Jak zrobić mocny nastaw.

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 9 mar 2016, o 15:42

Szykuję nastaw według Pawła zaleceń i dostałem wyraźna instrukcję 30 kg cukru plus 75 l wody i to ma być zaszczepione 2 paczkami Alcotec 48 tylko teraz pytanie, to maja być te w nowym opakowaniu bo tych starych czarnych już nigdzie nie ma. Pytam żeby potem nie było zastrzeżeń że drożdże nie takie.

Pozdrawiam
B
Ostatnio edytowano 9 mar 2016, o 16:16 przez admin, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzielono z [Jak zrobić właściwie cukrówkę do rektyfikacji]
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić właściwie cukrówkę do rektyfikacji

Nieprzeczytany postprzez kovalski2 » 9 mar 2016, o 15:45

Będą dobre, starych zleżałych choć o najlepszej opinii też niema co brać.
kovalski2
 
Posty: 32
Dołączył(a): 20 lut 2016, o 15:43

Re: Jak zrobić właściwie cukrówkę do rektyfikacji

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 9 mar 2016, o 15:59

A jak klarujecie taki nastaw? Grawitacyjnie czy Turbo klar jaeśli tak to ile 1 czy 2 paczki na nastaw czy może gotujecie bez klarowania?
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić właściwie cukrówkę do rektyfikacji

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 9 mar 2016, o 16:07

Nie trzeba klarować, liczy się tylko moc, resztę załatwi kolumna.
Nowe będą ok.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez abak » 9 mar 2016, o 19:21

Ja ze swojej strony polecam 1410 gozdawy, http://www.allegromat.pl/aukcja183563 używam gdzieś od roku i ani razu mnie nie zawiodły, a są tańsze od alcoteca, mi 2 paczki przerabiają 36 kg cukru w 115 litrach nastawu w ok. 8-10 dni, ważna jest temp startu (25-27 st) i dobrze jest nastaw dobrze napowietrzyć. :piwo:
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 mar 2016, o 10:54

Trzeba by było sprawdzić jak by wyrobiły przepis Kodiego. (75 woda, 30kg cukir, 2 paczki drożdży) Może są jeszcze lepsze niż Acotec 48 i może dałoby radę dosypać jaszcze trochę cukru więcej :taniec:

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez kodi » 11 mar 2016, o 11:19

Sam jestem ciekaw jak te inne drożdże co podaje Abak.
Zwróce tylko uwagę, iż Abak na 1kg cukru daje 3,2 litra wody a ja na 1kg cukru daję 2,5l wody. Jakby nie patrzec mój litr cukrówki musi być mocniejszy.

Potwierdzam, że alcotec 48 są teraz sprzedawane w innej szacie graficznej, aczkolwiek wewnątrz sa te same drożdże.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie temp. pomieszczenia w którym masz beczki.

Osobiście na 30kg cukru daję 2,5 paczki alcotec48 i w zimie kiedy temp. pomieszczenia ma ok. 18-20stopni przerób trwa do 12 dni.
Przy tych samych proporcjach, ale latem kiedy temp. oscyluje w granicach 24-26 przerób spokojnie zamyka się w 10 dniach a i wtedy można śmiało dać 2 paczki.

Zwracam tylko uwagę, iż dobry nastaw to suma wielu czynników.

Pozdr
Avatar użytkownika
kodi
 
Posty: 89
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:22

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 11 mar 2016, o 13:20

:witam:
Ćwiczyłem Gozdawę przy proporcjach kodiego, moim zdaniem Alcotec 48 przerabiają lepiej. Po kilkunastu nastawach optuję za utrzymywaniem nastawu w temperaturze 20 - max 22 stopni. Proces trwa dłużej, przebiega spokojniej ale jest duża gwarancja przerobu całkowitego.
Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez abak » 11 mar 2016, o 17:18

kodi napisał(a):Sam jestem ciekaw jak te inne drożdże co podaje Abak.
Zwróce tylko uwagę, iż Abak na 1kg cukru daje 3,2 litra wody a ja na 1kg cukru daję 2,5l wody. Jakby nie patrzec mój litr cukrówki musi być mocniejszy.

Potwierdzam, że alcotec 48 są teraz sprzedawane w innej szacie graficznej, aczkolwiek wewnątrz sa te same drożdże.
I jeszcze jedna uwaga odnośnie temp. pomieszczenia w którym masz beczki.

Osobiście na 30kg cukru daję 2,5 paczki alcotec48 i w zimie kiedy temp. pomieszczenia ma ok. 18-20stopni przerób trwa do 12 dni.
Przy tych samych proporcjach, ale latem kiedy temp. oscyluje w granicach 24-26 przerób spokojnie zamyka się w 10 dniach a i wtedy można śmiało dać 2 paczki.

Zwracam tylko uwagę, iż dobry nastaw to suma wielu czynników.

Pozdr



Kodi, coś nie tak Ci wyszło 36 kg daje ok 22 l objętości 115-22=93 l wody, czyli na 1 kg daję ok. 2.6 l wody
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 mar 2016, o 18:30

Kurde, chłopaki proszę was noooo, po jaką cholerkę to cytować jak zwracacie się bezpośrednio do kogoś?
Przez coś takiego się rozmazuje forum i nieprzyjemnie to się czyta.

Poprawcie się, pisze ogólnie bo nie tylko Abak nie oszczędza ekranu.
Cytujemy tylko co niezbędne (do czego konkretnie chcemy się odnieść) Jak się do kogoś tylko zwracamy wystarczy np. @nick. Lub sam nick.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez wacek11 » 12 mar 2016, o 08:34

Witam - wielokrotnie sprawdzałem ;objętość 2kg cukru po rozpuszczeniu wynosi od 0,95 litra do 1,05 litra . Czyli 30kg cukru daje objętość od 14,25 l do 15,75 litra . A najbardziej wydajny cukier jaki ja znam , to cukier pakowany w worki 25 kg od producenta -cena 45zeta .On też ma największą objętość po rozpuszczeniu w wodzie . [Czyli tzw. zawartość "cukru w cukrze"} :shock:
wacek11
 
Posty: 75
Dołączył(a): 12 sty 2015, o 20:16

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez donpicolo » 18 mar 2016, o 22:35

Gdzie można kupić cukier w workach 25 kg?
donpicolo
 
Posty: 37
Dołączył(a): 8 kwi 2015, o 23:28

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez kodi » 21 mar 2016, o 10:25

donpicolo napisał(a):Gdzie można kupić cukier w workach 25 kg?


selgros, makro i pewnie inne lokalne hurtownie.
Avatar użytkownika
kodi
 
Posty: 89
Dołączył(a): 23 lis 2014, o 22:22

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Gregg22 » 16 maja 2016, o 12:45

Koledzy pomóżcie. Zrobiłem nastaw 30 kg cukru 75 l wody 2 paczki drożdży alcotec 48. Temp. początkowa 26 st. Temp. otoczenia ok 22 st. Teraz jest 2 doba i temp. powoli ale wzrosła do 30,5 st.Czy nie jest ona aby za wysoka?
Gregg22
 
Posty: 27
Dołączył(a): 24 lis 2015, o 18:30

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2016, o 13:10

Jest za wysoka ale bez paniki. Odkryj beczkę, nich będzie otwarta, nie przykrywaj nawet szmatą.
Z każdym dniem będzie coraz lepiej, potem trzeba będzie przykryć beczkę ale tak aby oddychała, potem ocieplić, a jak zejdzie poniżej ok. 22st to nawet należy zacząć podgrzewać grzałką od akwarium.
Pomyśl sobie co by się działo na 3 paczkach, dlatego właśnie dajemy tylko dwie aby wolniej chodziło w pierwszej fazie.

Można się jeszcze ratować lodem (zamrozić w butelkach plastikowych) i potem wrzucić do beczki ale chyba nie ma takiej potrzeby.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Gregg22 » 16 maja 2016, o 13:16

Beczka jest odkryta cały czas ale z tym lodem to ciekawy pomysł. Mam nadzieje że temp. już nie wzrośnie
Gregg22
 
Posty: 27
Dołączył(a): 24 lis 2015, o 18:30

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez MarTcziX » 16 maja 2016, o 13:36

Do 35*C w beczce nic się nie stanie więc spokojnie i bez paniki.
http://airgun-hunting.pl/viewtopic.php? ... 86#p132545 - moja obecna zabawka
Obrazek
http://airgun-hunting.pl/ - tu robimy prawdziwe zdjęcia!
Metro 2033 Redux - polecam dobrą gierkę...
Avatar użytkownika
MarTcziX
 
Posty: 198
Dołączył(a): 3 lut 2016, o 20:30
Lokalizacja: Władysławowo

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 16 maja 2016, o 13:52

Ja zadaję Alcotec48 przy 30 stopniach. Pokrywka położona na bekę. Pomieszczenie 25 stopni.
Temperatury w trakcie nie mierzę :rumieniec:
Woda odwarowa miała 2Blg :)

Pozdrawiam,
Piotr.
tabikgo
 
Posty: 594
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 18 maja 2016, o 08:42

MarTcziX napisał(a):Do 35*C w beczce nic się nie stanie więc spokojnie i bez paniki.

Nie chciałbym aby nowi źle odczytali Twoje intencje.
35 st to jest granica powyżej, której drożdże mogą się zaparzyć, ale praca w tak wysokiej temperaturze dala dla grzybów a turbodoładowaniem nie jest dobra. Po prostu za szybko się wyszumią i zbyt wcześnie zakończą swoją robotę zostawiając nieprzerobiony do końca cukier.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez boxer1981228 » 18 maja 2016, o 11:06

tabikgo napisał(a):Woda odwarowa miała 2Bl


A mierzyłeś nastaw cukromierzem przed rektyfikacją?

Box
boxer1981228
 
Posty: 648
Dołączył(a): 3 wrz 2015, o 18:24

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez Gregg22 » 18 maja 2016, o 11:31

Na początku dałem 27 kg cukru i blg wynosiło 27. Po 2 dniach dodałem jeszcze 3.Dzisiaj jest 4 doba temp.wynosił 25 st a blg 5. Mam nadzieję że nie przegrzalem drożdży
Gregg22
 
Posty: 27
Dołączył(a): 24 lis 2015, o 18:30

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 18 maja 2016, o 12:50

Mierzyłem.
Skala na biowinowskim jest tylko do zera. Sądząc po zanurzeniu, pokazywał 3-4 na minusie.
Spławik wystawał około 1cm. Na wodzie pokazuje idealnie 0. Przez brak skali bardziej mnie interesuje Blg wody odwarowej.
Kiedyś gdzieś czytałem, ale nie potrafię teraz odnaleźć tego tematu. Może ktoś podrzuci? :)
tabikgo
 
Posty: 594
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 18 maja 2016, o 13:05

To jak tam Boxer... teraz już wiesz dlaczego Ci tak mało ukapało? :P

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 18 maja 2016, o 13:58

Mało, nie mało, nie ma co. Trzeba wysłać próbki :)
Fajnie się temat zwiększenia substancji niechcianych przy wysokim Blg zaczynał.
Trochę King Crimson pociągnął, później brzuchacz i zdechło.
tabikgo
 
Posty: 594
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Jak zrobić mocny nastaw.

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 18 maja 2016, o 15:16

Trzeba trzeba, niech nie myślą, że piją lepsze niż my.
Tylko się nie domyśl i nie wyślij ze sklepowego, bo oszustem zostaniesz :)

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 6240
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Następna strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron