Drożdże piekarnicze?

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 30 paź 2013, o 14:35

Witam.

Dziś postanowiłem przybliżyć temat nastawów na drożdżach piekarniczych, które wg. mnie są opłacalne tylko ze względu na swoją cenę, dodatkowe zabiegi wspomagające pracę tych drożdży są dość uciążliwe, długi czas oczekiwania na zakończenie fermentacji i ogólny efekt końcowy nie powalają na kolana i lepiej użyć dobrych turbo drożdży niż bawić się w piekarnie. Ale nie mniej są pewnie osoby które takie nastawy chciały by robić lub robią, to co napiszę nie jest może przepisem, ale sposobem na skrócenie pracy piekarniczych drożdży z 4-5 tygodni do około 2 ? co niektórym może się przydać?

Przygotowanie nastawu:
Zaczynamy od przygotowania drożdży, ponieważ one potrzebują chwili na ?rozbujanie? się, więc do słoika (najlepiej 2litrowego) lejemy litr letniej wody (około 28*C) i rozpuszczamy w niej dwie łyżki cukru, lyżkę DAF?u (fosforan dwuamonowy), 2 tabletki Wit. B1 (z apteki) i dodajemy pokruszone dwie kostki drożdży piekarniczych, całość mieszmy, dodajemy do tego ćwiartkę startego jabłka i zostawiamy na 2 godziny aż drożdże zaczną pracować w słoiku. W między czasie sporządzamy nastaw?

5 kg cukru rozpuszczamy w 5l wrzącej wody i wlewamy do fermentatora, dolewamy 20l zimnej, surowej wody z kranu, dodajemy do tego też łyżkę DAF?u , 2 tabletki Wit. B1, grubo starte 2-3 jabłka, 3 tabletki rozpuszczalnej multiwitaminy i termolizat drożdżowy (czyli w małym garnku gotujemy szklankę wody i dodajemy do tego kostkę drożdży, mieszamy by się rozpuściły i gotujemy kilka minut, następnie studzimy i dolewamy do nastawu), wszystko razem mocno mieszmy i dodajemy do nastawu całą zawartość ze słoika mieszamy i zamykamy fermentator pokrywą z rurką fermentacyjną, po około 6-8 godzinach nastaw zacznie ładnie pracować, więc zostawiamy go w spokoju na 3-4dni, po tym czasie pobieramy z fermentatora 0,5l nastawu i w nim rozpuszczamy kilo cukru dodając 2 łyżeczki (nie łyżki) DAF?u i tabletkę B1 + jedną multiwitaminę, studzimy i dolewamy do reszty, tak zostawiamy już do końca fermentacji ? warto mierzyć Blg by wiedziec kiedy fermentacja zbliża się do końca. Następnie klarowanie i możemy destylować?

Dodam jeszcze, że celowo nie pisałem nic o dodawaniu przecieru pomidorowego, ponieważ przecier zastąpiłem startymi jabłkami, wg. mnie świerze owoce lepiej nadają się na pożywkę niż przetworzone pomidory, dodatkowo destylując taki nastaw na pot-stillu lepiej czuć odrobinę jabłek niż pomidorów.

Pozdrawiam.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez darek69 » 15 kwi 2014, o 21:38

Co to jest termolizat drożdżowy ? Przecież ugotowane drożdże niespełniają ,już swojej funkcji ( chyba). Z góry dzięki za odpowiedż.
darek69
 
Posty: 11
Dołączył(a): 23 lut 2014, o 20:56

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 25 kwi 2014, o 21:38

Termolizat drożdżowy, to nic innego jak naturalna pożywka dla żywych drożdży ( zrobiona przez przegotowanie (obumarcie) świeżych drożdży) - krótko mówiąc, żyjące drożdże żerują na martwych. Przyspiesza to i polepsza fermentację, a nie wpływa znacząco na jakość nastawu i otrzymanego później destylatu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez premier9 » 24 mar 2015, o 18:51

Mam pytanie o drożdze turbo czy tam jest chemia ?
premier9
 
Posty: 11
Dołączył(a): 20 sty 2015, o 14:30

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 25 mar 2015, o 09:46

Obstawiam, że jest chociaż mogę się mylić, ale przy rektyfikacji nie ma to znaczenia.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez premier9 » 25 mar 2015, o 14:44

dlaczego przy rektyfikacji nie ma znaczenia?
premier9
 
Posty: 11
Dołączył(a): 20 sty 2015, o 14:30

Re: Drożdże piekarnicze?

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 25 mar 2015, o 18:38

Bo jak się poprawnie przeprowadzi proces na dwa razy to wyjdzie tylko C2H5OH i nic więcej (wszystko się oczyści)

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 3457
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46


Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość