Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 28 maja 2016, o 10:39

boxer1981228 napisał(a):Troszkę nie tak to co napisałeś to odebrane ze słabego . Z tego mocnego odebrałem 1.5l za pierwszym razem a za drugim 1l. I takie próbki pojechały na badanie.

Myślałem, że z mocnego nastawu zrobiłeś metodą Pawła odbierając 0,5l przedgonow za pierwszym i drugim gotowaniem. Wtedy by dokładnie było wiadomo, czy i jak bardzo takie serce jest zanieczyszczone. Odbierając 1,5l i później 1l na pewno większości przedgonu się pozbyles.
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1909
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 maja 2016, o 08:52

Boxer jak zwykle mnie nie słucha tylko robi po swojemu. Potem będzie gadał że OPWS jest ble bo dużo przedgonu idzie.
Powtarzam jeszcze raz. Odbieramy 0.5 litra na keg i nic więcej. Gwarantuję, że po drugim razie już przedgonu nie będzie wcale i wyjdzie Absolucik pierwsza klasa.
Tylko pamiętajcie aby pierwszy litr serca tego po drugim razie odebrać oddzielnie (płukanka)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 13:13

Pawle ten mocny nastaw puściłem po swojemu na swoim sprzęcie dla porównania. Nie gorączkuj się od razu. Będziemy mieli odnośnik do twojej metody :)

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 maja 2016, o 14:28

No ale jakie to porównanie jak my odbieramy 1,5L (w sumie z 3 kegów) a Ty jeszcze o litr więcej nie rozumiem po co to zrobiłeś.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 16:15

Ja w moich próbkach będzie jeszcze przedgon to twoja metoda już w ogóle będzie do :dupa: ;)
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 maja 2016, o 16:28

Zdajesz sobie sprawę z tego co piszesz? Wiesz, że to forum jest publiczne i możesz pisaniem takich głupot niejednego wprowadzić w błąd.
To już jakiś absurd zaczyna się robić. Metoda spisuje się świetnie odkąd powstała czyli od dwóch lat a Boxer się dopiero obudził i będzie stwierdzał to co inni już dawno stwierdzili. To trzeba mieć wiedzę......

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 17:33

No i po jakiego grzyba się jeżysz? Jak nie będzie przedgonu to znaczy że przesadziłem a jak będzie to znaczy że twoja metoda jest do :dupa: tak jak i twoja podobna wysokość półki zmywakowej do SP :)

3-m się

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 30 maja 2016, o 18:25

Boxer, chciałbym żebyś wyjaśnił kilka kwestii, bo już się pogubiłem i myślę, że nie tylko ja mam mętlik w głowie. Zaznaczam też, że nie chcę się Ciebie czepiać, bo bardzo kibicuje Twoim testom, które według mnie mogą bardzo dużo wyjaśnić, a jedynie prostego wytłumaczenia. Mówisz, że wysłałeś różne próbki w tym te z mocnego nastawu, gdzie odebrałeś 1,5 l przedgonu po pierwszym gotowaniu, a gotując surówkę odebrałeś 1l. Na jakim kegu gotowałeś? Czy mówiąc 1,5 l masz na myśli gotowania nastawów w kegu 50 l, czyli po 0,7 l przedgonów na keg? Czemu nie odebrałeś tak jak Paweł mówił, czyli mając mocny nastaw, 0,5 l przedgonu na keg, tylko odebrałeś o wiele więcej? Mówisz też, że ze słabszego nastawu odbierałeś po 0,4l i 0,6 l, ale wspominasz o obniżonym odbiorze, to znaczy, ze robiłeś to na swojej kolumnie. Może byś napisał ile próbek wysłałeś, w jaki sposób robione i na czyim sprzęcie, bo dla mnie to wszystko jest bardzo pomieszane. Tutaj cytat o obniżonym odbiorze :
boxer1981228 napisał(a): Zacznijmy od początku, nastaw z 20 kg cukru, blg początkowe 23 i nastaw z 24kg cukru, blg początkowe 28. Po przerobieniu obu, serca miałem praktycznie tyle samo.
Z pierwszego było po pierwszym przebiegu około 600ml przedgonu razem z płukanka OO a z tego drugiego ponad 1,5l przedgonu razem z płukanką. Po drugim razie z pierwszego nastawu przedgonu było 400ml a z drugiego 1l
.

Pozdrawiam,
Mariusz
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1909
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 18:39

@Mariusz

Wysłałem 4 próbki:
-surówka i spirytus zrobiony na sprzęcie od Pawła, kropka w kropkę jego metodą. No i tutaj chyba nie ma co dalej dyskutować.
-surówka i spirytus z mocnego nastawu zrobiony na moim sprzęcie. Kolumna 70mm, bufor 3l, zbiornik 85l, SP od plipka i skn V2.

Mariusz19029 napisał(a):Czemu nie odebrałeś tak jak Paweł mówił, czyli mając mocny nastaw, 0,5 l przedgonu na keg, tylko odebrałeś o wiele więcej? Mówisz też, że ze słabszego nastawu odbierałeś po 0,4l i 0,6 l, ale wspominasz o obniżonym odbiorze, to znaczy, ze robiłeś to na swojej kolumnie.


Oczywiście że mocny nastaw zrobiłem na mojej kolumnie :) Przecież nigdzie nie pisałem że robiłem go na Pawłowej ;). Nie odebrałem tak jak Paweł mówił bo to co leciało waliło jeszcze przedgonem i odbierałem do momentu aż uznałem że jest ok. Od razu dla wyjaśnienia to co napisałem o słabym nastawie, 1l przedgonu to też z mojego zbiornika. Masz jeszcze jakieś pytania?

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 30 maja 2016, o 19:53

Czyli próbki surówki i spirytusu metodą Pawła zrobiłeś tak, że odebrales w każdym gotowaniu 0,5 l przedgonow i to było robione z mocnego nastawu tak?

Mariusz
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1909
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 maja 2016, o 20:01

Mariusz19029. Zwrócę się do Ciebie bo dla Boxera to jest za trudne aby zrozumiał.
Jak robimy po razie czyli surówkę to nawet po odebraniu 0,5L czuć będzie jeszcze jakieś niedoskonałości a to dlatego że:
Raz - Zostały tam jeszcze przedgony o niższej temperaturze wrzenia, które pójdą dopiero po drugim razie.
Dwa - Przy wytwarzaniu surówki nie robimy płukanki a ona dużo pomaga.
I te dwa czynniki powodują, że Boxer się mota, on nie rozumie, że jak będziemy po drugim razie to wszystko zniknie, zostanie tylko C2H5OH
Aby moją metodą wyszło dobrze to trzeba mi zaufać, zmienić zupełnie dotychczasowe przyzwyczajenia. Wywalić bufor, OO. elektronikę, termometr z kega, termometr z głowicy i cały pozostały złom przy kolumnie.
Do pełni szczęścia z dodatkowych rzeczy potrzeba nam tylko jeden termometr za 10 zł, przedgony odbieramy na ilość a nie ma zapach, a jak już chcesz wąchać to dopiero po drugim razie i po płukance.

Spróbuj choć raz a zobaczysz jakie to proste. Wychodzi tak elegancko, że niedowiarki myślą, że na chromatograf sklepowy przepuściłem na kolumnie.

Pozdr. Paweł.

ps. Z tego co pisał to mu się nastaw nie wychodził, ale jak dobrze zrobił (zgodnie z instrukcją) to nie będzie miało znaczenia, co najwyżej mniej uciągnął.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 20:46

Paweł i jego swoje mądrości. Weź mnie nie rozbrajaj ;) Motasz to się ty jak gówno w przeremblu. Nawet nie pamiętasz o czym pisałeś. I kłamiesz non stop. Więc proszę cię zamilcz bo nawet nie wiesz o czym rozmawiamy.

@Mariusz

No przecież Ci napisałem że na jego sprzęcie zrobiłem kropka w kropkę z jego instrukcją a to z jakiego nastawu to jest mało waźne czy był mocny czy słaby bo ta jego metoda to o kant dupy można rotrzasnąć ;)

A dla porównania zrobiłem próbki swoim sposobem na swoim sprzęcie i przedgon odbierałem na nos i nawet po odebraniu 1.5l destylat dalej śmierdział przedgonem ale odpuściłem dalsze odbieranie i przeszedłem na OO. Przy drugim razie było to samo, zamiast 0.5 odebrałem 1l. I takie próbki surówki i spirytu pojechały na badanie.
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 30 maja 2016, o 23:19

Ostatni przypadek może również sugerować, że Twój sprzęt nie radzi sobie z przedgonem :)
tabikgo
 
Posty: 597
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 30 maja 2016, o 23:23

To nie sprzęt jest winny a nastaw. Skoro dalej tego nie widzicie to sobie dalej ślepo wierzcie w to co SD pisze. Okłamuje Was w żywe oczy, kłamstwa mu palcem wytykam a Wy dalej jak koń z klapkami.

Zresztą co ja się będę produkował, już jedno jest udowodnione. Hetp zmywaka z destylandi 304 jest 2 x większy od SP mimo podobnej mocy zalania. Ale co ja mogę wiedzieć. Będzie chromatograf będziecie sami sobie czytać.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 31 maja 2016, o 08:15

Nic nie jest udowodnione. Normalnie wstyd dla inżyniera, jak można pobierać próbki do badania każdą w innych warunkach.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 31 maja 2016, o 08:34

tabikgo napisał(a):Ostatni przypadek może również sugerować, że Twój sprzęt nie radzi sobie z przedgonem :)

A co ma sprzęt do radzenia sobie z przedgonami. Radzenie sobie z przedgonami polega na wykorzystaniu możliwości sprzętu aby te przedgony w najbardziej optymalny sposób odebrać. Już wiele razy pisałem, że konstrukcja Aabratka z odbiorem przedgonu i gonu w głowicy z tego samego zaworka nie pozwala na pełną optymalizację odbioru przedgonów. Choćbyś się skichał to bez dużych strat w energii, czasie i surowcu nie sposób odebrać prawidłowo przedgonów na tym sprzęcie. Taki to już klimat tego sprzętu. Ale o tym było już wiadomo 4-5 lat temu. Gdy stosowało się sposób odbioru faworyzowany przez Siedestyluje. Bo następną nieprawdą jest to, że to on go wymyślił. Ten sposób istniał gdy on się dopiero uczył, co to jest kolumna. A on go tylko adoptował do rodzaju sprzętu, który produkuje.
Później dopiero mądrzy ludzie ten sposób udoskonalali. Udoskonalali w sposób, który jest w tej chwili tak ochoczo negowany przez Siedestyluje.
Żeby było jasne. Uprzedzając ataki admina. Ja nikogo nie zmuszam do stosowaniu nowych metod, czy do przerabiania sprzętu w/g najnowszych trendów. Jeśli komuś pasuje sposób procesu preferowany na tym forum - to szczęść mu Boże. Nie ja będę to pił. Ale trzeba oddać Cesarzowi co Cesarskie. A nie - negować wszystko a priori. Nowe trendy spowodowały, że przy pozornych większych kosztach początkowych nastąpiło zmniejszenie kosztów późniejszych. Co oznacza, że de facto nowszy sprzęt jest tańszym. Co przekłada się na zmniejszenie kosztu energii, surowca i czasu. Na dowód tego są opracowania, wykresy, logi i szczegółowe opisy. Kto chce to znajdzie wszystko. Kto nie chce to oczywiście znajdzie sposób aby udowodnić, że to nie prawda. Zwłaszcza, że nigdy nie pracował na nowszym sprzęcie.
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 31 maja 2016, o 09:00

Pokaż mi choć jeden post gdzie ktoś 4-5 lat temu stosował metodę OPWS lub kiedykolwiek to robił wcześniej niż ja to opisałem.
Czekam albo przeproś jak Cie na to stać.
Ta metoda to duży krok do przodu bo urwała nam co najmniej pół godzi z ogólnego czasu procesu i nie kisi nam przedgonu nad OO tylko wypluwa go praktycznie w trakcie stabilizacji. A Tobie to by nawet godzinę zaoszczędziła. Policz sobie ile przez godz Ci naciągnie prądu grzejąc 3500W. i ile pójdzie Ci wody.
A to, że to do Ciebie nie dociera (ten lepszy nowszy sposób) to już inna bajka, nie wprowadzaj innych w błąd pisząc bajki, bo na ilość przedgonu na wpływ tylko nastaw. Jedynie w czym masz rację to ok setka przedgonu mniej jak się dłużej stabilizuje kolumnę bo po prostu się on bardziej zagęści. Nikt nie broni Ci tego robić na zwykłym LM, tyle że przez tę straconą godzinę to sobie kupię np. dwa kilo cukru i nie setka a ponad litr będę do przodu. Trzeba się nauczyć liczyć jak już chcesz koniecznie oszczędzać.

Druga sprawa to co to ma znaczyć "wasza sprawa co pijecie" czemu jesteś tak arogancki? Pijesz lepszy niż luks/neutral?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 31 maja 2016, o 10:43

Nic nie ma. Oczywiście masz rację.
Przynajmniej do czasu, gdy nie przeszkadza w pozbyciu się przedgonów i nie rozciąga tej czynności w czasie.
A taką hipotezę również można postawić po przeczytaniu opisów z tych konkretnych przerobów.
Chciałbym przypomnieć, że w tym przypadku czytamy o buforze, który do najmniejszych nie należy.
Hipotez można wysnuć znacznie więcej, ale moim zdaniem warto wstrzymać się do czasu ogłoszenia wyników.
Wiele z nich zostanie bowiem wynikami obalonych zanim jeszcze powstaną :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 597
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 31 maja 2016, o 10:49

Nie rozumiem jednego. dlaczego wcinasz się w dyskusję. Ja tylko odpowiadałem na wątpliwości kol tabikgo. Twoje stanowisko jest już dokładnie poznane i znane. I nic tu nie zmieni.

siedestyluje napisał(a):Pokaż mi choć jeden post gdzie ktoś 4-5 lat temu stosował metodę OPWS lub kiedykolwiek to robił wcześniej niż ja to opisałem.

Zajrzyj na Białe Forum. Tam jest tego w pip. Jak Ci będzie mało i nie będziesz przekonany to zajrzyj na Czarne.
nie wprowadzaj innych w błąd pisząc bajki, bo na ilość przedgonu na wpływ tylko nastaw.

Naucz się czytać. Między ilością bezwzględną przedgonu a ilością tego co odbieramy i nazywamy przedgonem jest kolosalna różnica. Przedgonu jest ułamek procenta w nastawie. Więc powinieneś sobie bardzo łatwo obliczyć ile go jest. I ta ilość jest dopiero zależna od nastawu i sposobu jego przygotowywania. Że Ty odbierasz przeszło litr w dwóch gotowaniach (500ml + litr płukanki) to tylko dyskredytuje Ciebie jako operatora i producenta kolumn. Bo można ten wynik wydatnie poprawić. I zaoszczędzić dużo pieniążków.
U mnie przy dwóch gotowaniach nie mam więcej niż 350ml na keg. Czaisz różnicę?
Druga sprawa to co to ma znaczyć "wasza sprawa co pijecie" czemu jesteś tak arogancki? Pijesz lepszy niż luks/neutral?

Co Ty z tym "arogancki"? Wyluzuj. Gdzie Ty przeczytałeś, że ja się wyraziłem, że pijesz gorszy, czy też syf. Źle interpretujesz. I nie dorabiaj sobie innych faktów do tego co napisałem.
Tym sposobem, którego zapożyczyłeś to ja robiłem już kilka lat temu i nigdy mi nie odpowiadał. Dlatego doskonaliłem sposób rektyfikacji i konfigurację sprzętu. I dopiero teraz mogę powiedzieć, że otrzymuję naprawdę świetny spirytus. Idąc Twoim tokiem myślenie i Twoją filozofią postrzegania rzeczywistości - dodatkowo oszczędzam mnóstwo pieniędzy.

P.S. Nigdy nie twierdziłem, że na LM'ie otrzymuje się zły spirytus. Sam robiłem spirytus, którego wykres był na zielono. Już 4 lata temu. To nie sprzęt odpowiada za wynik finalny, ale operator. I w związku z tym, że wiem jak to się robi na LM'ie i mam porównanie z nowszym sprzętem i sposobem rektyfikacji śmiem twierdzić, że sposobem w/g Twojej instrukcji raczej trudno otrzymać "zieloną próbkę". Biorąc ją z całości urobku, a nie np. ze środka procesu. To jeśli chodzi o jakość. Jeśli chodzi o oszczędności to sposób w/g Twojej instrukcji generuje dodatkowo duże straty. Tak ilościowe, jak i energetyczne.
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 31 maja 2016, o 11:07

Nadal czekam na jakiś link lub cytat. Bo z tego co piszesz to mylisz metodę OPWS z metodą ze stabilizacją, która jak sam napisałeś na koniec (przy okazji sobie zaprzeczając) jest też doskonała tylko moim zdaniem dłuższa w czasie. U mnie się to zmieniło, że się wszystko odbywa jednocześnie.

Piszesz że odbierasz 350ml przedgonu a z jakiej ilości serca? Czemu o tym nie wspomnisz? Przecież im więcej serca to więcej przedgonu, czy nie?
My odbieramy 0,5 na 8L serca, Ty jesteś wrogiem mocnych nastawów więc wyciągasz duuuużo mniej urobku, więc gdzie mam czaić tę różnicę ???????????//////////
Kiedy w końcu zrozumiesz że ilość syfu zależy tylko od nastawu.

Po tej Twojej śmiesznej konfiguracji sprzętu nie masz ani szybciej, ani więcej, ani lepiej czytaj czystszy urobek niż my.
Jeśli się mylę to daj przykłady. Ile zajmuje Ci proces? Ile wyciągasz z kega i z kilograma i przyślij mi flaszkę czytaj (najczyściejszej jaką masz) spróbowanie a ja odeślę Ci swoją.

Pozdr. Paweł.

ps Kiedyś pisałeś, że ta pierwsza jest najlepsza? Czyżby coś Cię w końcu oświeciło?
Ja nie dzielę na pierwszą i ostatnią, wszystko oprócz płukanki to Absolucik.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 31 maja 2016, o 11:26

siedestyluje napisał(a):Nic nie jest udowodnione. Normalnie wstyd dla inżyniera, jak można pobierać próbki do badania każdą w innych warunkach.

Pozdr. Paweł.


Wstyd to powinieneś mieć na imię. I wstyd to że twoje kolumny mają 20 półek z obiecanych prawie 70.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 31 maja 2016, o 12:03

NKT.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 31 maja 2016, o 12:04

siedestyluje napisał(a):Nadal czekam na jakiś link lub cytat...
...Piszesz że odbierasz 350ml przedgonu a z jakiej ilości serca? Czemu o tym nie wspomnisz?...
Jeśli się mylę to daj przykłady. Ile zajmuje Ci proces? Ile wyciągasz z kega i z kilograma...

W tym momencie już mnie przekonałeś na 100%, że albo rozmawiam z maszyną, albo z kimś normalnym inaczej. I Ty twierdzisz, że ja jestem arogancki? To Ty zlewasz wszystkich. Ignorujesz dobrą wolę innych. Kwestionujesz eksperymenty i wyliczenia. Dorabiasz teorie do Twoich zwidów. Po prostu obrażasz innych.
Już wystarczająco Ci opisałem wszystko ze szczegółami. Wyliczyłem moje osiągi i wydajności. Przeliczyłem na kg cukru. I na litr spirytusu. Wyliczyłem Ci jak szybko Ci się zwróci inwestycja. Od którego momentu będziesz tylko oszczędzał. I wszystko porównałem do Twojego sprzętu. Przecież pozostałe odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są na tym i na sąsiednich forach. Co Ci szkodzi znaleźć i porównać. Podnieś dupę i skończ tę nierówną walkę. Na mnie nie licz.

P.S. Dobra rada. Zajmij się tylko spawaniem. Wyjdzie Ci to tylko na korzyść. Nawet nie wiesz ilu ludzi Ci dobrze życzyło. I Ci kibicowało. Ale to było do pewnego momentu. Teraz po prostu - delikatnie mówiąc - przeginasz.
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 31 maja 2016, o 12:12

Z czym przeginam?
Że na zmywakach wychodzi tak samo dobrze jak na sprężynkach?
Że mamy większą wydajność z kega? (serca i przedgonów)
Że mamy bezwonny Absolucik?
Że nie wydajemy dużo pieniędzy na sprzęty?

PRZEPRASZAM ZE CIE TO BOLI, ALE KURWA TAK MA BYĆ, MA BOLEĆ, DLATEGO TU PRZYŁAZISZ BO CIE BOLI.
siedestyluje
 
Posty: 6645
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 31 maja 2016, o 12:20

AD1- z kłamstwami i swoimi teoriami
AD2- buahahahahahaha na 20 półkach masz tak samo dobry jak my na 50 :spam:
AD3- ty nie masz bo nie gotujesz i w życiu tego nastawu nie robiłeś
AD4- ani ty, ani twoi klienci nie mają. Chyba że zmienili sposób rektyfikacji
AD5- każdy wydaje tyle ile chce i to nie tobie oceniać co jest dla kogo tanie. A King już ładnie policzył kiedy się sprzęt zwraca ale widocznie masz problemy z czytaniem/zrozumieniem/matematyką żeby to zrozumieć.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość