palacio mel

Przepisy na nalewki, sposoby na dobre smakówki.

palacio mel

Nieprzeczytany postprzez abak » 28 lis 2016, o 21:46

polecam do mieszania z niektórymi nalewkami, np 2 części nalewki z derenia + 1 część miodu, trunek wyszedł genialny, jedna z najlepszych moich nalewek.

https://www.regioalko.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_ae1cd07fb54429a8a83262b3cf3287ac.jpg
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 lis 2016, o 09:20

Akurat derenia to bym nie "ulepszał". Dla mnie to profanacja królewskiej nalewki.
Na inne nalewki i owszem, jak komu smakuje i kto co lubi......
Ale to jest tylko moje zdanie, Twoje oczywiście szanuję i o gustach się nie dyskutuje.

Mam nadzieję że się nie obrazisz.
Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5415
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez abak » 30 lis 2016, o 22:13

Paweł, cały Ty, nie robiłem, nie próbowałem, ale na szelki wypadek napiszę że robisz źle, widzisz dla Ciebie profanacją jest odkrywanie nowych smaków, dla mnie np. zalewanie owoców spirytusem klasy Be.... ale pozostańmy przy tym że o gustach się nie dyskutuje, dodam że na 5 osób próbujących derenia z miodem i bez, wszyscy wybrali z. Dziś w auchanie zakupiłem 15 buteleczek (18 pln szt.) i sprofanuję 5l z 18 tegorocznego derenia :taniec: reszta idzie do wiśni, tarninki i orzechówki i na dalsze eksperymenty :)
Testowałem jeszcze miodki apisa czy jakoś tak i słabo się komponowały.
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 1 gru 2016, o 09:27

Bo ja jestem chłopak na opak :) Nikt nie chce przecież źle, lepiej się sprzeczać to przynajmniej będzie jakiś pożytek.
Nowe smaki lubię odkrywać, moja uwaga dotyczyła wyłącznie derenia.

Mój dereń jest tak cudowny, że nie ośmieliłbym się coś do niego dodać. Nie kieruję się opinią innych bo przeważnie ludzie wolą z cukrem a ja piję samą naturę.
Prawie wszystkie nalewki robię bez cukru i niczym innym nie słodzę.

Jak robisz swój dereń? Jak długo trzymasz? Macerujesz? Dajesz cukier?
Napisz przepis.

Pozdr. Paweł. :piwo:

ps. Gadasz ma mnie a sam krytyki nie bierzesz :P
siedestyluje
 
Posty: 5415
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez abak » 1 gru 2016, o 18:56

Jakiej krytyki, jak krytykujesz coś czego nie próbowałeś ??? Nigdy nie zdarzyło mi się krytykować czegoś czego nie próbowałem, różnicę w nalewce między kiepskim a dobrym spirytusem znam, bo testowałem. Po co Ci przepis jak masz cudowny ? w zeszłym roku macerowałem 5 miesięcy w tym niecałe 3. najpierw spiryt poniżej 70%,potem tydz. cukier aż się rozpuści i odbierze resztę dobrego.
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 1 gru 2016, o 20:08

Szkoda, że się tak rzucasz bo bym Ci doradził, że pestkowych owoców się długo nie trzyma bo wtedy nalewka wychodzi gorzka i trzeba dawać cukier.
Jak potrzymasz krótko, góra tydz to smakuje zupełnie inaczej, teraz bez cukru mam słodszą niż jak kiedyś dawałem cukier.
Nie rozumiem czemu traktujesz mnie jak wroga, bo nie daję miodu do derenia?
Chcę Ci tylko doradzić jak przyjacielowi.

Pozdr. Paweł. :piwo:

ps. Dla mnie po razie jest lepszy do nalewek bo jak długo postoi to jest większa głębia smaku. Tak wolę i wcale nie nie czuję się gorszy niż ten co zalewa podwójnie rektyfikowanym.
To jest tylko moja opinia, wiem że Ty masz inną.
siedestyluje
 
Posty: 5415
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez abak » 1 gru 2016, o 21:20

Ot i mądrość, a nie przyszło Ci do głowy że nie należy wszystkich owoców wrzucać do jednego wora ? Ktoś niedawno słusznie nauczył Cię że ni enależy trzymać malin zbyt długo w alkoholu, wydawało by się że ogólne znana mądrość, dla ciebie nowość, sprobowałeś sprawdziło się i teraz wszystko co ma pestki nie można długo macerować... otóż może Cię zaskoczę, ale dereń jest jednym z nielicznych owoców któremu długa maceracja nie szkodzi, na pewno żadna goryczka się nie pojawia, weź sobie dobra rado pestkę derenie zetrzyj i spróbuj (ostrzegam jest mega twarda).
Avatar użytkownika
abak
 
Posty: 143
Dołączył(a): 24 paź 2014, o 11:30

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 2 gru 2016, o 08:59

Aha, to Mistrza uczyć nie można. Rozumiem i przepraszam.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5415
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: palacio mel

Nieprzeczytany postprzez Metylowy » 10 gru 2016, o 13:22

Ciekawy pomysł z tym miodem. Derenia nie mam, ale chętnie spróbuję z tarninówką i dziką różą. Miód pitny to też szlachetny trunek, więc moim zdaniem jak najbardziej można kombinować z nalewkami. Trzeba się tylko wybrać do Oszołoma :D
Metylowy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 10 gru 2016, o 12:49


Powrót do NALEWKI I SMAKÓWKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość