Termometry

Namiary na dobrych wykonawców i dobre produkty związane z naszym hobby, oraz prośby o opinie/recenzje

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 15 paź 2014, o 22:24

niedaleko mnie jakies 15 km znajduja sie AD

Co masz na myśli? Bo nie rozumiem o co chodzi z tym AD?
Nie masz w pobliżu żadnej firmy która spawa balustrady, ogrodzenia itp? Taki detal jak port termometru nie musi być spawany Tigiem, starczy Mig, a nawet jak ktoś potrafi to zwykłą elektrodą z nierdzewki da radę, a trawić i tak musisz nawet po Tigu.

Co do termometrów - ja dałbym 4szt. jeden w kegu żeby mierzył temperaturę cieczy - z niej będziesz wiedział ile jeszcze alko zostało w kegu, drugi na około 40 cm od dołu kolumny, czyli ten główny na którym będziesz prowadził proces, kolejnie w 2/3 wysokości wypełnienia i w głowicy wg. tego będziesz wiedział mniej więcej jak zachowują się przedgony na początku procesu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 15 paź 2014, o 22:40

miga to i ja posiadam i dalbym rade takie cosik polepić ale nigdy nie spawalem nierdzewki i sadzilem ze wszysciutko musi byc tigiem spawane. no ale jezeli twierdzisz ze tak tez mozna to moge sprobowac ale czym te wszystkie spawy wytrawiać
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 15 paź 2014, o 22:41

AD -alkochole domowe
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 15 paź 2014, o 22:42

to ktore zamowic -te dlugie czy te ktore proponowales
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 15 paź 2014, o 23:27

Aklohole domowe sobie odpuść ich ceny są żałosne, myślą że jak mają swoje forum to mogą ceny dyktować o 2 razy wyższe niż u konkurencji.
miga to i ja posiadam i dalbym rade takie cosik polepić ale nigdy nie spawalem nierdzewk

Idź na złom, kup kawałek rury KO i potrenuj spawanie migiem. to naprawdę nic trudnego, sam spawam tą metodą z dobrym skutkiem.
sadzilem ze wszysciutko musi byc tigiem spawane.

Nie musi, nawet zwykła transformatorówka z nierdzewną elektrodą wystarczy, tylko finalny efekt wizualny będzie o wiele gorszy i trzeba wtedy spawy szlifować i czyścić dużo bardziej jak przy Tigu.
czym te wszystkie spawy wytrawiać

Najpierw szlifujesz (o ile będziesz chciał i będzie taka potrzeba) drobną tarczą listkową (tylko pamietaj by była nowa, albo taka którą wcześniej nie szlifowałeś zwykłej czarnej stali - bo będzie rdzewieć), a następnie nakładasz Antox, czekasz z godzinę i myjesz wszystko pod bierzącą wodą.
Antox to pasta (właściwie taki żel) do trawienia spawów który nanosisz pędzelkiem, kupisz na allegro bez problemu, ale do portu termometru nie potrzebujesz tego wiele, więc pomyśl o zakupie tutaj: http://www.eskatt.pl/zel-pasta-trawiaca ... p-859.html choć to i tak o wiele za wiele niż potrzebujesz.

to ktore zamowic -te dlugie czy te ktore proponowales

Jak nie zależy Ci na tych kilku zł to bierz te długie kuchenne, mają dłuższą sondę i lepiej je umiescisz w kolumnie.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 16 paź 2014, o 16:12

co prawda zmowilem juz 3 szt tych termometroe kuhcennych ale jezeli mozecie wyjasnijcie mi dlaczego przywiazujecie taka uwage na termometry (kegg oraz srodek kolumny).Pawel pisales ze nie jest najwazniesze wskazenie termometru ale jego praca wiec dlaczego za posrednie termometry nie mozemy stosowac takich chociazby termometrow przylgowych http://allegro.pl/termometr-63-przylgow ... 61713.html - odchodzi spawanie a termometr mozemyw kazdej chwili zdjac i przelozyc w inne miejsce
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 paź 2014, o 16:29

1- Musi mieć skalę w dziesiątkach, bo inaczej za późno zauważysz skok temperatury.
2- Musi być umieszczony bezpośrednio w środowisku w którym pracuje. Uzasadnienie jw.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 16 paź 2014, o 17:31

czy termomter w kegu umiesic od gory?czy musi byc w cieczy?
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 16 paź 2014, o 17:41

Lepiej dać u góry (w deklu) jak będzie w parze to będzie tak samo dobrze pokazywał przy różnych ilościach cieczy.

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez dartex » 22 paź 2014, o 19:16

IMG_20141022_190733.jpg
nie polecam tych szpilkowych termometrow -nie dosc ze rozjazd w temperaturze to wyswietlacz mikroskopijnych ksztaltow
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
dartex
 
Posty: 104
Dołączył(a): 15 paź 2014, o 10:05

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez Franko.201 » 22 paź 2014, o 19:31

W takim razie ktore polecasz jak nie szpilkowe? Widze na zdjeciu jeszcze tablicowy, jaki to jest?
Franko.201
 
Posty: 13
Dołączył(a): 6 paź 2014, o 20:26

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez Ted » 22 paź 2014, o 19:40

Ja zakupiłem takie http://www.allegromat.pl/aukcja143067 i jestem zadowolony. Jeden minus to cena ale jak dla mnie warto.
Polecam...
Pozdrawiam :)
Ted
 
Posty: 53
Dołączył(a): 10 paź 2014, o 15:00

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 22 paź 2014, o 23:09

Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 23 paź 2014, o 08:16

@ Dartex. Jak ktoś ma więcej kasy na wydanie to też ich nie polecam, to są po prostu najtańsze termometry, które się nadają do naszych celów, a skoro kosztują tak śmieszne pieniądze to co tu wymagać?...

@ Andrzej. Te które pokazałeś owszem działają wystarczająco dobrze, ale mają za krótką sondę i na dodatek ta sonda jest ze zwykłej stali.

Moim zdaniem stosunkiem jakość/cena na obecną chwilę wygrywają te, które kupił nasz kolega Ted. Są w miarę dokładane, mają dużą baterię (paluszek), sondę z kwasówki i co ważne mają duży wyświetlacz. Alarm mógłby być trochę głośniejszy.

Są jeszcze na allegro termometry czterokanałowe (za ok80zł) ale mają "gołe" sondy a na dodatek jak chce się samemu dorobić osłonki to czujki mieszczą się dopiero w 8-mkę rurkę, do tego termometr nie ma obudowy.

Pozdrawiam. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 23 paź 2014, o 16:14

@ Andrzej. Te które pokazałeś owszem działają wystarczająco dobrze, ale mają za krótką sondę i na dodatek ta sonda jest ze zwykłej stali.

Ale i co w związku z długością sondy? Przecież i tak umieszczamy je w portach, i ich długość jest wystarczająca do właściwego pomiaru temperatury.
Co do materiału z jakiego są wykonane sondy, to niestety, ale piszesz głupoty.
Pierwszy z linku ma sondę z nierdzewki, a dwa pozostałe z mosiądzu pokrytego niklem. W niczym to nie przeszkadza naszemu hobby.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 23 paź 2014, o 20:54

Jak gniazdo z kolumny wystaje ok. 2cm to sonda ledwo sięga brzegu, nie wspomnę o tym, że jak ktoś chce wyjąć sondę to trzeba ciągnąć za kabel co może spowodować uszkodzenie. Ja np. nie wspawuję rurek i nie karzę tego utykać moim klientom silikonem, jak ktoś stosuje takie rozwiązanie to "Twoje" termometry będą dobre.
Miałem kiedyś takie termometry od kilku dostawców i żaden nie miał sondy z nierdzewki, nie wiem skąd Ci się taki trafił, trzeba będzie zadzwonić i zapytać bo w opisie nic nie widzę na ten temat.
Pewny jesteś, że sądy są z mosiądzu? bo mi to wyglądało na zwykłą stal pokrytą niklem, po jednym użyciu widać było ogniska korozji.
Andrzej, jestem ostatnią osobą, która być nie poleciła coś taniego i dobrego.

Pozdrawiam. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 23 paź 2014, o 21:21

Jak gniazdo z kolumny wystaje ok. 2cm to sonda ledwo sięga brzegu

Łączna długość tych sond to około 4cm i jak dobrze je zainstalujesz w porcie to jest to wystarczająca długość dla prawidłowego pomiaru.
że jak ktoś chce wyjąć sondę to trzeba ciągnąć za kabel co może spowodować uszkodzenie.

A po co je wyciągać z kolumny? No chyba, że przy wymianie wypełnienia, ale to się robi raz na jakiś czas, i jak masz dobrze zrobione porty, to nie ma z tym problemu i nic się nie uszkodzi.
Miałem kiedyś takie termometry od kilku dostawców i żaden nie miał sondy z nierdzewki, nie wiem skąd Ci się taki trafił, trzeba będzie zadzwonić i zapytać bo w opisie nic nie widzę na ten temat.
Pewny jesteś, że sądy są z mosiądzu? bo mi to wyglądało na zwykłą stal pokrytą niklem, po jednym użyciu widać było ogniska korozji.

Ano np. z drugiego i trzeciego linku używam w kolumnie i działają bez problemu, natomiast ten z pierwszego mam w akwarium i też nie widzę rdzy a jest ciągle zanurzony w wodzie.
Jutro po pracy porobię zdjęcia i pokażę Ci jak te sondy wyglądają u mnie po dość intensywnym użytkowaniu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 24 paź 2014, o 09:14

Chyba Ci się pomyła średnica z długością
Średnica sondy to 4mm a dł to 25mm. nawet tak pisze w ostatnim linku, który podałeś a wszystkie te termometry są sprowadzane od tego samego chińczyka.

Pozdrawiam. Paweł.

ps. Co to znaczy "łączna długość"?
Jak dwa razem złożysz ? :)
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 24 paź 2014, o 21:16

Chyba Ci się pomyła średnica z długością

Proszę Cię masz mnie za aż takiego laika który myli długość ze średnicą? Jeśli tak to spoko.
ps. Co to znaczy "łączna długość"?
Jak dwa razem złożysz ?

Nie kolokwializuj proszę...
Masz poniżej zdjęcie jaka jest długość całej sondy i żeby nie było jest też foto samego termometru.
CAM00328.jpg

CAM00321.jpg

Teraz widzisz jaka jest całkowita długość sondy, i jak dobrze się ją zainstaluje w porcie kolumny to będzie też dobrze działał, ja u siebie używam takich dwóch i nie mam z nimi problemu. Fakt faktem mam kolumnę o centymetr mniejszej średnicy niż Twoje ale myślę, że nie robi to wielkiej różnicy. Sam wielokrotnie pisałeś, że pomiar nie musi być dokładny najważniejsze by był stabilny...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 24 paź 2014, o 21:55

Ten o którym ja piszę ma sondę bez uchwytu, w Twoich linkach właśnie takie były.
Ale to i tak nic nie zmienia, nadal twierdzę, że do moich kolumn ta sonda jest za krótka, bo u mnie same gniazdo ma ok 2cm.

Nie wiem czemu się denerwujesz do głowy mi nie przyszło, że można podawać długość sondy wraz z uchwytem, ważne jest to co wchodzi w kolumnę :)
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez taki.andrzej » 24 paź 2014, o 22:00

Ten o którym ja piszę ma sondę, bez uchwytu, w Twoich linkach właśnie takie były.

Masz rację, te z linku są bez części plastikowej, dopiero przed chwilą to zauważyłem, ale za to sama sonda jest dłuższa o 9mm, w moich ma ledwie 16mm a i tak działa dobrze.
Ale to i tak nic nie zmienia, nadal twierdzę, że do moich kolumn ta sonda jest za krótka, bo u mnie same gniazdo ma ok 2cm.

Widzisz tu jest pies pogrzebany :twisted: kwestia dlugości portu, ja mam u siebie wlutowane rurki w nie wsadzone wężyki silikonowe i w nie sondy, więc praktycznie cała metalowa część wchodzi w kolumnę.
Nie wiem czemu się denerwujesz do głowy mi nie przyszło, że można podawać długość sondy wraz z uchwytem

Ależ ja się nie denerwuję :) długość całej sondy to także i uchwyt, kiedy masz dobrą izolację w porcie, np. silikonowy wężyk to mozesz nawet i ten plastikowy uchwyt wepchnąć w port, ważne by samego pomiaru dokonywała tylko część metalowa.
ważne jest to co wchodzi w kolumnę

W 100% masz rację, i jeśli dobrze zainstalujesz sondę o długości 25mm to ponad 20mm wchodzi w kolumnę i to już wystarczy do właściwego i stabilnego pomiaru.

Ale dobra starczy tego rozbijania gów..a na na atomy, niech każdy kupuje i używa termometrów jakie uważa za stosowne, a my pozostańmy przy swoim zdaniu...

Pozdrawiam :piwo:
Nowe odkrycie z gatunku elektrofolk klik - warto posłuchać.
Jak ktoś w ogóle gra i lubi "inne" gry niż hamerykański chłam to polecam - http://stalkerteam.pl/index.php?
Avatar użytkownika
taki.andrzej
 
Posty: 298
Dołączył(a): 18 sie 2013, o 17:40
Lokalizacja: Z nad naszego pięknego morza.

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 24 paź 2014, o 22:08

taki.andrzej napisał(a):Ale dobra starczy tego rozbijania gów..a na na atomy, niech każdy kupuje i używa termometrów jakie uważa za stosowne, a my pozostańmy przy swoim zdaniu...

I tak powinna się kończyć każda sprzeczka :piwo:
Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez ximenek » 28 sie 2015, o 20:24

Pawł gdzie kupić taki termometr by do tej ramki pasowal bo mi nawalil przestal pokazywac znaczy wyświetlac bo mieżyć mieży ale nie qidać dopiero jak sie nacisnie tocos widać
ximenek
 
Posty: 72
Dołączył(a): 17 wrz 2014, o 13:54

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez siedestyluje » 28 sie 2015, o 21:21

Może wystarczy zmienić baterię, albo może za ścisło siedzi w ramce...
Tu jest temat gdzie je kupić http://siedestyluje.pl/viewtopic.php?f=14&t=402 lub szukaj pod nazwą AD 40

Pozdr. Paweł.
siedestyluje
 
Posty: 5966
Dołączył(a): 17 lip 2013, o 11:46

Re: Termometry

Nieprzeczytany postprzez ximenek » 29 sie 2015, o 19:23

Dziekuje prubowalem ale nie wyswietla jak go zcisne to widze a jak puszcze to ciemno
ximenek
 
Posty: 72
Dołączył(a): 17 wrz 2014, o 13:54

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do GDZIE ZROBIĆ ZAKUPY, CO POLECAMY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość