Uczymy się robić nastaw by Kodi

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez Asus » 24 sie 2016, o 22:53

Gosc jutro Cie pawel nauczy hahaha
Ostatnio edytowano 25 sie 2016, o 07:57 przez admin, łącznie edytowano 1 raz
Powód: wydzielono z [Wypelnienie - jakie? ile? gdzie? czy mieszane warstwy?]
Asus
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Wypelnienie - jakie? ile? gdzie? czy mieszane warstwy?

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 24 sie 2016, o 23:38

Kolego fizyk, szkoda, szczerze żałuję.
A odnośnie przerobu z wysokiego Blg, moim zdaniem ważne jest kilka rzeczy.
Podczas mieszania cukru ważne jest, żeby dobrze napowietrzyć nastaw.
Wolnoobrotowe mieszadła do zaprawy i wkrętarki aku nie napowietrzą porządnie.
Wiertara w łapy i porządnie kręcić. Skróci to zdecydowanie czas przerobu.
Drożdże Alcotec zadane przy temperaturze 30 stopni dają radę. Zanim ruszy, temperatura spadnie.
Pomieszczenie z temperaturą 25 i nic się nie przegrzewa przy przykrytej beczce.
Trzeba drożdżakom dać żreć. Nastaw jest powiększony, a pożywka z paki jest wg. przepisu na 8kg cukru.
Sposób z sąsiedniego forum sprawdza się dobrze. 100g drożdży babuni pokręconych przez 2-3 minuty w blenderze z odrobiną wody na każde 15kg cukru. Dodać do nastawu w trzecim-czwartym dniu. Tu przy okazji pytanie, czy ktoś jeszcze zauważył problem z przerobem na nowych alcotecach?
Kolego klops, zacznij od 25kg cukru na dwie paczki drożdży. Przy 21 stopniach przerobi spokojnie i spławik utonie. Po 6-ciu dniach dasz na rury. Przy następnym nastawie zwiększysz ilość cukru, porównasz czasy przerobu i uzysk.
Przy wysokim Blg, tak jak pisze Asus, istnieje możliwość że go nie przerobi. Kilku kolegów pisało, że przy niskiej temperaturze jest lipa. Musisz sam sprawdzić. Tobie stanęło na 5Blg. Powinno zejść do -4. Czyli jakieś 9Blg co daje pewnie z 8kg cukru w kanale i 4l uzyska. Po 2l na keg. Pierwsze koty za płoty :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 298
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 25 sie 2016, o 08:15

Partaki :P
Nigdy nie mieszam wiertarką zawsze recznie, fakt, że energicznie aż wir powstaje. Grzyby lądują w ok 30 stoniach zanim ruszą to ostygnie.
Dla mnie Kodi jest Gość, dzięki niemu za każdym razem mam 2L więcej niż kiedyś miałem i za kazdym razem jest uzysk 17L czyli 8,5 na keg.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 2640
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 25 sie 2016, o 08:43

witam
to może taki mały tutorial od początku robienia nastawu do końca bo mi się nie chce wychodzić zajzajer wg tego przepisu, nie wiem co źle robię. Tak proszę łopatologicznie to opisać
DZICI
 
Posty: 21
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez Asus » 25 sie 2016, o 09:04

Dzici najlepiej bedzie jak zribisz normalny nastaw I dasz mniej drozdzy mniej fuzji I mniej zanieczyszczen
Asus
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 25 sie 2016, o 09:27

Koledze Asus to może podziękujemy za takie porady...
Jak wolisz mniej uzysku i co normalne adekwatnie mniej odpadu to droga wolna....
Ja wolę więcej urobku za jednym podejściem i nigdy już nie wrócę do starych metod.

O to chodzi, że my też dajemy mniej drożdzy niż w przepisie bo z przepisu na opakowaniu wynika, że na tę ilość trzeba 3 paczki
Dlatego nie dajemy 3 paczek bo mocny nastaw ma tendencje do przegrzewania się w początkowaej fazie, po prosu fermentacja jest zbyt burzliwa i drożdze się zaparzają, nastaw staje za wszcześnie i dupa blada.
Dając tylko 2 paczki jest o wile lepiej bo nastaw chodzi wolniej a drożdze same się zozmnażają jak jest ich za mało,
Ok 10 dni, dwa razy dłużej niż pisze na opakowaniu i mamy BLG na minusie.
Było ale napoiszę jeszcze raz:
- 75 litry woda
- 30 kg cukier
- 2 paczki Alcotec 48 lub inne mocne z rodziny turbo.
- z tego mamy po wymieszaniu cukru z wodą 90L (na dawa kegi)
- temperatura w jaką wsypujemy grzyby to ok 30st. (zamim ruszą to spadnie)
- porządznie wymieszać
- nastaw nie lubi jak mu za gorąco
- również nie lubi jak mu za chłodno
- jak zbliża się do ok. 30 schładzać
- jak spada poniżej ok. 23 mozna zaczać dogrzewać
Jak dla kogoś to za trudne to się nie porywać

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 2640
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 25 sie 2016, o 11:50

Asus, co masz na myśli pisząc mniej drożdży?
Mógłbyś podać przepis z jakiego Ty korzystasz?
Ja też myślę, że bezpieczniej jest zaczynać od standardowego nastawu.
Później w miarę nabierania wprawy... apetyt rośnie :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 298
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez TaniCukier » 25 sie 2016, o 12:06

Paweł jedno małe zastrzeżenie, jak mam pilnować temp nastawu jak nastawiam w sb, jadę w diabły, za 2 tygodnie wracam i ma być przerobione? Jak nie jest to czekam kolejny tydzień. W przypadku nastawu z 24-25kg nie muszę nic pilnować i jest dobrze. Co prawda uzysk mniejszy, ale na spokojnie bez nerwów, że mi nie przerobi - zawsze przerabia na luzie.
TaniCukier
 
Posty: 125
Dołączył(a): 17 lis 2015, o 14:00

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 25 sie 2016, o 12:18

Nigdy nie pilnuję i nie mierzę temperatury. Raz tylko to robiłem aby zobaczyć w jakich temperaturach to lata.
Wystarczy nie trzymać latem w gorących miejscach (poddasza szopy garaże blaszane ect.)
Wżucasz grzałkę od akwarium, ustawiasz termostat na powiedzmy ok 25st (ale w rzeczywistości zawsze jest trochę mniej) i gotowe
Grzałka w pierwszych dniach nie będzie się załączać, dopiero pod koniec.
Po ok.10 dniach stanie wychodzone do końca i zaczyna się klarować. Jedziesz sobie na urlop, wracasz i mam gotowe.

Nie rozumiem dlaczego trzeba kogoś namawiać aby miał lepiej.
Jak Cię nauczę oddajesz mi z każdej roboty 2 lity surówki (będziesz miał więcej to i tak nic nie tracisz) a ja Ci daję 4 kilo cukru w to miejsce. Ok? :)

Pozdr. Paweł. :łyk:
siedestyluje
 
Posty: 2640
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 25 sie 2016, o 13:49

Tak jak pisał Kodi ja napowietrzam nastaw ostro wiertarą 900 obrotów tornado w beczce przed zadaniem grzybów a i po mieszaniu latarka albo łapa do beki czy wszystko rozmieszane z grzybami też mieszam ale wolniej i u mnie na cukroalkoholomierzu mocne nastawy pokazują -5 /21% a na gozdawa 1410 -4 i 16% raz zrobiłem normalny nastaw ale tu nie ma emocji ja lubię ryzyko. Pracuje z beczkami szarymi boryszew atest. No i grzałka 100 W i od 24 grzeje do 27. Ale masochistą nie jestem jak by mi nie wychodziło ze 2 razy to bym odpuścił. Co do uzysku i tak nie mam szans z buforowcami 0.54 to mój max. A liczenie lirów z kega to ślepa uliczka kto ma więcej 30x0.54 czy 30x0.6? Paweł a wyspawasz koledze ten bufor bo nie ogarnołem czy tak czy nie.
arcii111
 
Posty: 55
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 25 sie 2016, o 16:24

A jak wygląda u Ciebie czas przerobu przy starcie z wysokiego Blg?
tabikgo
 
Posty: 298
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 25 sie 2016, o 19:01

U mnie z grzałką 8-9 dni ale ja zostałem przy 2.5 paczki grzybków. Jak narazie wtopy nie zaliczyłem
arcii111
 
Posty: 55
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 26 sie 2016, o 01:25

siedestyluje napisał(a):Wżucasz grzałkę od akwarium, ustawiasz termostat na powiedzmy ok 25st (ale w rzeczywistości zawsze jest trochę mniej) i gotowe

arcii111 napisał(a):U mnie z grzałką 8-9 dni ale ja zostałem przy 2.5 paczki grzybków. Jak narazie wtopy nie zaliczyłem

Wszędzie piszecie o dogrzewaniu grzalka... Ja myślałem, że u was przerabia bez zbędnych ceregieli, ale widzę, że tak nie jest. I teraz tylko nie wmawiajcie, że bez dogrzewania też przerabia, bo nie uwierzę. Ja robiąc słabszy nastaw nie muszę używać grzalek, żeby przerobił do końca, a wy dla rozrywki raczej też nie wlaczacie więc coś tu nie gra...
Mariusz19029
 
Posty: 212
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 26 sie 2016, o 07:47

@Arcii11. Dlaczego dajesz o pół paczki więcej? Przecież drożdze same się rozmnażają. Próbowałeś na dwóch? 2,5 paczki zastosowałbym zimą jak jest zimno, ale i to najpierw spróbowałbym na dwóch.
I nie daj sobie wmawiać że Ci z buforem mają większy uzysk bo to nieprawda. Boxer dolewa do nastwu pozostałości z bufora i stąd to się bierze.
Uzysk zależy tylko od nastawu, sprzęt nie ma się nic do tego.
Na Kodim normalnie można uzyskać 5,8 z kg, u Ciebie 5,4 co i tak jest nieźle ale moze warto mnie posłuchać?
No i ilość z kega. Dlaczeo to nie ważne? Ważne jak cholera bo ilość z kega = moc nastawu. Moc nastawu = więcej dobroci za jednym podejściem.
Dać normalną ilość cukru i napier..olić wody to każdy głupi potrafi. Sztuką jest dać dużo cukru a mało wody i aby to się wychodziło do końca.

@Mariusz19029. Nie wiem czy bez grzałki też będzie dobrze bo zawsze była, zapewne zależy od temperatury w jaka jest w pomieszczeniu, może czasami niepotrzebnie tam siedziała.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 2640
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez Asus » 26 sie 2016, o 18:54

Pawel a moze arci ma swpj rozum I zaczal sam kombinowac a nie sluchac Ciebie. Prawda jest taka ze Ty bez bufora nie piprowadzisz procesu to 100st ze stabilna temp na 10 polce chociazbys sie zesral
Co Boxer dodaje?? Hahaha stary nie wmawiaj Twoim klientom glupot
Nie no tys sie na prawde z chujem na lby pozamienial.

Odlicz smierdzaca plukanke I klase b I pochwal sie wtedy uzyskiem no I jeszcze musisz cos odliczyc z poczatku pricesu tak wiec ile Ci wyjdzie w miare dobrego 12, 13-14l ??
Asus
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 sie 2016, o 08:18

O czym Ty gadasz? Po co znów wyskakujesz z tym buforem w dziale o nastawach? Całe forum zaśmiecisz tym odstojnikiem!
Co za różnica czy wyciągnąć do 100st w kegu czy w buforze? Ty też nie wyciągasz do 100st w buforze. Jak my mamy ok 100st na kegu to już kończymy a Ty jeszcze bufor musisz opróżnić.
I nie porównuj płukanki z tym gownem co jest na koniec w buforze. Nasza płukanka jest o niebo lepsza niż Twoja surówka po razie.
To co jest w buforze pompujecie na koniec i do kolejnego nastawu to się tylko nadaje.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 2640
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Uczymy się robić nastaw by Kodi

Nieprzeczytany postprzez Asus » 27 sie 2016, o 14:44

o buforze to Ty zaczales::)
Asus
 
Posty: 387
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość