Nie trzymajcie długo malin w słoju

Przepisy na nalewki, sposoby na dobre smakówki.

Nie trzymajcie długo malin w słoju

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 14 wrz 2016, o 08:19

to nalewka nie będzie taka gorzka i można sypać mniej cukru, albo i wcale jak kto woli.

Zalać maliny mocnym destylatem ok 70-75.
Po 2-3 dniach zlać i zalać słabszym ok 40
Po kolejnych 2-3 dniach znów zlać i zaypać cukrem. (dałem niecałe pół kg na słój 4,75L)
Pomachać słoikiem ze 2-3 dni i gotowe.
Z tego wyszło prawie 5L lekarstwa :)

W tym roku wyszła dużo lepsza niż zawsze, a nauczył mnie tego nasz kolega Tabikgo :szacun: a ja przekauję dalej.
Tylko Tabikgo więcj słodzi, pewnie żona za mało całuje :)


Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5962
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Nie trzymajcie długo malin w słoju

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 15 wrz 2016, o 19:36

Ja celowałbym w niższą moc końcową, ale to oczywiście kwestia gustu.
Krótkie zalewanie związane jest z szybkim oddawaniem goryczy z pestek malin.
Podwójne zaś dla tego, że zalewam słoje wypełnione całkowicie owocami.
Pierwszy zalew mocny, drugi słaby. Dzięki temu w trakcie wyrównywania stężeń po drugim zalaniu owoce są nieco lepiej "drenowane". Tak ja to sobie przynajmniej tłumaczę.
Z cukrem bez przesady, likierów nie robię. No może z mięty.
Najtrudniej i tak jest czekać na TEN moment :)
m1.jpg


Pozdrawiam,
Piotr.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
tabikgo
 
Posty: 592
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Nie trzymajcie długo malin w słoju

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 wrz 2016, o 07:52

Ale pięknie to zrobiłeś :brawa: Też chyba zapożyczę pomysł :)

Pozdr. Paweł.

ps. Spróbowałem przed chwilą ponownie i teraz to chyba wcale cukru bym nie dawał.
Dzięki Tobie malina wraca do łask. :łyk:
siedestyluje
 
Posty: 5962
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46


Powrót do NALEWKI I SMAKÓWKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość