Jak zrobić mocny nastaw.

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 18 maja 2016, o 16:35

siedestyluje napisał(a):To jak tam Boxer... teraz już wiesz dlaczego Ci tak mało ukapało? :P

Pozdr. Paweł.



Jasne że wiem, 2 kg cukru zostało nie przerobione w nastawie i do skurczybyka ogonów, których według twojej metody się nie odbiera. Zresztą Pawle próbki z tego procesu będą przebadane, wiec zobaczymy co wyjdzie. Bo jak jeszcze będą śladowe ilości przedgonów to twoje 1500ml z trzech procesów będą się miały nijak do moich 2500ml :) I nie zapomnij jeszcze że wasz nastaw to 90 l a mój był o 20l pomniejszony :)

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 maja 2016, o 07:54

Nie o to pytałem. Pytałem czy wiesz już dlaczego nastaw nie został do końca przerobiony?
Na szczęście jak ktoś prawidłowo rektyfikuje to przynajmniej nie ma to wpływu na jakość, co najwyżej będzie mniej urobku.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 09:50

siedestyluje napisał(a):Nie o to pytałem. Pytałem czy wiesz już dlaczego nastaw nie został do końca przerobiony?


Ja to wiem, ale zastanawiam się skąd ty możesz to wiedzieć jak mi zalecałeś odłożenie miernika i sprawdzanie nastawu organoleptycznie. Jak wytrawne to gotowe, tak to było? Bo zapomniałem że ty masz cudowny jęzor i wyczujesz w 90 l nastawie że 2-4 kg cukru nie są jeszcze przerobione. A potem zdziwienie, miernik w dunder a tam na plusie :świrek:

siedestyluje napisał(a):Na szczęście jak ktoś prawidłowo rektyfikuje to przynajmniej nie ma to wpływu na jakość, co najwyżej będzie mniej urobku.


No bo mistrz taniości, wydajności i szybkości nie przejmuje się tym że wylewa cukier w kanał :brawa:. Bardzo profesjonalne podejście jeszcze raz duże brawa :brawa:.
Tak dla twojej informacji, pogadałem sobie z kilkoma użytkownikami twojej kolumny i się poprzyznawali że im ten magiczny nastaw też nie raz już psikusa zrobił. Więc ludzie ogarnijcie się i zróbcie raz lub dwa nastaw z normalnych proporcji i zobaczycie jaka jest różnica.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez kodi » 19 maja 2016, o 10:46

boxer1981228 napisał(a):Więc ludzie ogarnijcie się i zróbcie raz lub dwa nastaw z normalnych proporcji i zobaczycie jaka jest różnica.Box


Ale jaka ma być róznica?
Taka że mniej uciągnę z kega :yyyy:
a może wódeczka będzie lepsza?

Może ktoś wcześniej o tym pisał, ale przypomnę niesmiało, że to ja proponowałem 30kg cukru + 2 do 2,5 paczek drożdzy.
Robię tak od roku i zawsze schodzi mi poniżej zera. Nie rozumiem zatem Twojego ogarnijcie się.

Wcześniej robiłem z 24kg i tez wychodziło, tylko jak można prawie w tym samym czasie czyt. pieniądzach - zrobić więcej to dlaczego nie.

Pozdr
Avatar użytkownika
kodi
 
Posty: 89
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:22

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 10:51

kodi napisał(a):Robię tak od roku i zawsze schodzi mi poniżej zera. Nie rozumiem zatem Twojego ogarnijcie się.


To że schodzi poniżej 0 nie znaczy że cały cukier został przerobiony, bo przy takich proporcjach powinno być nie poniżej zera a grubo poniżej nawet i -6. Porównując nastaw standardowy, który robię z 20 kg cukru i ten co polecasz z 28 lg przeskalowany pod mój zbiornik. To z 24 kg otrzymałem mniej serca jak z 20 kg. Czemu to chyba powinieneś wiedzieć, jak o Paweł napisał "więcej zboża więcej plew" ;)
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 maja 2016, o 10:53

Boxer. Bo jak Ci już grzyby zdechły to se możesz trzymać i nawet rok a część cukru i tak zostanie nieprzerobiona. Dlatego kazałem Ci puszczać to co co jest.
Ponawiam pytanie. czy wiesz już dlaczego Ci grzyby zdechły? czytaj dlaczego uzyskałeś mniej urobku niż my.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 19 maja 2016, o 11:22

:witam:
Kol. boxer odpuść już sobie ten nieszczęsny nastaw. Nie wychodzi, trudno, to żywy organizm – nie działa wg. schematów. Rób po swojemu i będzie git! Ale podchodzenie do sprawy, że wszystko co się u Ciebie nie sprawdza jest cygaństwem , oszustwem i do dupy jest nie fair. Ideą tych proporcji jest wyciągnięcie max. Ilości gorzały z 90l nastawu, co wpisuje się w całą Pawłową metodę gotowania 2 kegów po ok. 45l. Nawet jeśli trochę słodyczy zostanie (a tak się podejrzewam każdemu czasem zdarza) to mały pikuś i niewielka strata. Ważne, że w danym procesie, w danych warunkach idziemy na maxa. Za miesiąc będzie lepiej, albo gorzej, ważne że walka o optymalną ilość % trwa.
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 11:25

siedestyluje napisał(a):Boxer. Bo jak Ci już grzyby zdechły to se możesz trzymać i nawet rok a część cukru i tak zostanie nieprzerobiona. Dlatego kazałem Ci puszczać to co co jest.
Ponawiam pytanie. czy wiesz już dlaczego Ci grzyby zdechły? czytaj dlaczego uzyskałeś mniej urobku niż my.

Pozdr. Paweł.



Tak wiem, "chytry dwa razy traci". Ale jak już to mnie popraw.

Kol. Kalfas już sobie dawno odpuściłem, nie tylko ja ale i kliku znajomych co próbowało i też nie wyszło. Nie rozumiem po co za każdym razem ryzykować że nastaw nie przerobi jak można sobie na spokojnie robić z mniejszej ilości i odbierać mniej ogonów. Ale ja nikogo nie będę do niczego zmuszał, niech sobie każdy robi jak chce. Możecie sobie nawet na dundrze nastawiać :)

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 19 maja 2016, o 11:28

Przepraszam, ale ile według Ciebie (was) pokazuje na spławiku dunder przy całkowicie przerobionym cukrze?
Bo na pewno nie zero :świrek:
Czy może wychodząc z ilości urobku brutto (pominę dzięki temu metodę) mogę stwierdzić czy nastaw wychodził?
30kg cukru i urobek brutto 17l. Wiem, że to nic w porównaniu z TanimCukrem ;)

Piotr
tabikgo
 
Posty: 592
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 11:37

tabikgo napisał(a):Przepraszam, ale ile według Ciebie (was) pokazuje na spławiku dunder przy całkowicie przerobionym cukrze?
Bo na pewno nie zero :świrek:
Piotr


I tu się mylisz bo dunder po całkowicie od fermentowanym nastawie pokazuje 0 a jeśli nie odebrałeś całego alko do końca to wynik będzie jeszcze ciut niżej.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 19 maja 2016, o 11:46

:witam:
boxer1981228 napisał(a):Nie rozumiem po co za każdym razem ryzykować że nastaw nie przerobi jak można sobie na spokojnie robić z mniejszej ilości i odbierać mniej ogonów. Box

A jakież to ryzyko? Nastawu nie spieprzysz. Nawet jeśli zostanie kilo, dwa nieprzerobionego, to jaka tragedia? Ile tych ogonów będzie więcej? Na szczęście masz szczegółowo, kilkakrotnie opisaną metodę OPWS. Jeśli to zrobisz zgodnie z instrukcją, nie ma bata, sklepowa się nie umywa!
Pozdro!

P.S. Poza tym wydaje się, że wszelkie smrody biorą się raczej z przerobionego cukru, a nie z tego który pozostał.
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 12:11

@Kalfas to że sklepowa się umywa to nie trzeba kolumny bo wystarczy szybkowar i szkiełko i troszkę wiedzy. Paweł obiecał mi jego metodą absolucik tj, spirytus luksusowy/neutralny i tego się trzymajmy. Tak jak napisałem w innym poście, poczekajmy na badania bo powoli zaczynam mieć dość tych głupich przepychanek.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez kodi » 19 maja 2016, o 13:04

boxer1981228 napisał(a):Nie rozumiem po co za każdym razem ryzykować że nastaw nie przerobi jak można sobie na spokojnie robić z mniejszej ilości i odbierać mniej ogonów. Ale ja nikogo nie będę do niczego zmuszał, niech sobie każdy robi jak chce. Możecie sobie nawet na dundrze nastawiać :)


Słuchaj ja nikogo nie zmuszam by ryzykował. Podzieliłem się przepisem by i inni mieli wiele radości. Mnie wychodzi innym chyba też. Przyjmuję, że nie wszystkim. Nie umiem odpowiedzieć dlaczego. I zgadzam się jak mamy marnowac cukier to lepiej robić mniejsze proporcje. Uważam także że każdy powinien spróbować z 30kg cukru - bo jak mu wyjdzie to już tak będzie jechał, a jak nie to wróci do przepisów z paczki. I tyle.
Pozdr
Avatar użytkownika
kodi
 
Posty: 89
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:22

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 maja 2016, o 13:25

Moi klienci którzy są ze mną w kontakcie mówią, że przepis jest powtarzalny i zawsze im wychodzi.
Zasada jest prosta, trzeba tylko nie przekraczać zbyt wysokich i zbyt niskich temperatur.

Nie przejmuj się Kodi co pisze Boxer, niech się najpierw nauczy rzemiosła.
Dla mnie jesteś wielki, dzięki Tobie mamy więcej dobroci za jednym podejściem :brawa:

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 14:04

kodi napisał(a):Uważam także że każdy powinien spróbować z 30kg cukru


Ależ oczywiście niech próbuje i ocenia. Ja znam przynajmniej 10 osób, które próbowały i się nieźle rozczarowały jak nastaw się sklarował przy 2 blg ;)

siedestyluje napisał(a):Nie przejmuj się Kodi co pisze Boxer, niech się najpierw nauczy rzemiosła.


Powiedział rzemieślnik, który nigdy takiego nastawu nie robił :hahaha: Ciekawe jak teraz by ci próbeczka wyszła tą twoja cudowną receptą.

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 maja 2016, o 14:57

"Gowno widziałeś w dopie byłeś" panie Boxer.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 19 maja 2016, o 18:44

siedestyluje napisał(a):"Gowno widziałeś w dopie byłeś" panie Boxer.

Pozdr. Paweł.


Odpowiedź administeatora/moderatora/właściciela forum, uśmiech na mojej twarzy bezcenny ;)
I teraz powiedzcie mi, jak prowadzić rozmowę na poziomie z takim człowiekiem. Wydaje mi się Pawle że rozmowa z tobą to tak jak taplanie się ze świnią w błocie ;) tylko po chwili sobie uświadamiam że świni się to podoba. Jeszcze raz duże brawa :brawa:
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 maja 2016, o 19:09

Widziałeś cudzysłów? Tak się mówi do kogoś kto nie widział i nie wie co robię a mówi, że wie.
Od kiedy Ty taki delikatniutki się zrobiłeś?

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 20 maja 2016, o 08:58

Czyli odnalazłeś mój brakujący litr? Będzie 0.6 :)

Piotr.
tabikgo
 
Posty: 592
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 2 lut 2017, o 08:40

Chciałbym zapytać, czy jak robicie ten swój mocny nastaw to używacie grzalki do utrzymywania jednakowej temperatury, czy po prostu stawiacie w pomieszczeniu i czekacie jak przerobi?

Mariusz
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1759
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 2 lut 2017, o 08:54

Na początku to raczej trzeba go schładzić, turbo nie lubią zbyt wysokiej temperatury, dlatego dajemy 2 paczki zamiast 3 bo by się przegrzały
Pierwszy dzień nie przykrywasz beczki nawet i kontrolujesz temperaturę w środku beczki (nie pomieszczenia) Jak temperatura zaczyna zbliżać się do 30-stu powiedzmy jak ma 28 to już jest alarm i trzeba to zacząć słodzić. Zamrożone butelki pety lub wąż ogrodowy do środka i przepuścić przez niego wodę, lub przestawiać w chłodniejsze miejsce

Potem jak już się uspokoi to można ocieplić beczkę.

Potem jak już będzie mu za zimno (tak powiedzmy poniżej ok. 23st) to można zacząć dogrzewać grzałką od akwarium.

Po ok 10 dniach kończy pracę i mamy o dwa litry z kega więcej niż kiedyś było.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 2 lut 2017, o 09:11

Pytałem, bo myślę o jakichś testach, żeby przeprowadzić. Mocny nastaw + metoda OPWS, ale powiem Ci szczerze bez zgyzliwosci, że dużo zachodu jest przy tym nastawie. Robiąc słabszy nastaw nie muszę się martwić o przegrzanie. Stawiam w temperaturze 18-21*C i nie obchodzi mnie nic. Teraz czasowo mieszkam w innym miejscu niż mam kolumnę i nastawy, więc nie mógłbym codziennie dogladac.
Zobacz, najpierw trzeba go ochladzac, później ocieplac, jeszcze później dogrzewac grzalka, musiałbym przy tym cały czas czuwać...

Mariusz
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1759
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 2 lut 2017, o 09:20

Nie zawsze trzeba to robić. Sprawdzasz temperaturę i może okazać się, że nie ma potrzeby ingerować i przeważnie tak jest.

Naprawdę warto zacząć robić ten nastaw bo masz o ok. dwa litry więcej radości za jednym podejściem.

Kodi! Jesteś Wielki! :szacun:

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5963
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 2 lut 2017, o 10:12

Może się okazać, że będzie ok, a może nie. Właśnie o to chodzi, że trzeba pilnować. Swoją drogą, dlaczego Ty tak dziękujesz Kodiemu, on odkrył Amerykę, czy co? Przecież to logiczne, że można robić słabsze, mocniejsze i bardzo mocne nastawy, co w tym odkrywczego?

Jak ja Ci powiem, że można 31 kg cukru na 75 l wody i wyjdzie Ci taki nastaw tzn . przerobi, to też będziesz mnie tak wychwalal? ;)

Mariusz
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 1759
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez cukrownik » 2 lut 2017, o 10:15

Powiem Ci że nie tylko wychwalał ale też walil gruche do głównego zbiornika :świrek:
cukrownik
 
Posty: 930
Dołączył(a): 30 sty 2017, o 18:06

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość