Jak zrestartować nastaw ?

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 3 cze 2016, o 20:58

Witam
Czytam to forum od jakiegoś czasu i nadszedł czas na pytanie.
Po wieluu koncertach napotkał mnie taki oto problem.
Nie przemyślanie zostawiłem beczkę z nastawem na dworzu. "Chodziła" kilka dni bo było chłodniej i przestała. Prawdopodobnie słoneczko za mocno przygrzało i kaplica.
Schowałem beczkę w chłodniejsze miejsce i po ostygnięciu wsypałem paczkę Turbo Star8 z nadzieją, że ruszy. I nic z tego.
Więc tu nasuwa się pytanie do Was koledzy jak to zrestartować? Obecnie ma 5 blg.

Proporcje to sprawdzone od dawna 27 kg cukru i 75 l wody oraz 2 paczki turbo star8.

Proszę pomoc co robić dalej bo szkoda tego zmarnować.

Pozdrawiam
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 3 cze 2016, o 21:14

Odpuść sobie. Jedyny ratunek do dolać wody ale wtedy narobi się tego dużo i będzie mały %.
Nie Ty jeden zepsułeś nastaw. Dawaj do gara to co jest i już. Poprawna rektyfikacja załatwi sprawę jakości tylko urobku będzie mniej.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6248
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 3 cze 2016, o 21:37

Przerobiłem temat, nie ma szans. Słuchaj Pawła, co wyszło to na rurę. Następnym razem wzmożona kontrola, zwłaszcza przy turbo i będzie git!
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 3 cze 2016, o 21:39

Aha. Czyli dawać to do kotła i jechać normalnie? I będzie lecieć mocny urobek tylko mniej ?
Sprzęt mam od Ciebie. Ten testowy na nóżkach i ze spustem.
Zobaczymy ile tego wyjdzie.
Dzięki za info.

Pozdrawiam
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Asus » 3 cze 2016, o 21:40

Pawel dolewajac wody nie zrestartujesz nastawu ............ skoro ma 5 blg to duzo albo muszisz dolac drozdze pracujace czyli rozrabiasz troche cukru wsypujesz drozdze i jak sie rozmnoza dolewasz do nastawu ale to jest ryzyko bo teoretycznie jak nastaw ma wiecej niz 10 % alk to moze nie wystartowac albo po prostu destylujesz to a kolejny nastaw robisz na dundrze zeby odzyskac cukier mozesz jeszcze drozdze do restaru ale sam wybierz opcje:) jak przepuscisz to na 5blg to wyjdzie duzo mniej zebys nie był poznie zdziwiony albo nie wyzywal na kolumne ze to dziadostwo;p
Pozdrawiam
Asus
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 3 cze 2016, o 21:49

Kolumna jest u mnie juz od dawna i to super sprzęt więc wina jest tylko po mojej stronie.
Przepuszę to co jest i się zobaczy.
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Asus » 3 cze 2016, o 22:00

ale jak to przepuscisz to nie wylewaj dundru tylko zrob na tym nastaw bo szkoda cukru:) pozdrawiam:)
Asus
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 3 cze 2016, o 22:48

aha to dunder bedzie slodki? to jasne ze zrobie
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 4 cze 2016, o 04:59

1 Blg odpowiada roztworowi w którym jest 10 g cukru na 1 kg (!) roztworu. Ty masz 5blg. Z tym, że trzeba dodać jeszcze 4. To te blg poniżej 0. Hipotetyczne. Bo teoretycznie nastaw powinien zejść do -4blg.
Masz 90kg nastawu. Mnożąc przez przez 90g cukru resztkowego to w dundrze pozostanie Ci ok. 8kg cukru. Co daje niebagatelną sumę - jak na jeden nastaw - 12zł.
Teraz do Ciebie decyzja - odzyskujesz ten cukier robiąc nowy nastaw na tym samym dundrze. Pamiętaj tylko, że musisz dodać mniej cukru. Czyli zamiast 25kg dodaj 17kg. Albo robisz w/g admina i wylewasz dunder w pizdu bo szkoda czasu na zabawę, a dzisiaj cukier kosztuje grosze.
King Crimson
 

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 4 cze 2016, o 09:38

Dzięki wielkie za rady Panowie
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 4 cze 2016, o 23:45

I oto wyniki.

Z jednego kega wyszło serduszka pełniutkie 5L. do tego ok 1,5l przed i pogony. Wynik przyzwoity. Serce ok 96-98%.
Nie wiem jak to możliwe z blg +5 ale tak wyszło. dunder poszedł więc do wylania.

Pozdrawiam
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 5 cze 2016, o 07:35

Następny nastaw rób metodą by Kodi
30 cukier
2 paczki Alcotec 48
75 woda
z tego będziesz miał 90L czyli na dwa kegi
Podstawa to nie przegrzać tego nastawu, na początku nie przykrywać beczki, nie trzymać w upalne dni na poddaszach lub innych gorących pomieszczeniach.

Pozdr Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6248
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 5 cze 2016, o 07:39

@Ustach
Weź i przeanalizuj jeszcze raz to co piszesz, bo nijak nie można zrozumieć.
Twoje proporcje nastawu to:
Ustach napisał(a):...Proporcje to sprawdzone od dawna 27 kg cukru i 75 l wody oraz 2 paczki turbo star8...

Dostałeś wiele odpowiedzi. Podziękowałeś.
W końcu napisałeś tak:
Z jednego kega wyszło serduszka pełniutkie 5L. do tego ok 1,5l przed i pogony. Wynik przyzwoity.

Moim zdaniem to zależy.
Jakiej pojemności był keg? I jaką ilość całkowitą - patrząc na Twój cały nastaw - rektyfikatu otrzymałeś?
Jeśli serca(bez przedgonów i pogonów) nakapało Ci razem z wszystkich kegów coś w okolicach 15 litrów to dopiero możesz być zadowolony. W innym przypadku wylałeś do kibla jeszcze dobry surowiec.
King Crimson
 

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 5 cze 2016, o 08:41

Powiem tak. Pisałem to wszystko w imieniu mojego ojca.


Od siebie powiem ze z mojego nastawu czyli 27 kg cukru i 75 wody wychodzi mi 2 kegi po ok 45 l. Z tego otrzymuje ok 5,5 - 6 l serca na keg. Przed i pogony zbieram zeby przerobic na 2 raz.
Serca nie robie na 2 razy ponieważ robię alko z płatkami debowymi i nie potrzebny jest do tego absolucik.

Nastepny nastaw zrobie tak jak napisane jest wyżej i zobaczę ile wyjdzie.
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6084745709 drożdże takie ?
Każdą sugestia mile widziana
Pozdrawiam
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 5 cze 2016, o 08:57

@Ustach
A więc potwierdziłeś moje obawy. Jednak jeśli Wam(ojcu i Tobie pasuje ten sposób fermentacji i destylacji to OKay. Dowiedziałeś się, że można efektywniej. Do Ciebie decyzja - zostajesz przy Twoim "sprawdzonym" sposobie czy go doskonalisz, aby zyskać kilka dodatkowych litrów spirytusu.
King Crimson
 

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Ustach » 5 cze 2016, o 09:12

Chętnie poznam nowe możliwości.
Czy drożdże powyżej są te polecane?
Ustach
 
Posty: 11
Dołączył(a): 3 cze 2016, o 20:32

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 5 cze 2016, o 10:03

Żeby poznać nowe/inne możliwości, które niestety ale nie są po linii tego forum - to musisz zaglądnąć na inne fora.
King Crimson
 

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Asus » 5 cze 2016, o 10:14

co do drozdzy to wszystkie sa dobre;p drozdze typu Vodka daja delikatniejszy posmak tylko znow mniej cukru CI przerobia:) co do zwykłych drozdzy jedne latwiej sie klaruja inne trudniej sam musisz wybrac ale zeby to zrobic musisz poprobowac kazdego rodzaju drozdze;p
Pozdrawiam
Asus
 
Posty: 1059
Dołączył(a): 21 maja 2016, o 13:48

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 6 cze 2016, o 08:11

Asus. Pełna zgoda ale to co piszesz dotyczy destylatów smakowych. W przypadku kiedy robimy na czystą nie trzeba się martwić o jakość nastawu, poprawnie przeprowadzona rektyfikacją załatwia sprawę. Liczy się tylko moc nastawu, im mocniejszy tym więcej dobroci no i więcej odpadu oczywiście - to tak gwoli ścisłości, ale to chyba dobrze?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6248
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrestartować nastaw ?

Nieprzeczytany postprzez Metylowy » 10 gru 2016, o 13:11

Witam,
Zgodnie z tematem chciałbym zapytać, czy ktoś wznawiał fermentację na drożdżach winnych Bayanus G-995 (są wyjątkowo mocne) albo specjalnych drożdżach do restartu? Mi kilka razy udało się w ten sposób uratować nastaw, tylko przedtem uwodniłem drożdże i hartowałem niewielkimi ilościami niepracującej cukrówki. Ale co zrobić, kiedy w nastawie jest już sporo alkoholu i stanął np. przy 5 Blg? Czy wystarczy podzielić nastaw na pół i dolać proporcjonalnie wody? Albo ewentualnie zrobić kolejny nastaw i potem stopniowo dodawać ten niepracujący?
Metylowy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 gru 2016, o 12:49


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość