Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 26 maja 2016, o 20:50

@kalfas

Powiem Ci tak. Zrobiłem porównanie nastawów standardowych i powiększonych, opisałem dokładnie ile przedgonu z tego ile z tego. Że nastawy powiększone nie zawsze wychodzą a normalne zawsze. Że z 20 kg cukru mam tyle samo serca co z 24kg bo jest mniej przedgonu i pogonu. Że przy niższych blg nie trzeba się martwić o dogrzewanie itd, itd. A ten że nastawów nie umiem robić i żebym się nauczył. To kurwa krew człowieka zalewa. Przedstawiam konkretne testy i wyniki a nie puste słowa. To czego on jeszcze potrzebuje żeby zrozumieć że nie ma racji? No może Ty mi odpowiesz co? Co do wyników to ja mówiłem o próbie organoleptycznej spirytusu z jego metody i mam 100 % pewności że to nie jest żaden absolucik a nawet więcej, dużo mu jeszcze brakuje. Jest dokładnie jak King napisał, kaźdą rozmowę.sprowadza do tego że musi być tanio, szybko, dużo i w łeb pizgało nic więcej się dla niego. To się nie dziw że człowiekowi czasami nerwy puszczają.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 26 maja 2016, o 21:53

Kalfas napisał(a): Nastaw to mieszanina określonych związków, pierwiastków. Skąd drożdże pracujące w wyżej temp. miałyby wytworzyć więcej syfu? Jak ich stres wynikający z mniej komfortowych warunków pracy , czyli tzw. spina miałby powodować, że wytworzą mniej alkoholu a więcej przedgonów.

Po czym dostałeś konkretną odpowiedź...
viewtopic.php?p=5981#p5981
Późniejszego hejtu nie musisz czytać.
Po tym wszystkim jednak napisałeś...
Kużwa, całe ekrany pyskówek i żadnych konkretów. Jeden niby zna wyniki badanych próbek i nic, drugi niby wie jak wypada porównanie wypełnień i milczy. Panowie krzewicie tą wiedzę jak jasna cholera. Zamieńcie te tajne bronie Waszych potyczek w ogólnodostępną informację dla czekających. Jakość dyskusji też się pewnie poprawi.
Podro!

No to o co Ci w końcu chodzi. rozumiem, ż pyskówki na poprzedniej stronie mogły Cię zdenerwować. Wystarczyło je ominąć. Ale nie rozumiem jak po przeczytaniu linków które Ci zapodałem mogłeś napisać odpowiedź jaką powyżej zacytowałem. To czego jeszcze oczekujesz? No chyba, że olałeś mój post i po prostu kontynuujesz pyskówki? Określ się.
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 26 maja 2016, o 22:37

:witam:
Ło, ło, ło!, spoko King, bez nerw! Nie zajarzyłeś? Rzecz tyczy naczelnych w ostatnim czasie adwersarzy – moderator vs boksujący . Straszą się wzajemnie tajnymi wynikami badań/testów ale jakoś konkretów w tej dyskusji brak, a ludzie czekają na wiarygodne opisy . Takie małe qui pro quo trwa w najlepsze. Co do zapodanego linku i odnośników studiuję rzetelnie, znalazłem dzięki temu więcej materiału i wciąnęło mnie okrutnie. Już na tym etapie poprzednie moje posty z zapytaniami wydają się lekko pół śmieszne. Się określam w tej sytuacji, dzięki za link, walnij grzdyla i wyluzuj!
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 26 maja 2016, o 22:44

:witam:
@Boxer. A ja Ci powiem tak. Gdybym się zapytał skąd Twoje organoleptyczne doświadczenia skoro pisałeś, że nie spożywasz, to byś pewnie odpisał że częstowałeś znajomych i delikatnie mówiąc nie byli zachwyceni. Skoro masz odwagę napisać, że nie pijesz (bo kto nie pije ten kapuje) to Ci powiem, że preferują czystą a gdyby moja wątroba była bardziej charakterna dawno by mnie opuściła . Grono biesiadników też mam udane. Jak nie pójdzie co najmniej agent 007 na twarz to impreza była nieudana. Od prawie dwóch lat jadę metodą Pawła , w dodatku jeszcze na Lidlowskich zmywakach (zaraz mi pewnie dowali) i nie zaglądam do monopolki. Rano nie muszę nikogo prosić żeby mi łeb upierdzielił jak po sklepowej i jeszcze SMSy odbieram „masz tego więcej?” Czyli mamy bardzo subiektywny spór OTRZĄCHA vs NIE OTRZĄCHA. Jak w takim razie rozwiać wątpliwości jeśli nie w oparciu o rzetelne badania laboratoryjne i uczciwe podanie wyników na forum. Nerwy, emocje, słownictwo to sprawa bez znaczenia. „ Nie ważne jak mówią, byle by mówili – RZECZOWO!
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 26 maja 2016, o 22:56

Kalfas napisał(a): Co do zapodanego linku i odnośników studiuję rzetelnie, znalazłem dzięki temu więcej materiału i wciąnęło mnie okrutnie.

:kciuki:
walnij grzdyla i wyluzuj!

Z wzajemnością za twoje zdrowie... :piwo:
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez wacek11 » 26 maja 2016, o 23:50

Brawo- King i Kalfas -
trochę rzeczowości i " po kielichu" na zdrowie - w długiej i męczącej przepychance Pawła z Boxerem ,może rozluźni tą męczącą wszystkich "dyskusję" ? ...
A co do czystej jak podajesz w linku; chyba najważniejsza od początku robienia nastawu, do końca czyli rozcieńczania "urobku" - jest " WODA" [ przykład ; zaparz sobie czarną herbatę na przegotowanej wodzie z kranu i dla porównania na wodzie przefiltrowane ] ; jedna ma smak danej herbaty , a druga z gorszej wody ma taki sam smak - jednakowy dla wszystkich herbat -wójowy jak dosia i po co przepłacać ? .
Tak samo temperatura fermetacji mniejsza od 20 oC i mniej cukru w nastawie zmniejsza ilość syfu do odebrania przy rektyfikacji. Równie ważnym jest czas na odstanie nastawu, wyklarowanie . A znam i takich co mrożą surówkę, rozcieńczają do 50% ,mieszają z węglem i filtrują przez sączki , a potem rozcieńczają do np.30 -33% i drugi raz puszcają przez rurę [ im wolniej tym lepiej] ... I ponoć to jest kużwa ab[p]solucik !!!!
I ten smak czystej - na zdrowie Panowie !

Pozdrawiam - Jakub :dobranoc:

Ps. Jak podobno wszystkim wiadomo Woda jest jedynym związkiem chemicznym który występuje naturalnie w przyrodzie w 3 stanach skupienia . Podobno z tegoż też powodu zamrażanie jej [ alkoholu też bo azotropowy nawet 96.5% roztwór- to też wodny roztwór alkoholu ] ma istotny wpływ nie na skład chemiczny , ale na Strukturę atomową związku , a co za tym idzie [tyż] na smak . Amen -
wacek11
 
Posty: 74
Dołączył(a): 12 sty 2015, o 20:16

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 27 maja 2016, o 07:09

wacek11 napisał(a):...A co do czystej jak podajesz w linku; chyba najważniejsza od początku robienia nastawu, do końca czyli rozcieńczania "urobku" - jest " WODA"...
... Równie ważnym jest czas na odstanie nastawu, wyklarowanie ...
...Jak podobno wszystkim wiadomo Woda jest jedynym związkiem chemicznym który występuje naturalnie w przyrodzie w 3 stanach skupienia . Podobno z tegoż też powodu zamrażanie jej [ alkoholu też bo azotropowy nawet 96.5% roztwór- to też wodny roztwór alkoholu ] ma istotny wpływ nie na skład chemiczny , ale na Strukturę atomową związku , a co za tym idzie [tyż] na smak ...

Brawo @Wacek11. :szacun:
Muszę Cię poprzeć - bo na mój chłopski rozum jest to prawidłowy kierunek myślenia o zrobieniu dobrej wódki. Do tego trzeba oczywiście dodać kilka innych elementów. I będziemy mieć całość. ;)
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 maja 2016, o 07:36

Zrozumcie w końcu jedno. Nastaw nie ma pływu na jakość czystej. Poprawnie przeprowadzona rektyfikacja załatwia sprawę.
Chyba Aronia nawet to udowodnił. Przerektyfikował same odpady (przedgony/pogony) i destylat z tego zmieścił mu się w normach, więc o czym tu mowa....

I druga sprawa. Dlaczego wymagacie ode mnie abym to ja zmierzył półkę? Nie jestem producentem wypełnienia i nie do mnie to należy.
Napisałem jasno i wyraźnie, że nie widzę żadnej różnicy (organoleptyczne) pomiędzy destylatem robionym na sprężynkach i na drucikach 304.
Więc albo trzeba mi zaufać tak jak to zrobili inni, albo w łatwy sposób rozebrać to samemu na drobne kawałki.

Co ma wpływ na jakość?
- Liczba półek, obsługa kolumny, czyli poprawne odebranie zanieczyszczeń.
Co ma wpływ na liczbę półek?
- Jakość wypełnienia, czyli jak najlepszy stosunek gęstości do przewiewności. Umiejętność obsługi kolumny, czyli aby była cała w półkach. Wysokość kolumny.
Proste?
I nich każdy sam sobie odpowie czy jego sprzęt ma spełnione te kryteria. (nie ważne ile kosztował)

Co do nastawu to niestety, pora cofnąć się w rozwoju bo Lesgo tak uważa i wrócić do słabszych nastawów bo mocne dają za dożo etanolu i za dużo przedgonu.

Pozdr. Paweł.

ps. Kalfas. Udaje Ci się mocny nastaw za każdym razem czy masz czasami problem?
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 27 maja 2016, o 10:30

Kolego Naczelny.
Widzę, że rzeczywiście rządzisz twardą ręką. A pewnie co będą Ci tu szponcić. Ale mimo wszystko napiszę jeszcze raz. I nie są to osobiste wycieczki tylko stwierdzenie faktów. To jest konkretny wpis dotyczący Twojego postu. Boisz się ich? Czyli coś tu jest nie halo... Panie Koalak - otrząśnij się Pan ...
I znowuż się zaczynają 2 strony spamu. Kiedy w końcu skończysz spamować? Przede wszystkim spojrzyj na tytuł tematu. Moim zdaniem powinieneś być zbanowany. Ale niestety Ty jesteś właścicielem. Jednak przynajmniej masz przykład dlaczego Ciebie banowali na innych forach.
Przestań w końcu się wcinać w każdy temat z tą samą melodią. Nie zauważyłeś że Twoja płyta zaczyna trzeszczeć i się zacina. Ile razy można pisać to samo. I tak samo. Domagasz się dyskusji. Wytłumacz mi jak ją można prowadzić? Gdy Ty ją w zarodku ucinasz. Domagasz się argumentów. Ale ile tych argumentów można podawać? Skoro Ty ich nie akceptujesz. Oraz negujesz je a priori.
King Crimson
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 maja 2016, o 10:45

Więc pytam ponownie. Skoro wychodzi tyle samo etanolu z kilograma cukru to gdzie Ty widzisz te straty?
Raczysz w końcu odpowiedzieć czy nie?
Wkleiłeś togo linka http://dobre-piwo-domowe.pl/optymalna-t ... a-drozdzy/ i co? Przecież my to od dawna o tym wiemy, zawsze tłumacze wszystkim, że trzeba pilnować temperatur, dla nas to żadna nowość i pilnujemy tych temperatur. Dalego dajemy dwie paczki drożdży a nie trzy aby nastaw się nie przegrzewał.
A Ty co wniosłeś do tematu oprócz tego "odkrycia"?

No i dalej czekam na wyjaśnienie tych pozostały 3,5%, jest to woda czy nie?
Nie odpowiadasz na pytania i śmiesz jeszcze oskarżać mnie o pisanie nie temat? a Ty co robisz innego?
Cały czas tyko osobiste wycieczki poczynisz i nic więcej.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 27 maja 2016, o 11:19

siedestyluje napisał(a):Zrozumcie w końcu jedno. Nastaw nie ma pływu na jakość czystej. Poprawnie przeprowadzona rektyfikacja załatwia sprawę.
Chyba Aronia nawet to udowodnił. Przerektyfikował same odpady (przedgony/pogony) i destylat z tego zmieścił mu się w normach, więc o czym tu mowa....

Chyba nie tylko Aronia tak zrobił. O ile dobrze pamiętam to kolega Lesgo też przerektyfikowal odpady i wyszedł mu spirytus mieszczący się w normie neutralny lub luksusowy. Jest tylko jeden problem, były to odpady z drugiego gotowania, więc wynik taki osiągnięto dopiero po trzecim gotowaniu :D
Mariusz19029
 
Posty: 1662
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 27 maja 2016, o 11:32

Nie tylko oni tak robią ;) @Mariusz19029 do takiej operacji idą też odpady z pierwszego gotowania ;). Ja zamiast dolewać do kolejnego nastawu zbieram na półce, jak się uzbiera z 10-12l to przeprowadzam osobny proces na spirytus odpadowy. Najpierw na surówkę a potem na czysty spiryt. Ale już Wam mogę powiedzieć że niestety metoda Pawła się nie sprawdzi, trzeba się przyłożyć do stabilizacji i pożądnie przedgon odebrać bo inaczej dupa z tego. Więc jego schemat w tym wypadku tu nic nie da.
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 maja 2016, o 13:37

Kto umie liczyć to kupi sobie cukier zrobi nastaw i ma, a odpady da na rozpałkę.
Kto nie umie liczyć namarnuje prądu i wody na tyle żeby sobie kupił w to miejsce cukier i robił jak ludzie robią.

Zależy jeszcze ile w tych odpadach jest odpadu a ile etanolu.

Metoda Pawła jest elastyczna panie Boxer, w przypadku przerabiania odpadu trzeba więcej odebrać kropelkowo. Nic w przyrodzie nie ginie.

Ale sami widzicie, że nastaw nie ma wpływu na jakość w przypadku czystej, więc niech nasz kolega Lesgo przestanie bajki opowiadać na forach.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 27 maja 2016, o 14:13

Myślę, że ta dyskusja jak każda inna do niczego nie doprowadzi. Paweł jest odporny na argumenty. Uwazam, że jest jeden sposób, chociaż trochę czasochlonny, żeby udowodnić mu, że więcej cukru w nastawie to dużo więcej zanieczyszczeń. Wystarczy zrobić dwa różne nastawy. Jeden z blg startowym 23, a drugi według jego przepisu z blg około 28. Następnie rektyfikowac oba według jego metody, pobierając 0,5 l przedgonu. To samo z surówką i wysłać próbkę na badanie. @Boxer, Ty wysłałas już próbkę z takiego mocnego nastawu i jak sam pisałeś najprawdopodobniej nawet na zwykły się nie zalapie. Jeżeli byś miał czas i chęci to mógłbyś zrobić słabszy nastaw w niższej temperaturze i rektyfikowac metodą Pawła na jego kolumnie i tę próbkę też wysłać do badania. Jeżeli będzie czystsza od tej z mocnego nastawu to raz na zawsze zamknie dyskusję. :łyk:
Mariusz19029
 
Posty: 1662
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Szlumf » 27 maja 2016, o 14:24

[quote="Mariusz19029" Jeżeli będzie czystsza od tej z mocnego nastawu to raz na zawsze zamknie dyskusję. :łyk:[/quote]

"Oj naiwny, naiwny jak dziecko we mgle....".
Dyskusja to się skończy jak Paweł o tym zadecyduje.
Szlumf
 

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 27 maja 2016, o 14:32

Masz rację, Paweł i tak nie zmieni zdania, tylko idąc tym tokiem rozumowania to tak samo nic nie zmieni próbka wysłana przez Boxera, bo Paweł i tak ją zaneguje w jakiś sposób. Niemniej uważam, że takie porównanie próbek jeżeli nie Pawłowi to może innym użytkownikom otworzy oczy i chociaż spróbują zrobić słabszy nastaw i porównać jakość uzyskanego spirytusu z tym robionym wcześniej według jego zaleceń.
Mariusz19029
 
Posty: 1662
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 maja 2016, o 14:54

Na szczęście Tabigo też wysłał, on na pewno robi wg moich zaleceń czyli 0,5L przedgonu na keg, zna zasady rektyfikacji i na dodatek umie robić mocne nastawy.

Rzeczywiście dyskusja robi się żałosna. Szlumf mi oczy otworzył, po nim się tego nie spodziewałem. Skoro tak to po wuja ja się staram abyście mieli lepiej to nie rozumiem. Róbcie sobie dajej 6,5L z kega i bądźcie szczęśliwi, że macie mniej odpadów i mniej urobku.
Założyłem forum abyśmy sobie pomagali a nie szkodzili, skoro uważnie, że wam szkodzę chcąc was przekonać do mocnych nastawów to ok nich wam tak będzie.

Jak zawsze czas rozsądzi kto ma rację.

Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 27 maja 2016, o 15:24

Mariusz19029 napisał(a): @Boxer, Ty wysłałas już próbkę z takiego mocnego nastawu i jak sam pisałeś najprawdopodobniej nawet na zwykły się nie zalapie. Jeżeli byś miał czas i chęci to mógłbyś zrobić słabszy nastaw w niższej temperaturze i rektyfikowac metodą Pawła na jego kolumnie i tę próbkę też wysłać do badania. Jeżeli będzie czystsza od tej z mocnego nastawu to raz na zawsze zamknie dyskusję.


A ten opis to co po co ja to robiłem żeby jeszcze raz to robić?

viewtopic.php?f=16&t=503&p=5991#p5991

Przecież porównałem dwa nastawy z 23 blg i 28 blg czego więcej potrzebujesz? Mało tego wysłałem próbki surówki i spirytusu z mocnego nastawu zrobione moją metoda :) To próbki z tego nastawu z linka. Więc pozostaje tylko czekać :)

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 maja 2016, o 15:42

Tak, pozostaje tylko czekać i modlić się aby wyszło wujowo, wtedy nikt wam nie badzie więcej szkodził mocnymi nastawami.

Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 27 maja 2016, o 21:27

Faktycznie nie zauważyłem, że zrobiłeś porównanie. Dodatkowo jeszcze masz te próbki z mocnego nastawu, gdzie odebrałeś przedgony metodą Pawła w takiej ilości jak przy tym słabszym nastawie (tu odebrałeś 0,6l +0,4l, więc można powiedzieć, że to samo co 0,5l + 0,5l), dzięki czemu będziemy wiedzieć o ile więcej niechcianych substancji produkują drożdże w mocnym nastawie.
Mariusz19029
 
Posty: 1662
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez wacek11 » 27 maja 2016, o 23:13

Drogi Pawle - to jeżeli pies lub ja wstawiony nasikam do zacieru np. 1 litr to też przedgonów mam odebrać TYLKO 1/2 litra ?
Jest to logika Kalego i też zrozum ; co dla jednego pachnie dla drugiego jeszcze waniajet!!

Pozdro - Jakub
Ps.
Jest taki związek do dezynfekcji powierzchni płaskich - nazywa się desmoksan czy cóś - ma on C2H5OH 90% czy to kwalifikuje go na badanie i do picia ? Bzdura ; ale w tym całym bałaganie aloholowym chyba nie o to chodzi . Bo nawet mając rację ? - można się pogubić .

Hey pozdro . Jabub
wacek11
 
Posty: 74
Dołączył(a): 12 sty 2015, o 20:16

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 28 maja 2016, o 01:01

Mariusz19029 napisał(a): Dodatkowo jeszcze masz te próbki z mocnego nastawu, gdzie odebrałeś przedgony metodą Pawła w takiej ilości jak przy tym słabszym nastawie


Troszkę nie tak ;) to co napisałeś to odebrane ze słabego ;). Z tego mocnego odebrałem 1.5l za pierwszym razem a za drugim 1l. I takie próbki pojechały na badanie. Jak będzie przedgon w destylacie to będzie już wszystko wiadomo.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 28 maja 2016, o 07:52

wacek11. Ja ten dzień w którym naleciało 8,5 lita serca z kega uważam za krok milowy do przodu a Ty masz prawo uważać inaczej.
Uzyskany Absolucik niczym się nie różni od tego, który był kiedyś, ba nawet teraz robimy na druciakach 304. Widocznie wtedy obieraliśmy za dużo przedgonu a teraz jest w sam raz.

Boxer. przecież wyraźnie mówiłem, że odbieramy 0,5L na keg.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez wacek11 » 28 maja 2016, o 10:13

Jeżeli nawet ma ktoś taki wynik [chyba metoda Kodiego?] czyli z 30 kg cukru [wsio rybka jakiego] uzyskuj spirytusu 96,5% :
8,5 l +8,5 l + 1,5 litr [z 3 gotowań przedgonów i syfu] + 0,5 l płukanka kl. B[ jak się mylę popraw ] - to razem ok. 19litrów czyli z 1 kg cukru jest 0,63 litra . Jak tak to nie jest to tylko krok milowy ale REWELACJA I TO W SKALI CO NAJMNIEJ EUROPEJSKIEJ . Ale pytanko czy to-to urobione badał ktoś i pił ? Czy to ma tyle procent ile podaje dany operator ? I czy nie jest przesadą[ rutyną?] generalizować, że z każdego nastawu[kega] należy odebrać 0,5l przedgonu z syfem?
Bo może czasami jednak trzeba odebrać więcej lub np. idealnie oczyszczony i wyklarowany - mniej? :friends:

Pozdrowienia - Jakub
wacek11
 
Posty: 74
Dołączył(a): 12 sty 2015, o 20:16

Re: Co ma wpływ na ilość powstających syfów

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 28 maja 2016, o 10:37

% to pikuś (ok 10 półek i już go masz) tu jest mowa o najwyższej klasie, czyli luks/neutral.
Organoleptyczne nie widzę żadnej różnicy od tego co było wcześniej. A wyniki badań nie długo będą.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5399
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość