Przepis na solidny nastaw-porady

Przepisy na dobry zacier, porady itp.

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 11:10

DZICI napisał(a):25kg cukru i ile wody i jaki uzysk


dowód na to że nie czytasz co się w wątkach pisze albo masz problem z przyswojeniem informacji.

Zadał konkretne pytanie jak w cytacie. Dostał odpowiedź.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 11:30

Ależ czytam, dlatego własnie napisałem, że po co dupę zawraca skoro woli słabsze. Taki przepis ma przecież na opakowaniu i dyskusja o tym nic nie wnosi.
Uważam, że słowo dupę zawraca nie jest obraźliwe i jest adekwatne do sytuacji.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 11:56

co do mocnego nastawu poradę dostał
temat poszedł dalej, nie widzę roblemu czemu ja i kolega mieli byśmy go nie pociągnąć dalej jak. A Ty sobie zbędne komentarze o zawracaniu dupy daruj i tyle.
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 12:15

Jasne. Przepraszam.
Szkoda tylko, że jak nowi to czytają to sobie mogą pomyśleć, że mocny nastaw jest nieosiągalny dla nich.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez młodypsotnik » 16 maja 2019, o 12:39

ale czemu nieosiągalny, było napisane że da się tylko trzeba się przy tym trochę nachodzić
młodypsotnik
 
Posty: 309
Dołączył(a): 3 paź 2017, o 20:38

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 16 maja 2019, o 13:42

DZICI napisał(a):Cały czas wierzę w ten mocny nastaw lecz ja próbując go robić chyba z pięć razy w żadnej próbie nie odniosłem sukcesu.

Ja robiłem dwa razy i też mi nigdy nie przerobił do końca.
DZICI napisał(a):Ostatnią próbę robię na wodzie z biedronki. Innych pomysłów nie mam

Nie wiem z jakiego powodu uparles się na mocny nastaw, ale jeżeli z oszczednosci, bo chcesz mieć więcej alkoholu za jednym podejściem to kupowanie wody z biedronki z ekonomicznego punktu widzenia nie będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem...

młodypsotnik napisał(a):Przygotuj sobie zamrożone 4 butelki z wodą 1,5l.
Drożdze( nawet te których teraz używasz) podaj w temp 25-27 stopni. Jak nastaw ruszy i zobaczysz ze ma 29 to odrazu dwie butelki z lodem ładuj do środka.( i odrazu dwie kolejne do zamrażarki ;P). I tak ciągle musisz pilnować żeby temp powyżej 30 nie skoczyła.

Jeżeli ktoś jest na emeryturze lub ma dużo wolnego czasu to można się tak bawić, ale generalnie wydaje mi się, że jest to strasznie uciążliwe.

Dzici i jeszcze jedno moje spostrzeżenie. Ja podczas testu opws robiłem na nastawie z 26 kg cukru i z 30 kg, który do końca mi nie przerobił. Według badania na chromatografie ten z 30 kg ma mniej zanieczyszczeń, ale odkąd je zrobiłem to już z 3-4 razy robiłem ślepe testy, w tym z miesiąc temu i powiem Ci, że ten niby czystszy z 30 kg za każdym razem jest ostrzejszy w smaku i generalnie ciężej się go pije. Czy to przez to, że był z mocniejszego nastawu? Nie wiem. Jednak wiem, że już nigdy nie zrobię mocnego nastawu, 26-27 kW cukru to jest odpowiednia proporcja.

Mariusz

P.s. Właściciel forum niech nie odpisuje na tego posta, Twoje zdanie aż za dobrze każdy zna.
Avatar użytkownika
Mariusz19029
 
Posty: 2697
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 maja 2019, o 14:35

Badania na chromatografie nijak się mają do nastawu.
Jakość to operator a nie nastaw.
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez arcii111 » 16 maja 2019, o 17:57

Mi ten nastaw wychodzi ale go nie robię gdyż towar jest ostry i gorszy w smaku niż ten że słabszego blg.
Ustal swoją granicę blg z której wychodzi bez zbytniego trudu i to rób
Avatar użytkownika
arcii111
 
Posty: 1023
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 06:35

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez DZICI » 17 maja 2019, o 08:07

Mariusz19029 owszem z ekonomicznego punktu widzenia używanie wody z biedry mija się z celem.
Użycie tej wody jedynie ma na celu wyeliminowanie podejrzenia wody jako sprawcy moich nieudanych prób. A że w biedrze woda mineralna w 5l butlach kosztuje poniżej dwóch złotych stać mnie na taki eksperyment. Jeszcze biorę pod uwagę drożdże, no ale od samego początku używam wychwalanych Alcotec 48 Turbo Pure.
A dlaczego się uparłem hmmm, myślę że teraz to jest mój upór nic więcej na zasadzie takiej innym wychodzi a dlaczego mi ma nie wyjść.
DZICI
 
Posty: 68
Dołączył(a): 28 lut 2016, o 14:43

Re: Przepis na solidny nastaw-porady

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 17 maja 2019, o 08:14

Wiadomo, że jak mocny nastaw to więcej serca a jak więcej serca to i więcej odpadów, to takie oczywiste.
Przy mocnym nastawie adekwatnie będzie więcej przedgonu, ale do jasnej cholery....problem jest sobie z tym poradzić i odebrać syf oddzielenie? Po to jest operator i po to ma rozum aby to potrafić. Sprzęt jest do tego wystarczający, a "winę" mocnego nastawu bierze na siebie surówka. Przekonał się o tym Mariusz podczas testu OPWS. Podlinkować?
Pozdr. Paweł.

ps. Mocy nastaw to coś pięknego bo mamy dużo więcej dobroci za jednym podejściem. To nie destylacja że w dużej mierze wszystko zależało od nastawu/zacieru. Mamy nowe czasy i nowe cacka.
siedestyluje
 
Posty: 10145
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Poprzednia strona

Powrót do WSZYSTKO O NASTAWACH

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron