Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Przepisy na nalewki, sposoby na dobre smakówki.

Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 22 maja 2016, o 18:34

Ja mam pytanie do KingCrimson. Mówisz, że wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego bądź nastawu owocowego jest lepsza od cukrowki. Też mam takie podejrzenia, dlatego będę przeprowadzać testy. Chciałem jednak zapytać, czy do tego nastawu lub zacieru dodajesz cukier w jakiejs postaci , żeby zwiększyć uzysk? Np. glukoze. I powiedz, czy wodka na nastawie na samej glukozie jest porownywalnie dobra jak na zacierze, czy nastawie owocowym. Robiłeś takie testy?
Ostatnio edytowano 22 maja 2016, o 18:42 przez admin, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Wydzielono z [Wady i zalety celowego zalewania kolumny.]
Mariusz19029
 
Posty: 1751
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez King Crimson » 22 maja 2016, o 20:02

Testy robiłem w każdej możliwej konfiguracji. Tak, że mam porównanie.
Czy używam dodatków dla zwiększenia uzysku? Jeśli robię destylaty to nie. Jeśli spirytus na czystą to tak. Używam tylko glukozy, albo wzmacniam nastaw po skończonej fermentacji spirytusem. A po kilku dniach na rurki. W jednym i drugim przypadku w ilości 1kg glukozy albo pół litra spirytusu na 10 kg użytych owoców. Zbożówek nie wzmacniam. Ich wydajność jest wystarczająca. Drożdże obowiązkowo tylko dedykowane do poszczególnych rodzaji surowców. Turbo nie wchodzą w ogóle w grę. Bo lepsze od turbo są nawet drożdże piekarskie.
King Crimson
 

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez seneka25 » 22 maja 2016, o 20:12

No właśnie a jak pracujesz w ppełnym reżimie reaktyfikacyjnym czy odkręcasz mocniej zaworek? :D
seneka25
 

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 24 maja 2016, o 19:01

Rozumiem, że mówimy o spirytusie, więc zakładam, ze z pełnym reżimem rektyfikacyjnym. Oczywiście jeżeli ktoś chce przemycić smak surowca to wtedy można wyłapać trochę smaków. :) A wódka na nastawie z glukozy jak wypada w Twojej opinii? Oczywiście zakładam, że jest lepsza od tej z cukru, ale jak wypada przy takiej z nastawu owocowego lub zacieru?
Mariusz19029
 
Posty: 1751
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 24 maja 2016, o 20:25

Moim zdaniem z glukozy nie jest lepsza, jest identyczna, oczywiście przy pełnym reżimie.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5733
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez Mariusz19029 » 24 maja 2016, o 20:40

Pawle, przeprowadzales takie próby? Nie ma żadnej różnicy w smaku? Ja co prawda, jeszcze nastawu na glukozie nie robiłem, ale spotykałem się z opiniami, że taka wódka jest lagodniejsza w smaku. Nie czuć tej ostrości.
Mariusz19029
 
Posty: 1751
Dołączył(a): 3 kwi 2016, o 20:28

Re: Wódka zrobiona ze spirytusu z zacieru zbozowego

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 24 maja 2016, o 21:45

Tak parę lat temu. Jak cukrówkę dobrze zrobisz to też będzie łagodna.
Kiedyś dręczył mnie tylko słodkawy posmak, myślałem, że to normalne a to jeszcze jakieś zanieczyszczenia były.

Prawdziwa czysta niczym nie smakuje :)

Pozrdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5733
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46


Powrót do NALEWKI I SMAKÓWKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość