Pozdrawiam. Paweł
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 19 paź 2016, o 11:20

Kol.siedestyluje
Co ma sposób prowadzenia procesu do wielkości blg w dundrze po skończonej destylacji?
Kol.bohema.żaba ma rację z tym śmiechem. Żeby fermentować sposobem opisanym w pierwszym poście to trzeba mieć trochę wiedzy i doświadczenia.
Ale zazwyczaj już tak jest , ze jak się kombinuje jak uzyskać dużo, tanio i szybko.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 paź 2016, o 11:42

Po co Ci ta wiedza i doświadczenie? Wystarczy tylko nie przegrzać i nie wychłodzić nastawu, to naprawdę nie jest takie trudne.
A o uzysk zapytałem bo np nawet jak Arcii uciągnął tylko 6,5 litra tak jak kiedyś się uzyskiwało to nic na tym nie stracił bo resztę ma w dundrze i do kolejnego nastawu da odpowiednio mniej cukru.

Warto robić mocne nastawy bo mamy wiecej za jednym podejściem i naprawdę nie ma tu z czego zęby suszyć.
Tak, tak ma być! Dużo tanio i szybko tylko jeszcze zapomniałeś dodać że bez straty na jakości bo jakość to podstawa.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez bohema.zaba » 19 paź 2016, o 11:52

Pawle.
Ty nasza krynico mądrości... :smile: :smile:
bohema.zaba
 
Posty: 80
Dołączył(a): 4 lis 2015, o 23:40

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 paź 2016, o 12:13

Nie rozumiem dlaczego robisz wycieczki osobiste?
Nie potrafisz wypowiedzieć się merytorycznie?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 19 paź 2016, o 12:17

Kol. siedestyluje
Jest jedna niepodważalna zasada na tym świecie dotyczaca jakości - albo robi się coś dobrze, albo szybko...
To cala prawda o jakości. Taka prawda, że nie do uwierzenia... Kumasz?
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 paź 2016, o 14:08

Nie do mnie te słowa, przecież to dzieki mnie Boxer teraz wolniej odbiera.
Liczy się produkt finalny i jak jest możliwość wykorzystać na maksa kolumnę to przy surówce nie ma co się ceregielić i dopuszczamy mały wrost. Proces prowadzimy tak aby tamperatura na dole nie rosła więcej niż o 0,3 st. nie panikujemy niepotrzebnie po 0,1st. Jak chcesz zachować maksymalną jakość to przy drugim razie wystarczy trzymać reżim. Na gotowo lepiej robić z nadrefluksem (na początku nadwyżka flegmy spływa aż do kega) niż odbierać za szybko.

Pozdr. Paweł
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 20 paź 2016, o 00:22

Widzisz Paweł tu miało być dużo nietanio i nieszybko. Chciałem zrobić nastaw do testu po razie i płukanki na badania. Ale na teraz mogę powiedzieć, że proces poszedł z jednym zalaniem stabilizacją około 1.5 godziny i kropelkowym odbiorem przedgonu z opróżnianiem jeziorka co 20 minut. Z tego nastawu miałem 15.5l surówki zamiast 17.5. Moge tylko powiedzieć, że z LM praktycznie na całym etapie procesu czułem przedgon przy drugim razie. Jestem pewny że stabilizując mocny nastaw odbierając na OLM jestem w stanie załapać się na normę, płukankę ciężko od serca odróżnić. Ty Pawle nie chciałeś badać surówki i płukanki u Brzuchacza. Co więcej kolego Pawle zanieczyszczenia odbierane są w ciągu całego procesu dlatego trzba je dobrze na początku wygotować i to długą stabilizacją na nie 30 minutowym OPWS. Tak orientacyjnie informując się producenta bo nie dostałem specyfikacji jaką pojemność ma jeziorko w głowicy do fi 70? bo nie wiem czy kondensować czy kropelkować przedgon. Kolego żaba producent alcoteca przeprosił nas lubiących szał w beczkach i z nową partią zmieni skład grzybków na te co były wcześniej, nawet prosi by ze 2 kilo cukru więcej na próbę dołożyć ;)
arcii111
 
Posty: 565
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 20 paź 2016, o 07:12

Kol. siedestyluje
Jesteś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie, które zadałem wcześniej - Co ma sposób prowadzenia procesu do wielkości blg w dundrze po skończonej destylacji?
Bo swoimi pokrętnymi odpowiedziami, a raczej brakiem odpowiedzi na konkretne merytoryczne pytania wprowadzasz chaos w tematach.
Po co Ci ta wiedza i doświadczenie? Wystarczy tylko nie przegrzać i nie wychłodzić nastawu, to naprawdę nie jest takie trudne.

Widzisz kolego - wiedza i doświadczenie jest potrzebne, bo inaczej rezultaty będą marniutkie i wiele surowca pójdzie w pizdu.
To co ty piszesz ma zastosowanie do nastawów normalnych. Przy powiększonych czy też bardziej stężonych to już nie jest takie proste aby nastaw zakończył pracę tak jak się należy. Nie jest też jakoś strasznie zawiłe, ale bez wiedzy to można sobie tylko pogwizdać.
Niestety ale tej wiedzy na tym forum brak.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 20 paź 2016, o 09:32

Kolego Arci. Od kiedy to po razie ma nie śmierdzieć? Nawet jak byś się zesrał to po razie zostaną jeszcze te przedgony, które mają inną temperaturę wrzenia.
Zrozum to w końcu i nie wydawaj kasy na pierdoły. Taka moja rada bo czytałem na białym, że Cię kasa w kieszeń parzy.
Jakość surówki należy olać i nie przykładać się do procesu. Rektyfikacja po drugim razie załatwia dopiero sprawę definitywnie. Praw fizyki nie oszukasz.
Co za różnica czy odbierasz LM czy OLM? Pewnie myślisz, że przedgony cały czas się ulatniają? Lesgo Ci takich głupot nagadał? Dawno temu testowałem OO i poszło mi to samo co na LM więc po co na darmo wydawać kasę jak można uzyskać to samo dzieki technice prowadzenia procesu.
Jak by tak było to bym nie uzyskał nautrala na LM-mie. Poczekaj na wynik Brzuchacza zanim zaczniesz "ulepszać" swój sprzęt.
Skąd Ci przyszło do głowy, że nie chciałem dać surówki do badania??????????//////// Nikt ode mnie jej nie chciał! Tym razem poszła także surówka i niech tylko teraz spróbuje nazwać mnie oszustem. Swoją drodą to co to za badacze jak nie wiedzą z czego powstał destylat? Podobno idzie się poznać nawet organolepotycznie. Podobno bo moim zdaniem to jak ktoś dobrze zrobi zgodnie ze sztuką to się nie poznasz z czego to jest. Już dawno o tym pisałem tylko nikt mi nie wierzy. Najlepiej to zajedź do mnie ze swoją najlepszą flaszką i sobie porównamy jakość.
Jeziorko to rzecz wcale nie istotna przy mojej metodzie dlatego najpierw nie przyszło mi do głowy aby je mierzyć. Kieruję się tylko zasadą aby zrobić je tak małe jak to możliwe do wykonania. Spuść sobie jeziorko wraz z zawaartością rurki w menzurkę i będziesz wiedział jakie masz. Czy może to problem jest dla Ciebie?

Czyli to producent wypuścił złą partię drożdzy?
Swoją drogą to ponad 7,5 litra z kega to całkiem przyzwoity wynik, oczywiście że mogło być lepiej ale np. Asus czy Boxer o takim wyniku mogą tylko pomarzyć.

Kolego Izard. Odpowiedz na Twoje pytanie brzmi nijak się to ma. Myślałem, że już Ci to powiedziełem w poprzednim poście.
Na tym forum jest wszystko co potrzeba do uzyskania nautrala i to najprostszymi i najtańszymi metodami jakie są tylko możliwe.
Mało tu jest "wiedzy" której pewnie oczekujesz bo wszystkie głupoty na bieżąco prostuję (nie mylić, że się zabraniam pisać, po prostu tylko wyjaśniam)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 20 paź 2016, o 09:56

siedestyluje napisał(a):Kolego Arci. Od kiedy to po razie ma nie śmierdzieć? Nawet jak byś się zesrał to po razie zostaną jeszcze te przedgony, które mają inną temperaturę wrzenia.

Co ma piernik do wiatraka. Czyli temperatura wrzenia przedgonów do tego, że u Ciebie po pierwszym razie surówka śmierdzi?
To jest właśnie problem, że u Ciebie śmierdzi a dobrze zrobiony "odpęd" w dzisiejszych czasach już nie śmierdzi. Nie do uwierzenia - co?
Kolego Izard. Odpowiedz na twoje pytanie brzmi nijak się to ma.

Mój nick to "lizard". Odpowiedz prawidłowa - ma się nijak. No to przeczytaj jeszcze raz ten post, który napisałeś jako odpowiedx na problem kolegi zakładającego temat:...........
Niestety nie mogę go zacytować, bo już go edytowałeś i zniknęło zdanie w którym było o blg. A fe... To już do tego się posuwasz? Szkoda, że moją wcześniejszą odpowiedz nie poparłem cytatem.
Jakość surówki należy olać i nie przykładać się do procesu.

Kolego od jakości surówki zależy dużo. Przestań w końcu lać wodę i pisać farmazony typu:
Dawno temu testowałem OO i poszło mi to samo co na LM...
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 20 paź 2016, o 10:07

Napisałem głupotę i szybko sam się połapałem to ją edytowałem, każdy może sobie edytować i całe szczęscie bo tylko czekasz abym się czymś potkął aby mi dokopać.
"Smierdzi" to jest pojęcie względne. Dla mnie słowo śmierdzi oznacza, że destylat nie jest idealny a idealny destylat to klasa luks/neutral.
Nawet w przemysle poszczją przez kilka kolumn aby było dobre a u nas wystarczy dwa razy i Ty jeszcze chcesz z tym walczyć? Ok, tylko jak? Myslisz, że OO załatwi sprawę pozbycia się lekich frakcji, którę wrą w różnych temperaturach? Nic bardziej mylnego!

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 20 paź 2016, o 11:02

siedestyluje napisał(a):Napisałem głupotę i szybko sam się połapałem to ją edytowałem, każdy może sobie edytować i całe szczęscie bo tylko czekasz abym się czymś potkął aby mi dokopać.

Naprawdę zachowujesz się dziwnie. A moje posty wyglądają jakbym chciał Tobie dokopać? Chyba masz jakieś urojenia. Ja staram się pisać merytorycznie i na wszelkie błędy zahaczające o bzdury, które piszesz, a mogące mniej niedoświadczonym namieszać w głowie reaguję adekwatnie.
Edycja postów to fajna sprawa. Tylko, że ma rację bytu gdy poprawiasz post jeszcze przed nowymi postami. Jeśli Ty edytujesz gdy w między czasie zostało napisanych kilka innych postów to już zakrawa na kpinę z innych userów. A wszystko po to aby dopasować rzeczywistość do Twoich teorii.
Dla mnie słowo śmierdzi oznacza, że destylat nie jest idealny

A to jest następny przykład dopasowywania rzeczywistości do teorii (Twoich teorii). Destylat śmierdzący to destylat śmierdzący i basta...

Myslisz, że OO załatwi sprawę pozbycia się lekich frakcji, którę wrą w różnych temperaturach? Nic bardziej mylnego!

Z kolei ten cytat to następny przykład Twojej niewiedzy i ignoranctwa.

Kolego - naprawdę jak można w jednym krótkim poście pisać tyle bzdur.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 20 paź 2016, o 11:08

Ależ oczywiście, że edytowałem posta zanim Ty napisałeś swojego inaczej bym napisał "edit"
Powiedz mi kolego co ty napisałeś oprócz wycieczek osobistych?
Skoro uważasz, że się da to napisz jak się pozbyć frakcji lekich o różnych temperaturach wrzenia nie zmienijąc mocy wsadu?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 20 paź 2016, o 11:20

1. Moge tylko powiedzieć, że z LM praktycznie na całym etapie procesu czułem przedgon przy drugim razie
2. Odbierałem na OLM
3. Re: Rektyfikacja z buforem - częsciowy opis.
Postprzez brzuchacz » 25 kwi 2016, o 16:16

siedestyluje napisał(a):
Podkreślam jeszcze raz, półproduktu nie będę dawał do badania, a nawet jak chciałbym dać to nie mam obecnie, mam tylko gotowy (po dwóch razach)
Jak chcesz to gotowy mogę wysłać.

Gotowy to ze sklepu też mogę mieć i to legalnie wytworzony i zakupiony. Interesuje mnie półprodukt, bo dzięki temu mogę potwierdzić czy ktoś robi mnie w ciula, czy próbuje zrobić mnie w ciula czy też gra uczciwie dając dany produkt gotowy, ale i bez tego się obejdzie. Jak ty nie masz półproduktu, to skąd masz produkt gotowy? Z darowizn? Jak tak to pewnie bez problemu mógłbyś mieć i półprodukt, a jak sam robisz co jakiś czas to poczekam na półprodukt, którego tak bardzo się wstydzisz.
brzuchacz
3. Szkoda, że nie chcesz moich pieniędzy jesteś uparty Twoja strata. Kasa mnie nie uwiera w kieszeń jak by tak było to już bym miał bufor w kolumnie. A będę go miał bo na koniec tempo 20 ml to mordęga i nie wypalaj mi z 76 mm i kegiem 100l bo chcę mieć szybszy odbiór końcowy powyżej 96 stopni na fi 70.
4. Chciałem dać po razie na badanie byś zobaczył iż mimo stabilizacji i prawidłowego odbioru przedgonu do nalewek dajesz bimber a z OPWS to jest politura po razie. Specjalnie dla Ciebie zapłacę za badanie.
5. Różnica jest zasadnicza jak odbieram z OLM nad którym mam 30 cm sprężynek to po odebraniu przedgonu i wypłukaniu OLM lekkie frakcje odbieram na LM kropelka co 4-5 sekund. I to śmierdzi przez cały proces do 96 stopni przy drugim razie z mocnego nastawu, zupełnie inaczej niż z inwertu 24 blg. Gdzie ja nie wyczuwam przedgonu po 94 stopniach, może Asus by wyczuł bo ma świetnego nosa ale dla mnie wystarczy.
6. Znowu chcesz rękami klienta pisać specyfikacje kolumny? Pewnie że zmierzyłem jeziorko wiem jest za małe do kondensowania przedgonu dlatego trzeba męczyć się kropelkowo. No ale nie do stabilizacji była robiona głowica tylko pod OPWS
7. Tak chcę zmodyfikować kolumnę jednym sortem
- bufor do 70 taki ze 1.5- 2 litry wysokość max 32 czm zastąpi katalizator, mocowanie bufora do kega ( nie wiem jakie do przedyskutowania)
- podział kolumny na dwie części po 60 cm ( sprężynki się uklepują)
- wlew do kega wygodny wystający na bok tak by utrzymał lejek 33cm ( by nie demontować kolumny przy napełnianiu)
- rurka przelewowa od wlewu do spustu tak by widzieć ile wsadu w kegu.
Kiedyś bardzo chciałem niemożliwego by cała kolumna była od Pawła.
Sam nie wiem czemu?
arcii111
 
Posty: 565
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 20 paź 2016, o 12:23

siedestyluje napisał(a):Ależ oczywiście, że edytowałem posta zanim Ty napisałeś swojego inaczej bym napisał "edit"

Tym wpisem potwierdzasz, że jesteś mało wiarygodny. Bo niby skąd miałbym wiedzieć, że pisałeś o blg skoro edytowałeś?
Powiedz mi kolego co ty napisałeś oprócz wycieczek osobistych?

Poczytaj moje posty jeszcze raz to się dowiesz.
Skoro uważasz, że się da to napisz jak się pozbyć frakcji lekich o różnych temperaturach wrzenia nie zmienijąc mocy wsadu?

Było już tyle na ten temat, że powinieneś znać to na pamięć. Jednak podpowiem Ci w skrócie:
- uczciwa i solidna stabilizacja celem ich koncentracji w górnych partiach kolumny.
- uczciwy i solidny odbiór przedgonów
- właściwy odbiór gonu tylko z OLM
A najwięcej można poczytać pod tym linkiem:
http://alkohole-domowe.com/forum/post80896.html#p80896

Teraz dodatkowo podam Ci przykład eksperymentu, który możesz wykonać aby się przekonać, że wredne azeotropy wędrują z baniaka cały czas. Jest to prosty eksperyment. czyli po odbiorze połowy gonu zatrzymaj destylację i zostaw kolumnę w tym stanie przez ok. 60 min. Można i dłużej będzie czuć bardziej ewidentnie. Po tym czasie odbierz powoli pierwsze mililitry i je powąchaj. Obiecuję Ci że się zdziwisz.
To jest eksperyment, który pozwoli Ci na przekonanie się, że niechciane frakcje są obecne w czasie procesu przez cały czas.
Druga sprawa. Dlaczego z OLM musi być czyściejsze niż z LM?
Też prosta i logiczna sprawa.
Opary z baniaka wędrują poprzez stopniową wymianę para ciesz na wszystkich sprężynkach aż go głowicy. Tutaj po ich skropleniu na chłodnicy zostają odseparowane frakcje lekkie. Których chociażbyś się skichał nie jesteś w stanie w całości ich odebrać w ciągu pierwszej godziny. Jeśli w tym czasie nie wyłączysz aparatury to te frakcje nie mają prawa spłynąć na dół do OLM. I to jest największa zaleta OLM.
Na półce OLM gromadzą się tylko i wyłącznie skropliny o pełnej czystości. O czystości różniącej się ewidentnie z tą odbieraną z LM. Uważny i czuły nos jest w stanie wyłapać te różnice przez cały czas procesu. Z tym że na początku te różnice będą największe a z czasem będą się zacierać aby pod koniec procesu wyrównać się całkowicie.
Dlatego nawet odpęd będzie dla wielu w pełni akceptowalny do konsumpcji.
To tak w skrócie na temat zalet OLM.
Nie piszę tego, żeby Ciebie przekonać, bo to jest niemożliwe. Piszę dla tych co przy rektyfikacji myślą mając ambicje na coś lepszego.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 20 paź 2016, o 12:54

No widzisz - ty sobie edytujesz kiedy chcesz. Ja chciałem edytować jedną ważną rzecz po 15 minutach i niestety blokada.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 21 paź 2016, o 09:21

1. Nie czuję żadnych przedgonów po ich odebraniu i zrobieniu płukanki i po drugim razie. Po pierwszym razie czuję bo to normalne i nie zwracam na to uwagi.

2. Odbieram na LM

3. Napisałem tak Brzuchaczowi bo surówka dla mnie nie jest gotowym produktem ale jak mi wyjaśnił, że potrzeba zbadać surówkę aby mieć pewność, że nie oszukuję to chętnie się zgodziłem i tym surówka także została wysłana.

3. (drugi raz) Nie chcę Twoich pieniędzy bo moim zasranym obowiązkiem jest tak doradzić klientowi aby nie wywalał jej w błoto.

100 razy lepiej jest przejść na większą średnicę niż te bufory i inne bajery. Kompletny sprzęt na fi 76 i setce kegu z nóżkami spustem dolnym i dodatkowym wlewem kupisz za niecałe 2000zł i na takim sprzęcie odbierasz ok 5L na godz a energii zużyjesz tyle samo bo tu mocniej grzejesz ale szybciej zrobisz.

Sprzęty z bajerami kosztują ok dwa razy tyle i jak mógłbym potem spojrzeć klientowi w oczy jak ktoś na sprzęcie za połowę ceny robi szybciej i tak samo dobrze albo i lepiej?

Co by sobie taki klient o mnie pomyślał? Jaki ze mnie fachowiec?

4. Co ja daję do nalewek to jest moja sprawa ale Ci odpowiem.

Nawet jak jakimś cudem ktoś wyczuje woń swojskości w nalewce to uważałbym to za atut a nie wadę. Jak do tej pory jeszcze nikt się nie poznał czy nalewka jest na destylacie robionym po razie czy na dwa razy. Robienie destylatu do nalewek na dwa razy uważam za bezsensowne. Destylat na Aabratku po razie jest o niebo lepszy lepszy niż na palcówce a dają do nalewek ten z palcówek i też jest dobrze.

Ty oczywiście możesz uważać inaczej.

5. Zupełnie Cię nie rozumiem. Skoro nie uznajesz destylatu po razie to po co dążysz aby był super? Po co Ci zauważać jakieś różnice skoro druga retyfikacja tak to oczyści, że się nawet nie poznasz z czego to robione. Osobiście surówki to nawet nie wącham ani nie mierzę.

6. Jeziorko spawam na "pałę" i jego pojemność nie należy do specyfkacii kolumny. Zawsze wspawuję tylko rurkę powrotu jak najniżej się da tak aby jeziorko było małe.
Ktoś kto rozumie rektyfikację to wie, że to całe jeziorko to pic na wodę fotomontaż bo i tak się je spuszcza a do tego jest jeszcze przecież płukanka.

Głowic z dużym jeziorkiem nie wykonuję bo uważam, że lepiej wypluć syfy na zewnątrz niż je kisić w środku.

7. Sprzedaj to co masz i bierz 76mm na setce kegu. O niczym lepszym nawet bym nie marzył bo nic lepszego nie istnieje.

Skoro na zwykłym Aabraatku można bez problemu zrobić neutral to czego szukać w dopie mózgu? Jak Ci coś nie wychodzi to zadzwoń do mnie, pogadamy chwilę i moment Ci wszystko wytłumaczę.

Ale nie, Ty wolisz pogadać z tymi co chcą Cię wydoić...............

Kolego. Lizard. Ja o chlebie Ty o niebie.
Opwoedz mi jak pozbyć sie przegonów o różnej temperaturze wrzenia bez zmienienia mocy wsadu?????????????///////////////
Tylko po podniesieniu mocy wsadu lekkie frakcje odparują (te które mają niższą temperaturę wrzenia) jak znasz inny sposób to powiedz zamiast pisać banialuki.
Sposób prowadzenia kazdy ma swój, jeden woli tancować przy kolumnie 1,5 godz. zanim ruszy mu serce, drugi woli jak najszybciej pozbyć się syfu i nie tracić czasu.
Ale to co nas łączy to przedgony o które mają różną temperaturę wrzenia i to trzeba poknać aby napić się neutrala.

Co do forum to nie nadużywam władzy, u mnie niewygodne posty nie znikją jak na innych forach i piszemy ze sobą jak równy z równym, pełna wolność słowa.
Zupełnie nie rozumiem o co masz do mnie pretensje. O to, że napisałem głupotę i zdąyłem ją usunąć zanim wyświtlił się kolejny post? No sory trzeba było szybciej odpisywać.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 21 paź 2016, o 10:16

siedestyluje napisał(a):1. Nie czuję żadnych przedgonów po ich odebraniu i zrobieniu płukanki i po drugim razie. Po pierwszym razie czuję bo to normalne i nie zwracam na to uwagi.

Tak na marginesie. Że Ty nie czujesz to wcale nie znaczy, że ich tam nie ma... Ten eksperyment o którym pisałem wcześnie to udowadnia.

Opwoedz mi jak pozbyć sie przegonów o różnej temperaturze wrzenia bez zmienienia mocy wsadu?????????????///////////////

Tak nawiasem - naucz się szanować innych i zacznij pisać po ludzku. Bo czyta się ciulowo, no i po otwarciu cytatu widzę tylko czerwony kolor, który utrudnia komunikację i zrozumienie tego co piszesz.
A teraz jeszcze raz merytorycznie i powoli abyś w końcu zrozumiał. Ale ile w końcu razy można tłumaczyć? A więc specjalnie dla Ciebie.
Jest na to bardzo prosty sposób. OLM...

Nie do uwierzenia - co? A dlaczego ? Ano właśnie z tego powodu, że w czasie całego procesu na półce OLM gromadzi się tylko azeotrop ten właściwy o który nam chodzi. Inne lżejsze azeotropy - te z początku procesu jak i te nowe które powstają wraz ze zmianą mocy wsadu w czasie całego procesu - gromadzą się tylko i wyłącznie u góry (w buforze nad OLM i jeziorku).
Jaśniej już nie potrafię.

A najdokładniejszy to niestety zmiana mocy wsadu. Ale to już dla bardzo ambitnych i pedantycznych.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 21 paź 2016, o 11:00

Jak by przedgony wydostawały się cały czas to nie wyszedłby neutral.
Tylko rektyfikacja na dwa razy pozwala pozbyć się syfu definitywnie a wszystko inne to ściema.
Sam zresztą to potwierdzasz pisząc o zmianie mocy wsadu więc jaki sens jest OO skoro i tak aby było idealne trzeba robić na dwa razy?
Miałem kiedyś obniżony odbiór na próbę i powiem Ci, że jak się porządnie odbierze przedgony na początku to potem czy z LM czy z OO leci to samo.
Robilem też różne eksperymenty np restart procesu i po ponownym odpaleniu kolumny już przedgony nie szły. Mowa jest o rektyfikacji surówki, nie nastawu.

Jak chcecie mieć pod górkę i na darmo wywalać kasę to wasza sprawa.
Ja tam nie czuję się ani odrobinę gorszy jakościowo na zwykłym LM i na tanim sprzęcie, ba nawet mam satysfakcję, że robię to szybciej niż wy.
Poczekaj na wyniki Brzuchacza to sam zobaczysz co wychodzi na Aabratku wypełnionym zmywakami (gat.304)
Ulepszają tylko Ci co nie uzyskują ideału, ja nie potrzebuję, liczy się obsługa sprzętu bo kolumny NS same w sobie są doskonałe i nie trzeba nic "ulepszać"

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 21 paź 2016, o 11:53

1. Im czystrzy destylat po razie tym czystrzy produkt finalny. To oczywiste. Nastaw mocny jest bardzo zanieczyszczony dlatego po razie na LM wali jak z murzyńskiej chaty. Po drugim razie jest dobry ale nie celujący. Na OLM po razie jest o niebo lepszy. Po drugim razie jestem pewny że na 150 cm sprężyn z OLM do 97 stopni zanim na pewno ruszy propanol bo jest go dużo w mocnym nastawie będzie conajmniej neutral. Warunek zalanie kolumny i długa stabilizacja.
2. Paweł jeśli nie czujesz w produkcie obcych smaków na LM to:
- rozrób to z drugiego razu z mocnego nastawu do 20% i przedestyluj jeszcze raz odbierz przedgon i płukankę. Destyluj do 96 stopni. Wykonaj z tego butelkę białej 40% i daj ludziom postronnym do porównania. Wtedy będziesz miał wynik niedouwierzenia to będzie dopiero dobra czysta ,,absolucik" Trzeci przejazd zrób na sprężynach.
3.Może się jeszcze czegoś odemnie nauczysz jeśli idzie o rektyfikację :)
4. Nie mam zamiaru zaglądać do Twoich butelek co do nich lejesz to nie moja sprawa.Chcę by inni nie popełniali błedu paskudzenia nalewki.
5. Twoi klienci kontaktują się ze mną i proszą o pomoc jak zrobić lepszy produkt. To chyba nie radzą sobie z separacją zanieczyszczeń w mocnym nastawie. Rada jest jedna nie robić mocnego nastawu.
6. Wszyscy chętni robiący 30/75 lub 28/ 78 mogą sobie zrobić test z pkt.2 a poczują różnicę wyjdzie im niedouwierzenia. Żeby z mocnego nastawu otrzymać dobry produkt to trzeba conajmniej 0.5+0.5+0.5+0.7 +(0.5+0.7do 20%) =3.4 odpadu na początku odebrać i destylować do 96.5 stopna nim ruszy propanol. Czyli 17.5 -3.4 to jest 14.1 i jeszcze z końca dwa razy po 0.7 czyli 1.4 odjąć od 14.1 to mamy 12.7 w klasie neutrala. I teraz 12.7 ÷30=0.42. To kiepski wynik na tyle cukru. Przy założeniu że mamy zbiornik tak duży że na raz rozrobimy trzeci przejazd.
7. Zanieczyszczenia wydostają się przez cały czas procesu. Tylko z czasem jest ich niewiele i chromatograf ich nie oznacza. Co nie znaczy, że wytrawny degustator ich nie wyczuje.
8. A bajki o OPWS i dobrym produkcie to możesz nowym opowiadać. Teraz to ja już stary wyjadacz jestem he he. A jak bym chciał fi 76 to też z olm i buforem. :D
arcii111
 
Posty: 565
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez lizard » 21 paź 2016, o 12:10

@siedestyluje
Ja pierdzielę - Ty jednak jesteś odporny na wszelkie argumenty. Nie wspomnę o tym, że nie jesteś w stanie zrozumieć co się do Ciebie pisze.
Rozmowa z Tobą to rozmowa gęsi z prosiakiem. Dlatego na drugi proszę Ciebie - nie wtrącaj się do postów, które nie będą pisane bezpośrednio do Ciebie. To będzie z korzyścią dla wszystkich.
lizard
 
Posty: 1269
Dołączył(a): 12 sie 2016, o 12:35

Re: Uwaga na nowe grzybki alcotec stop na -3

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 21 paź 2016, o 12:31

1. Neutral który uzyskałem był robiony metodą OPWS i ze śmierdzącej surówki właśnie po to aby udowodnić niedowiarkom.
2. Czegoś idealnego się nie poprawia.
3. Od Ciebie to ja się mogę tylko nauczyć jak olać kogoś kto chce dla Ciebie dobrze i robić antyreklamę na innych forach, ale wolę nie.
4. Kiedy Ty w końcu zrozumiesz, że nalewka to sprawa gustu i przestaniesz innych obrażać? Niektórzy nie mają kolumn i dają nawet zwykły bimber i im smakuje, nic Ci do tego.
5. No to gratulacje, "pomagaj" Żebyś Ty wiedział ilu klientów konkurencji do mnie dzwoni i też prosi o pomoc..........
6. Dla mnie płukanka to żadna strata bo jest to lepsze niż po razie i daję to do nalewek. Po płukance już idzie sama ambrozja.
7. Zrozum w końcu, że po razie zanieczyszczenia zawsze będą szły przez cały czas i z tym nie ma potrzeby walczyć.
Po drugim razie już zanieczyszczeń nie ma, na co dowodem jest brak przedgonów po restarcie, do tego badania na chromatografie.
8. Ktoś kto stosuje się do moich porad pije Absolucik.
Ty od samego początku jak zamawiałeś kolumnę wiedziałeś wszystko "lepiej" Nie rozumiem tylko po jaką cholerę wybrałeś właśnie mnie? Trzeba było kupić u konkurencji.
U mnie przecież wszystko jest zbyt proste i łatwe.

@Lizard. I znów wycieczki osobiste. Nie umiesz normalnie porozmawiać?
Powiedz nam jak zrobić jak zrobić absolucik po razie?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Następna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość