Strona 2 z 2

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 3 paź 2016, o 15:23
przez siedestyluje
Dobra robota :szacun:
Lepszy jak u Boxera, bo łatwiejszy w obsłudze i bez zbędnych pierdół.
Jeszcze tylko dorzuć jakiś wyłącznik termiczny aby sam wyłączył sprzęt na koniec procesu lub jak wodę zabiorą i będzie ful wypas.

Pozdr. Paweł. :piwo:

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 4 paź 2016, o 00:07
przez tabikgo
Lepszy pewnie nie. Nie ma elektrozaworu na odbiorze. Niczym nie steruje ani nic nie zabezpiecza.
Ale jest tani, prosty i szybki w obsłudze. I ma tylko jeden przycisk :)
W sam raz dla amatora jak ja.
Obudowa:
4 obudowa.jpg

Posklejany:
7 podkladka.jpg

Poskładany:
8 poskladane.jpg


Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 4 paź 2016, o 06:19
przez DZICI
jesteś wielki !!!!!!

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 4 paź 2016, o 09:48
przez siedestyluje
Mnie to by wkurzał tylko ten elektrozwór bo zamknie odbiór i sprzęt na darmo zużywa prąd, wodę i czas. Masakra!
U Ciebie jest lepiej bo termometr Cię zawoła abyś podszedł do zaworka i nie przerywa odbioru. :brawa:
Po to mierzymy temperaturę na dole abyśmy mieli mnóstwo czasu na reakcję.

Jak bym miał wydać kasę na bajery to tylko na coś takiego jak u Ciebie :spoko:

Pozdr. Paweł. :piwo:

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 4 paź 2016, o 21:30
przez tabikgo
Zapomniałem napisać, że termometr na zdjęciu to termometr kolegi DZICI :)
Bajery czasem się przydają. Myślałem, żeby dołożyć przepływomierz na chłodzeniu, ale i tak jestem cały czas przy sprzęcie.
Odpuściłem, bo ostatnio bawię się w zacieranie zboża, a przepływomierz wykorzystam do automatycznego nalewaka zadanej ilości wody.
Elektrozawór z pralki też już mam :)
Na zdjęciu mostek do podłączenia GND i VCC:
5 mostek.jpg

Trochę widoczny tutaj:
6 laczenie.jpg

Na wyświetlaczu taśma piankowa dwustronna do przyklejenia przedniej obudowy.
I wyprowadzenia z Arduino Pro Micro:
523a1765757b7f5c6e8b4567.png

Może kolega kovalski2 pomoże i napisze co z czym połączyć? :)

Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 18 paź 2016, o 21:18
przez kovalski2
Napiszę ;)

Całość łączymy jak na zdjęciach :smile:

trytytka.jpg


pajak.jpg


Wszystko działa jak należy :taniec:

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 22 gru 2016, o 23:21
przez kovalski2
tabikgo napisał(a):
4 obudowa.jpg



Masz może wymiary tej obudowy? Bo mi pająk przestał prawidłowo działać (musiałem bezpośrednio podłączyć zasilanie bo +5V z arduino szwankowało). Muszę się wziąć i poskładać wszystko do kupy jak "książka pisze" :)

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 24 gru 2016, o 11:03
przez tabikgo
Szerokość wyświetlacza + dwie grubości płytki + 1mm.
To samo z wysokością.
Dłuższa listwa to samo, krótsza to wysokość wyświetlacza + 1mm
Całość składamy jak na zdjęciach i wszystko działa jak należy :)

Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 10 sty 2017, o 21:26
przez kovalski2
Chciałem zmodyfikować program aby wyświetlał wartości pobrane z tablicy (rybki destylacyjnej), byłoby to bardziej uniwersalne przy gotowaniu mielibyśmy podane ile % w kegu zostało.

Tabikgo jakieś pomysły jak to ugryźć?

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 5 mar 2017, o 22:05
przez tabikgo
Wymyśliłeś już jak to zrobić?
W moim programie na sztywno są wartości spisane z poprzednich procesów. Z małym wyprzedzeniem również przypomnienie o redukcjach prędkości, np:
if (dG){
if (tempZbior>=81.62 && tempZbior<81.67){ // Ustal doświadczalnie własne wartości temperatury !!!
lcd.setCursor(13,2); // Zawartosc bedzie wyswietlana dopiero po wcisnieciu przycisku
lcd.print(" 18 L ");
}
if (tempZbior>=81.67 && tempZbior<81.75){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 16 L ");
}
if (tempZbior>=81.75 && tempZbior<82){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 15 L ");
}
if (tempZbior>=82 && tempZbior<82.25){
lcd.setCursor(13,2);
lcd.print(" 14 L ");
}

Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 6 mar 2017, o 18:05
przez TaniCukier
Zrób sobie 3 tablice:
temp1[] = {81.62,81.67....};
temp2[] = {81.67, 81.75...};
wart[] = {'18l', '16l',...};
l_elem= 5; //liczba elementów tablicy

I forem to poleć, lepiej się będzie czytać i dodając elementy do tab nie masz dodatkowego pisania ifów, tylko ramu pilnuj bo nie wiem ile tam tego jest.

for (int i = 0; i < l_elem; l_elem++)
{
if (tempZbior>=temp1[i] && tempZbior<temp2[i]){ // Ustal doświadczalnie własne wartości temperatury !!!
lcd.setCursor(13,2); // Zawartosc bedzie wyswietlana dopiero po wcisnieciu przycisku
lcd.print(wart[i]);
}

Kovalski możesz zrobić tak samo tworząc dwie tablice przepisując wartości z rybki.

Ewentualnie tablica struktur, albo jakieś dictionary albo map, nie wiem co tam w arduino macie.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 6 mar 2017, o 20:51
przez tabikgo
TaniCukier, duże piwko dla Ciebie :piwo:

Pozdrawiam,
Piotr.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 14 mar 2017, o 11:10
przez kovalski2
:brawa: TaniCukier :brawa:

Program zmodyfikowany, zostało tylko przetestować.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 16 mar 2017, o 22:38
przez kovalski2
Wrzucam zmienne aby wyświetlało nam z rybki. Moim zdaniem to lepsze rozwiązanie ponieważ w kegu gotujemy różne %

Kod: Zaznacz cały
int l_elem = 61; //liczba elementów tablicy
float temp1[] = {99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7,81.8};
float temp2[] = {100,99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7};
char wart[] = {'0%','1%','2%','3%','4%','5%','6%','7%','8%','9%','10%','11%','12%','13%','14%','15%','16%','17%','18%','19%','20%','21%','22%','23%','24%','25%','26%','27%','28%','29%','30%','31%','32%','33%','34%','35%','36%','37%','38%','39%','40%','41%','42%','43%','44%','45%','46%','47%','48%','49%','50%','51%','52%','53%','54%','55%','56%','57%','58%','59%','60%'};

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 18 mar 2017, o 13:10
przez kovalski2
Nie wiem czemu nie mogę edytować postu? Małe poprawki:

Kod: Zaznacz cały
int l_elem = 61; //liczba elementów tablicy
float temp1[] = {99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7,81.8};
float temp2[] = {100,99,93.2,97.4,96.6,95.9,95.2,94.5,93.9,93.9,92.6,92.1,91.5,91.1,90.6,90.2,89.7,89.3,89,88.6,88.3,87.9,87.7,87.4,87.1,86.9,86.6,86.4,86.2,86,85.7,85.5,85.3,85.1,85,84.8,84.7,84.5,84.4,84.2,84.1,83.9,83.8,83.7,83.5,83.4,83.3,83.1,83,82.9,82.8,82.7,82.6,82.5,82.4,82.3,82.1,82,81.9,81.8,81.7};
int wart[] = {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,61};


Kod: Zaznacz cały
if (dG){
  for (int i = 0; i < l_elem; i++)
  if (tempZbior>=temp1[i] && tempZbior<temp2[i]){ // sprawdza wartości z tablicy
  lcd.setCursor(13,2); // ustawia kursor
  lcd.print(wart[i]);
  lcd.print('%    ');
  }


Jakby ktoś pytał dlaczego do 60%. To dla tych co gotują na 2,5 raza lub na 3 razy :świrek: ;)

PS
Jakby byłby ktoś chętny na mój prototyp termometru to proszę o kontakt na pw.

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 20 mar 2017, o 08:06
przez siedestyluje
Ile sobie krzyczysz za ten termometr? Myślę, że jak ktoś chce kupić to by była bardzo przydatna informacja :)

Pozdr. Paweł. :piwo:

Re: Termometr na Arduino

Nieprzeczytany postNapisane: 7 gru 2017, o 17:46
przez kovalski2
Troszeczkę się wkręciłem w arduino i mam zamiar poskładać całość na wemos d1 mini. Zalety tego rozwiązania to WiFi (zdalna kontrola procesu przez neta). Można do tego stworzyć dedykowana apkę na androida. Dla mnie bomba, nie muszę siedzieć cały czas w garażu a wystarczy, że będę w pobliżu.

PS
Skoro zamawiam i tak szpargały to swój obecny oddam za 130 cebulaków z przesyłką.