Smakówka na Aabratku

Przepisy na nalewki, sposoby na dobre smakówki.

Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 2 cze 2015, o 09:22

Smakówki robimy metodą tradycyjną (pot-still)
Jeśli ktoś jest posiadaczem Aabratka można go dodatkowo wykorzystać do odbioru przedgonów a potem przemienić na pot-stilla (skoro jest taka możliwość to czemu tego nie wykorzystać) Jak smakówka będzie za mało pachnieć/śmierdzieć bimbrem to może sobie te przedgony wlać z powrotem do serca.

Siedestyluje proponuje coś takiego:

- Odpalamy maszynę tak jak do rektyfikacji.
- Odbieramy tzw. pierwszą setkę na otwartym zaworku.
- Nie czekamy aż się kolumna ustabilizuje od razu przykręcamy zaworek na kropelkowanie 2-3 krople na sek. Można to robić na długiej kolumnie, lub na krótkim odcinku, rura oczywiście ma być wypełniona i odbieramy przedgony.
- Jak skończą się niepożądane zapachy to odłączamy grzanie i czekamy aż wszystko z kolumny spłynie znów do kega.
- Ilość przedgonu zależy od nastawu/zacieru i od preferencji operatora, ale myślę, że tak ok. 200 -300ml. w zupełności wystarczy.
- Zakładamy głowicę bezpośrednio na katalizator.
- Odkręcamy zaworek odbioru na pełny przelot.
- Podłączamy grzanie ok. 1000W (przydałby się regulator mocy) odbieramy serce, każdy litr w oddzielne butelki i mierzymy alkoholomierzem %
- Co powyżej np. 55 % możemy uznać za serce a to co poniżej przy kolejnym koncercie przerobimy np. na "absolucik" To jest tylko sugestia, każdy sam zadecyduje.

Przy smakówkach nie mierzymy żadnych temperatur, jedyny termometr, który by się przydał to ten na kegu (poglądowy)
Można robić z miedzią lub na pustej rurze, jak kto woli...
Nie szalejmy z mocą grzania, im wolniej odbieramy tym lepiej.
Można spróbować trochę przykręcić zworek odbioru aby mała część destylatu wróciła znów na wypełnienie i odebrać np. jedną butelkę na próbę dla porównania, a nóż taki sposób komuś przypadnie do gustu, to będzie podobnie jak na palcówce.
Pamiętajmy, że do gęstych zacierów należy zastosować grzanie płaszczowe bo inaczej się przypali, jak ktoś nie ma grzania płaszczowego należy najpierw odcedzić i wyklarować.

Destylat smakowy to sprawa gustu i każdy powinien sam sobie wypracować co dla niego jest odpowiednie.

Pozdr. Paweł. :łyk:
.
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez johny » 29 lip 2015, o 01:41

Paweł,ale namieszałeś....dla smakówek długa rura z wypełnieniem? Przecież przedgon można odebrać bez długich wędrówek na szczyty alpejskie.Oczywiście na końcu dodałeś,że można i na pustej rurze prowadzić destylacje,ale ja dodam,że na tym krótkim odcinku można z powodzeniem również odebrać przedgony. W innych działach jest dyskusja na temat minimalizacji czasu stabilizacji i skróceniu czasu odbioru przedgonów. Jeśli byłaby to tak łatwa droga na skróty to pewnie już ktoś dobiegł by do celu.Różne są opinie i oceny oczywiście zależne od subiektywnych odczuć. Nie chcę cytować mentora tego forum,ale jak powiedział "praw fizyki nie da się oszukać" ,pewno coś przekręciłem,ale wybacz Pawle bo czas pisania jest nienaturalny.
Skracając sedno mojej wypowiedzi i odnosząc się do mojego doświadczenia na sprzęcie którym dysponuje to dla destylacji prostych:pierwsza destylacja - stosuję krótką rurę 300mm. wypełnioną miedzią (siatka miedziana własnej inwencji). Druga destylacja - wypełnienie 10 cm. sprężynki pryzmatyczne. Destylowałem też na pustej przestrzeni ,ale po wielu doświadczeniach uznałem,że dla większości nastawów ten system daje dobre rezultaty.
Nie stosuję żadnych refluksów,zaworek po odbiorze kropelkowym przedgonów odkręcam na pełny przelot,zasada jak w alembiku. Moc grzania płynna ,na początku minimalna . Dla wypełnionego zbiornika 65l. początek grzania 30% grzania dla grzałki 2000W. - STEROWANIE REGULATOR MOCY. Póżniej w miarę spadania wydajności podnoszę temp. grzania .
Odbieram destylat przy takiej destylacji na rurze 70 mm. w granicach 2,5 do 3l. na godz. :kciuki:
Przy tego typu destylacji nie stosuje żadnego termometru. Próbki robię na czuja i alkoholomierz. :idea:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 29 lip 2015, o 07:54

A na palcówce jaka jest rura? I też robią na tym smakówki :) kto co lubi....
Ale bardziej z długą rurą chodzi o dokładane odebranie przedgonu, potem zalecam wywalić kolumnę i robić na samym katalizatorze.
Przedstawiałem tylko różne opcje... tak jak piszesz jest wygodniej i gdybym lubił w smakówki to też chyba bym tak robił, tylko wolniej bym odbierał bo przy smakówkach nie ma znaczenia grubość rury.

Ale co ja poradzę, że zamiast smakówk wolę naleweczki wytrawne :)

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez jambert » 30 lip 2015, o 10:09

Panowie kilka pytan o calvadosa. Mam ok 25l soku z jablek (z sokowirowki), nabylem drozdze gorzelnicze frutti cos tam i teraz pytania: ile dac cukru? Ile to musi stac? Czy pedzic bez kolumny tylko katalizator i glowica czy normalnie z rura na otwartym zaworku? Nie mam regulatora mocy, czy grzalka 1500w zda egzamin czy jest za mocna? No i czy nie spali grzalki osad z jablek
jambert
 
Posty: 9
Dołączył(a): 29 cze 2015, o 12:20

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 30 lip 2015, o 10:47

Nie czuję się ekspertem w smakówkach bo ich nie robię ale postaram się odpowiedzieć, może ktoś inny mnie uzupełni.

- Cukru dodaj tyle aby było ok 22 blg i powinno być dobrze
- Stać ma tyle aż zejdzie poniżej zera.
- Pędzić jak kto woli, ja bym robił na samym katalizatorze, odebrałbym przedgony potem na otwartym zaworku.
- Grzałka za mocna, ale nie aż tak aby zepsuć robotę, musisz sam spróbować czy takim tempem Ci odpowiada.
- Osad zostaje, do kega wlewasz tylko wyklarowane.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez johny » 30 lip 2015, o 15:05

@jambert,do nastawu z jabłek lub samego soku przyjmuje się dopuszczalną ilość cukru w ilości 1kg.na 10l. soku.
Jeśli masz 25 l. soku to możesz dodać 2.5kg.cukru.Większa ilość dodanego cukru zwiększy ilość alkoholu a tym samym rozcieńczy aromat a właśnie w smakówkach chodzi nam o smak i aromat.
Drożdże najlepsze są dedykowane dla danej grupy owoców więc te które nabyłeś "frutti..." pewnie będą,chociaż ja unikam drożdży z rodziny gorzelniczych.Dla nastawów owocowych i zbożowych lepiej jak czas fermentacji jest maksymalnie wydłużony aby drożdże miały czas wydobyć wszystkie estry. Moim zdaniem najlepsze i uniwersalne dla takich celów są drożdże Bayanus G-995. :spoko:
Najlepiej destylować na krótkim odcinku z wypełnieniem miedzianym a drugi raz na pustej rurze,lub minimalnym wypełnieniu,ale musisz sam sobie sprawdzić co ci odpowiada.
Moc grzewcza 1500W. jest zbyt duża więc jeśli chcesz mieć produkt o dobrej jakości to dokup najprostszy regulator mocy.
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez Todek » 23 paź 2015, o 08:48

Panowie, mam pytanie. Czy ktoś próbował destylować smakówkę na pełnej/długiej kolumnie?
Chodzi mi o taka destylację, że po odebraniu przedgonów puszczamy odbiór na pełny przelot. Roniłem kilka razy na krótkiej kolumnie (sam katalizator i głowica), ale nie jestem do końca zadowolony z efektów. Ciekawi mnie co by wyszło jakby zrobić to na długiej kolumnie, tak jak pisałem?
Avatar użytkownika
Todek
 
Posty: 59
Dołączył(a): 20 mar 2015, o 01:14

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez johny » 23 paź 2015, o 23:50

@Todek,sensem ograniczenia oczyszczania wsadu jest uzyskanie efektu końcowego który założyliśmy przed destylacją.
Dodanie następnego odcinka rury i jeszcze z dodaniem wypełnienia pozbawia nas celu do którego dążyliśmy nawet przyjmując ,że będziemy destylować bez refluksu.
Nie wiem na czym polega twoje niezadowolenie destylacji na krótkim odcinku rury. Może destylujesz zbyt dużą mocą?
Rozgrzewanie kotła prowadzimy na maksimum, po krótkiej stabilizacji zmniejszenie mocy na minimum i odbiór przedgonu przez regulację odbioru zaworkiem precyzyjnym. Pozostały odbiór prowadzimy na ful otwartym zaworku jak alembik. Moc grzania dobieramy do pojemności zbiornika i ilości odbioru destylatu.
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez johny » 25 lis 2015, o 23:44

@Todek,ciekawi mnie czy dobrałeś odpowiednią konfigurację sprzętu aby uzyskać odpowiedni produkt końcowy z którego jesteś zadowolony :?: . :kciuki:
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 lis 2015, o 09:42

A może Todek chce uzyskać smakówkę od której wcale nie czuć swojskości?
Jak tak to trzeba robić metodą na ducha, wtedy będzie smaczna, bez swojskich posmaków i czysta jak kryształ.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez Kalfas » 27 lis 2015, o 11:08

:witam:

siedestyluje napisał(a): trzeba robić metodą na ducha


Czyli jak? Robimy i straszymy? Napisz coś więcej.

Pozdro!
Kalfas
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 gru 2014, o 21:20

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 27 lis 2015, o 11:21

Można to robić wyłącznie w halloween :)

Nie dawno było o tym http://siedestyluje.pl/viewtopic.php?f=15&t=338#p2187
a wcześniej tu http://siedestyluje.pl/viewtopic.php?f=4&t=35#p97
Niektórzy się wyśmiewają ale moim zdaniem każdy powinien robić tak jak mu odpowiada a innym nic do tego.
Mi tam smakowało (choć i tak wolę czystą) a goście zachodzi w głowę jak to możliwe, że wódeczka ma aromat cytryny i nie jest mętna :)

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 17 sty 2016, o 21:08

Witam.

Jako że sezon nalewek owocowych przeminął i nie ma wiele przy ich klarowaniu roboty, postanowiłem wrócić do korzeni czyli nastawów owocowych. Jabłuszka się trafiły i po ich przerobieniu wyszło w sam raz żeby zalać zbiornik 50l i kręcić. Rura 70-tka, tylko 25cm z miedzianymi sprężynkami i oczywiście głowica. Grzanie 4500W, termometr w odpowietrznik, żeby z wodą zdążyć i chałupy nie wysadzić ;) Poszło bez problemu. Zostawiłem 1000W, początek odebrany kropelkowo. Wylane. Pełne otwarcie i jadę dalej a tu kapie licho. Wyszło mi na gotowo 7 litrów 50%. Prędkość około 1l na 50 minut:( Zapach i smak REWELACJA. Wydajność wiadomo, słabiutkie winko więc i niewiele nakapało, choć dosypałem 4kg buraków w proszku. Czytając temat zrozumiałem, że grzejąc 600W (30% z 2000W) mogę spodziewać się przy krótkiej rurze prędkości rzędu 2.5-3l/h. O co kaman? Oczywistą oczywistością jest, że nie próbuję porównywać pracy na mocnym nastawie cukrowym. Wtedy zamykam się w czasie poniżej 5h na całość i urobku 7.5l 96 volt.
Grzałki nie podejrzewam. Rozgrzanie 45 litrów zajmuje około 50 minut więc standard.
Skąd taka rozbieżność w szybkości odbioru?
Ciekawostką dla mnie jest również to, że miedź po procesie wyglądała jak prosto z paczki. Zero "sciemnienia".

Pozdrawiam,
Piotr
tabikgo
 
Posty: 562
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 18 sty 2016, o 08:22

Gdzie tak wyczytałeś, że przy 600W będzie ok. 2,5-3 l/h?

Praw natury nie da się oszukać. Im słabiej grzejesz tym wolniej odbierasz, jak słabszy % też wolniej.... i odwrotnie.
Smakówka odbierana powoli ma więcej walorów smakowych i co zrozumiałe wymaga to cierpliwości.

Co do miedzi... to widocznie było mało związków siarki w nastawie i innego dziadostwa. Miałeś mały % to i mało syfu było.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 18 sty 2016, o 17:13

Na twoją Pawle odpowiedź zawsze można liczyć.
Jak najbardziej rozumiem i jestem cierpliwy. Czasami :)
Szybkowar mnie wytresował w temacie pośpiechu.
Absolutnie nie narzekam na wydajność. Jakość przede wszystkim.
Przy całej zabawie z przecieraniem 6-ciu skrzynek jabłuszka i odcedzaniem przerobu, palenie to sama przyjemność.
Ale:
johny napisał(a):Paweł,ale namieszałeś....
.
.
.
Nie stosuję żadnych refluksów,zaworek po odbiorze kropelkowym przedgonów odkręcam na pełny przelot,zasada jak w alembiku. Moc grzania płynna ,na początku minimalna . Dla wypełnionego zbiornika 65l. początek grzania 30% grzania dla grzałki 2000W. - STEROWANIE REGULATOR MOCY. Póżniej w miarę spadania wydajności podnoszę temp. grzania .
Odbieram destylat przy takiej destylacji na rurze 70 mm. w granicach 2,5 do 3l. na godz. :kciuki:
Przy tego typu destylacji nie stosuje żadnego termometru. Próbki robię na czuja i alkoholomierz. :idea:


To co przeczytałem w drugim wpisie nie dało mi spokoju więc zapytałem.
Miedź czysta, ale to być może zasługa idealnie wyklarowanego wnika.
tabikgo
 
Posty: 562
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 18 sty 2016, o 17:28

johny napisał(a):zaworek po odbiorze kropelkowym przedgonów odkręcam na pełny przelot,zasada jak w alembiku.

Chyba Johny miał na myśli, że taką małą moc (30% grzania dla grzałki 2000W) stosuje tylko do odbierania przedgonu.

No, klarowanie przy robieniu smkówek też ma duże znaczenie.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez johny » 19 sty 2016, o 00:25

Dla wyjaśnienia i doprecyzowania mojej poprzedniej wypowiedzi,aby nie było niepotrzebnych niedomówień , niezrozumienia i dowolnych interpretacji.
Każdy sprzęt ma swoją specyfikę,ale w omawianym przypadku dysponujemy takimi samymi parametrami,jedynie to niewielka różnica w pojemności zbiornika,ale to nie ma aż tak dużego znaczenia.
Moje nastawy smakowe mają moc ok. 14% to daje pewien kompromis pomiędzy aromatem i wydajnością procesu,chociaż warto brać pewne poprawki co do wsadu danych owoców ,lub zboża..
Rozgrzewam zbiornik mocą 3x2KW., po tym jak temp. rośnie na katalizatorze odcinam jedną grzałkę ,temp.dalej rośnie, podchodzi pod głowicę,wyłączam drugą grzałkę i włączam obieg wody.
Odkręcam zaworek precyzyjny i odbieram 100ml. przedgonu. Regulacja zaworkiem i kropelkowy odbiór i powtarzam operacje z opróżnianiem jeziorka jak przy rektyfikacji. Odbieram przy tej mocy do końca przedgonów. Właśnie te frakcje muszą być poddane nieco dłuższej obróbce (wygotowaniu) aby nam nie psuć jakości trunku.Stosuję bardzo rygorystycznie zasadę,że lepiej wylać 100 ml. przedgon-serce niż spieprzyć całe serce,więc po odbiorze ok. 400- 500ml. przedgonu jeszcze obieram 200ml. przedgon 2,który ma już w składzie oprócz syfów również serce więc w następnym procesie
rektyfikacji może być wykorzystany i odzyskamy to co przy tej destylacji nam uciekło. Stosuję tą zasadę z powodzeniem i pozyskuję dużo spirytusu z tego typu odzysku.
Po odbiorze przedgonów zaczynam odbiór serca mierząc w menzurce i na stoperze ilość odbioru.
Z doświadczenia i mocy nastawu na początku odbioru redukuję moc na grzałce poprzez regulator mocy do ok.30% i uzyskuję wydajność na którą kolega się powoływał. :spoko: (jeśli nastaw jest słabszy % to wartość grzania ulegnie zmianie)
Oczywiście zaworek jest przepustowy na 100% ponieważ chcemy mieć produkt smakowy a więc stosowanie refluksu oczyściłby nam produkt. Wydajność odbioru reguluję mocą grzania więc sprawdzam co jakiś czas ilość odbioru i podkręcam regulator aby utrzymać założone tempo odbioru. Z czasem ilość etanolu w zbiorniku spada więc aby utrzymać tempo odbioru należy ponosić moc grzania. Przy destylatach smakowych należy przyjąć tzw. plan cięcia frakcji cięższych alkoholi,aby nie zasmrodzić fuzlami serca. Każdy stosuje inne ramy cięcia, ja dopuszczam do 55%,póżniej traktuje to definitywnie jako pogon. Jeśli ktoś chce jeszcze pociągnąć dalej destylacje i podnieść % alkoh. to można przykręcić zaworek i podnieść znacznie moc grzania,ale to nie do końca ma efektywność i sens.
johny
 
Posty: 170
Dołączył(a): 2 gru 2014, o 23:09

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 19 sty 2016, o 08:35

Czyli grzejąc mocą ok 600W odbierasz ok 2,5-3 L na godz w początkowej fazie?
To naprawdę mocne muszą być te zaciery, nic tylko się cieszyć.

Pozdr. Paweł. :piwo:
siedestyluje
 
Posty: 5113
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Smakówka na Aabratku

Nieprzeczytany postprzez tabikgo » 19 sty 2016, o 20:13

Dziękuję johny za dokładny opis.
Cieszę się, że odpowiedziałeś na moje nie do końca jawne "przywołanie" :)
I już teraz wiemy "co autor miał na myśli" :)
Ja moc swojego nastawu oceniam na około 8% więc jakby nie patrzeć połowa twojego.
Jeśli porównamy również moje 45 litrów wsadu i twoje 65 litrów wtedy uzysk będzie jak 3,5 do 8,5.
Prawie 3 razy więcej, a to już spora różnica w parametrach procesu.
Napisz jeszcze z łaski swojej jaką moc serca otrzymujesz na początku odbioru, oraz do jakiej mocy grzałek dochodzisz na końcówce.

Pozdrawiam,
Piotr
tabikgo
 
Posty: 562
Dołączył(a): 17 wrz 2015, o 18:35


Powrót do NALEWKI I SMAKÓWKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość