Sliwowica

Przepisy na nalewki, sposoby na dobre smakówki.

Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez white14 » 21 sie 2014, o 21:14

witam,własnie dostałem 60kg śliwek i mam zamiar zrobic fajną sliwowice,czy ktoś ma jakis fajny przepis jak by to przerobić na aabratku? martwi mnie jedno ze jest jest to bardzo geste i boje sie ze grzałka w kegu moze to przypalic
white14
 
Posty: 83
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 12:11

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 21 sie 2014, o 21:29

Hej. Łoj tam, przecedź to, poczekaj aż się ustoi i dopiero... nic innego oprócz wymiany zbiornika ze zwykłego na taki z grzaniem płaszczowym niestety nie przychodzi mi do głowy. :(

Pozdrawiam. Paweł.

ps. Żadna to pociecha ale lepiej jak by się grzałka przypaliła niż keg.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 22 sie 2014, o 23:23

Zawsze też jeszcze możesz pomyśleć o "fałszywym dnie" w kegu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez gość » 9 wrz 2014, o 21:52

taki.andrzej napisał(a):Zawsze też jeszcze możesz pomyśleć o "fałszywym dnie" w kegu.

możesz wyjaśnić co masz na myśli? , nie mam pojęcia co to takiego "fałszywe dno"
gość
 

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 10 wrz 2014, o 19:12

nie mam pojęcia co to takiego "fałszywe dno"

Przecież to bardzo proste ;)
W kegu nad grzałką spawasz dodatkowe dno z otworami na którym zatrzymuje się gęsta część nastawu czy zacieru, między oryginalnym dnem kega, a tym z otworami zbiera się sam płyn który ogrzewany grzałką grzeje gęste i normalnie destyluje się całość.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 wrz 2014, o 20:11

Hej. Się zaciekawiałem... a jak zrobić aby przez te otwory geste nie dostało się do grzałki ? :)

Pozdrawiam. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 10 wrz 2014, o 21:00

Wystarczy, że otwory w "FD" nie będa duże, ja zrobiłem z blachy KO 2mm. otwory nawierciłem 6mm- fakt wiercenia jest od zajebu bo trzeba otwór koło otworu wiercić, ale robisz to raz i masz już w zasadzie na zawsze, myślałem jeszcze o tym by wiercić otwory rzadziej i je po prostu łączyć nacięciami (flexem), ale narazie nie potrzebuję tego testować, więc nie wiem jak by się to sprawowało, choć myślę, że też by działało.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 10 wrz 2014, o 21:42

Przecież nawet malutkim otworem gęsta breja sie przebije.
A jak tam potem umyć?

Pozdrawiam. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 10 wrz 2014, o 22:05

Przecież nawet malutkim otworem gęsta breja sie przebije.

Spokojnie, nie przebije się, kawałki owoców nie są aż tak drobne, a nawet jak jakaś cząstka przeleci to podczas gotowania miesza się w cieczy przy grzałce i idzie do góry.
A jak tam potem umyć?

Jeśli spawasz to na stałe to będzie problem, ale przecież możesz w kegu wspawać kilka podpórek i dno po prostu na nie położyć :spoko:
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 11 wrz 2014, o 08:52

Ciekawe tylko jak te dno włożę przez otwór w kegu :) hmm? Chyba by trzeba wyciąć całą górę od kega, lub pociąć fałszywe dno na kawałki :)
Myślę Andrzej, że to niezbyt dobry pomysł, w każdym bądź razie ja bym się na to nie zdecydował bo w zacierze owocowym są nie tylko owoce ale i gęsta breja, która może dotykać do grzałek.

Pozdrawiam. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez libert » 11 wrz 2014, o 11:43

A ja myślę, że najłatwiej i najtaniej zaopatrzyć się w keg bez grzałek i na taboret gazowy go :)
A pytanie do specjalistów? czy nie można gęstego nastawu rozcieńczyć np cukrówką? Czy jak tak zrobimy to nie będzie już ten sam smak sliwowicy?
Pytam bo mam w planach też zrobić śliwowicę :)
Ale nie wiem jeszcze jak się do tego zabrać dlatego pytam przy okazji:
1. Jak zrobić nastaw składniki i proporcje
2. Czy śliwki mają być z pestkami podczas fermentowania?
3. Czy im lżejszy zrobimy gotowy produkt to będzie on bardziej śliwkowy?
libert
 
Posty: 52
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 14:33

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 11 wrz 2014, o 19:13

siedestyluje napisał(a):Ciekawe tylko jak te dno włożę przez otwór w kegu hmm? Chyba by trzeba wyciąć całą górę od kega,

Dokładnie, trzeba wyciąć całą górę kega.
Myślę Andrzej, że to niezbyt dobry pomysł, w każdym bądź razie ja bym się na to nie zdecydował bo w zacierze owocowym są nie tylko owoce ale i gęsta breja, która może dotykać do grzałek.

No spoko, możesz robić jak chcesz :spoko: dodam tylko, że takie rozwiązanie działa już od bardzo dawna, i najlepiej się sprawdza przy zacierach zbożowych, poszukaj na innych forach także zagranicznych od kiedy takie FD się stosuje i jak działa :)
libert napisał(a):A ja myślę, że najłatwiej i najtaniej zaopatrzyć się w keg bez grzałek i na taboret gazowy go

Zamiast grzałki przypalisz całe dno w kegu ;) spróbuj postawić na kuchence gazowej garnek z gęstą zupą tudzież bigosem i nie mieszaj w nim podczas podgrzewania - zobaczysz co się stanie z dnem garnka po chwili ;)
A pytanie do specjalistów? czy nie można gęstego nastawu rozcieńczyć np cukrówką? Czy jak tak zrobimy to nie będzie już ten sam smak sliwowicy?

Nie, to będzie bimber z posmakiem śliwek, do śliwowicy temu będzie bardzo daleko.
Jak zrobić nastaw składniki i proporcje

To proste - tyle ile będziesz miał śliwek wsyp do beczki rozbełtaj mieszadłem, dolej wody tak by śliwki spokojnie pływały, możesz dodać 1kg. cukru na każde 10kg śliwek, zadaj drożdże winiarskie i niech fermentuje - tylko pamiętaj o zostawieniu wolnego miejsca w beczce co by Ci nastaw nie wyszedł z niej.
A i codziennie zatapiaj te śliwki które będą na wierzchu nastawu.
Czy śliwki mają być z pestkami podczas fermentowania?

Spokojnie możesz fermentować razem z pestkami, destylować też możesz razem z nimi.
Czy im lżejszy zrobimy gotowy produkt to będzie on bardziej śliwkowy?

Najlepiej by gotowy produkt miał około 45%, wtedy nie będzie ostry i nadmiar alkoholu nie będzie maskował smaku owoców. Tylko wiadomo destylat najlepiej żeby mógł spokojnie leżakować przez kilka miesięcy a najlepiej lat...
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez white14 » 12 wrz 2014, o 17:55

co do śliwowicy-to właśnie przerabiam nastaw ze sliwek,zuzyłem 60kg sliwek do tego 7 kg cukru potem wszystko ładnio przecedziłem dałem turboklaru i czekałem na wyklarowanie,no i dostałem 30 litrów wyklarowanego wina,reszta była gesta wiec nie wlewałem,troszke tego mało wyszło,no ale cóz zalezy mi na jakości,całosc czyli te 30 litrów do kega grzanie 2000watt,stabilizacja,odbiór przedgonów(około 350ml) sposciłem całe jeziorko,wyłaczyłem grzanie,chwila czekania i podłaczyłem regulator mocy-dałem na 30% czyli około 600 watt,zaworek maksymalnie odkrecony i jedziemy,na poczatku byłem mocno zszokowany bo leciał spirytus 95% i zero zapachów ale po około 20 minutach temperatura wzrosła i zaczynam wyczuwac aromaty sliwkowe,zobaczymy co z tego wyjdzie,pozdrawiam
white14
 
Posty: 83
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 12:11

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 13 wrz 2014, o 10:40

I jak tam.... dobre? :)
Na początku poszła siekiera bo wypełnienie było mocno nasycone :)

Pozdr. Paweł. :łyk:
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez white14 » 13 wrz 2014, o 12:24

czy dobre?hmm takie jakieś to bimbrowate he,zostawie to do leżakowania,moc 60%,może z z czasem to nabierze jakiegoś smaku
white14
 
Posty: 83
Dołączył(a): 20 kwi 2014, o 12:11

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 13 wrz 2014, o 12:33

white14 napisał(a): takie jakieś to bimbrowate he

He he, tak to jest jak ktoś popróbuje czegoś lepszego :)
Osobiście wolę śliwki w postaci nalewki tylko mało cukru, mirabelka wymiata. :) za prawdziwą śliwowicą nigdy nie przepadałem właśnie ze względu na ten bimber.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 13 wrz 2014, o 13:41

czy dobre?hmm takie jakieś to bimbrowate he,

Dużo zależy od tego jak dzieliłeś odbiór, kiedy zacząłeś odbierać pogon i jak szybko gotowałeś, dodatkowo pisałeś ze gotowałeś sam sklarowany płyn, a to też "negatywnie" wpływa na smak destylatu, tak samo jak to, że dużo dobrego zostało w pulpie...
zostawie to do leżakowania,moc 60%,może z z czasem to nabierze jakiegoś smaku

Oczywiście, że nabierze, jeszcze jak byś to odpowiednio zaprawił dębem i ewentualnie delikatnie lekkim karmelem, to po pół roku będziesz już miał całkiem smaczne brandy :spoko:
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Sliwowica

Nieprzeczytany postprzez ximenek » 20 kwi 2016, o 14:01

A macie jakieś fajne naklejki czy etykiety na butelki ??? no i nie za kasę w necie bo ni eo to mi chodzi by coś kupować :cwaniak: :cwaniak:
ximenek
 
Posty: 72
Dołączył(a): 17 wrz 2014, o 13:54


Powrót do NALEWKI I SMAKÓWKI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość